NATO se pregătește de o confruntare directă cu Rusia. Alianța caută încă 350.000 de soldați
NATO va avea nevoie de 35 până la 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile sale planuri de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei, a declarat o sursă militară pentru Reuters.
Sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, a refuzat să ofere mai multe detalii despre aceste planuri, care sunt secrete.
O brigadă este formată din 3.000 până la 7.000 de soldați, astfel încât generarea a încă 35 până la 50 de astfel de unități ar reprezenta o provocare semnificativă. O sursă de securitate a declarat că numai Germania ar fi necesar să își mărească de patru ori capacitățile de apărare aeriană.
NATO își revizuiește planurile de apărare pentru a lua mai în serios amenințarea unui atac rusesc, după intervenția militară din Ucraina din 2022. La summitul de la Vilnius de anul trecut, liderii NATO au convenit asupra primelor planuri majore de apărare ale alianței în peste trei decenii, iar de atunci oficialii lucrează la transpunerea documentelor în cereri militare concrete.
Solicitat să comenteze, un oficial NATO a declarat că planificatorii militari ai alianței au identificat „cerințele detaliate pentru trupe și armele necesare pentru apărarea alianței”.
„Apărarea antiaeriană și antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune, logistica, precum și formațiunile mari de manevră terestră se numără printre prioritățile noastre principale”, a adăugat oficialul.
„NATO va stabili probabil obiective de capabilități mai exigente pentru aliați, pe măsură ce dezvoltăm forțe care pot pune în aplicare planurile noastre și pot face față amenințărilor cu care ne confruntăm. Suntem încrezători că descurajarea noastră este și va rămâne puternică”, a subliniat oficialul.
Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze planurile viitoare ale NATO, deoarece acestea sunt clasificate. Acesta a declarat că toți aliații au fost chemați să se coordoneze cu NATO în ceea ce privește cerințele de capacitate, iar aceste eforturi vor continua pe parcursul anului viitor.
Nu este clar de unde ar putea aliații NATO să atragă personalul suplimentar pentru 35 până la 50 de brigăzi. Soldații ar putea fi transferați din alte părți ale forțelor armate, ar putea fi recrutați soldați suplimentari sau membrii NATO ar putea opta pentru o combinație a ambelor abordări.
Apărarea aeriană este o altă deficiență majoră pe care planificatorii militari ai NATO au identificat-o, deoarece războiul din Ucraina a demonstrat importanța acestor sisteme pentru protejarea infrastructurii militare și civile esențiale. Astfel de sisteme ar fi deosebit de importante pentru Germania, ca centru logistic major și zonă de tranzit în orice potențial conflict cu Rusia.
Germania dispunea de 36 de unități de apărare antiaeriană Patriot atunci când era stat de frunte al NATO în timpul Războiului Rece și chiar și atunci se baza pe sprijin suplimentar din partea aliaților NATO. În prezent, forțele germane au mai rămas cu nouă unități Patriot, după ce au donat trei Ucrainei de la invazia rusă din 2022, iar guvernul a început să facă comenzi pentru Patriot și alte sisteme de apărare aeriană pentru a mări stocurile.
Sistemele terestre de apărare antiaeriană precum Patriot de la Raytheon sunt construite pentru a intercepta rachete. După Războiul Rece, mulți aliați NATO au redus numărul de unități de apărare aeriană pentru a reflecta evaluarea conform căreia, în viitor, vor urma să facă față doar unei amenințări limitate cu rachete, venită din partea unor țări precum Iranul. Această percepție s-a modificat radical odată cu intervenția militară a Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat aliații NATO să se grăbească să mărească stocurile de muniție și să remedieze deficiențele sistemelor de apărare aeriană.
Acordul privind primele planuri majore de apărare de după Războiul Rece, denumite de NATO „planuri regionale”, a însemnat o modificare fundamentală pentru alianța militară occidentală, care nu a considerat necesar să elaboreze noi planuri de apărare la scară largă timp de decenii, deoarece a crezut că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.
Citiți și:
Dr. Nicolae Dolghin: Despre războiul de lângă noi
Imposibilele războaie ale SUA
Zelenski către Trump: Dacă aveți un plan pentru a pune capăt războiului, spuneți-ne acum, să ne pregătim
yogaesoteric
23 iulie 2024