Important pentru cei care călătoresc vara aceasta: Nu acceptați să fiți scanați de tehnologiile de recunoaștere facială – Ce să faceți și la ce pericole vă expuneți dacă acceptați să vă oferiți datele biometrice

A spune „nu” tehnologiei de recunoaștere facială este posibil și destul de ușor, cel puțin în teorie, scrie vox.com. Pur și simplu poziționați-vă departe de cameră, prezentați-vă actul de identitate și spuneți: „Nu accept verificarea prin tehnologia biometrică. Vreau procesul standard de verificare.”

În teorie, un ofițer ar urma să preia manual actul tău de identitate și să îl compare cu fața ta, așa cum se obișnuia să se facă înainte de introducerea recunoașterii faciale. Dar, în practică, au existat relatări despre pasageri – printre care chiar și un senator – care s-au confruntat cu rezistență sau chiar intimidare atunci când au refuzat verificările prin tehnologia biometrică.

În mod normal, ar fi necesar să existe semne clare care informează pasagerii cu privire la dreptul lor de a refuza. Dar în multe aeroporturi, este necesar să căutați foarte mult până vedeți acest mesaj.

Din acest motiv, Algorithmic Justice League, o organizație nonprofit care atrage atenția cu privire la daunele IA și ale tehnologiilor de colectare a datelor biometrice, a lansat luna aceasta o campanie numită „Freedom Flyers” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la dreptul oamenilor de a refuza să se supună acestei tehnologii. Este important să ne cunoaștem drepturile, mai ales acum în sezonul vacanțelor de vară, când mulți oameni călătoresc.

Astfel, acum este momentul ideal să vă asigurați că vă cunoașteți drepturile când treceți prin securitatea aeroporturilor și că înțelegeți exact la ce vă expuneți. Implicațiile merg dincolo de călătoriile cu avionul.

Aeroporturile chiar șterg fotografia făcută prin tehnologia de recunoaștere facială?

Dacă nu ești cetățean american, nu ai nicio garanție că fotografia ta va fi ștearsă.

De fapt, conform documentelor CBP, „Imaginile faciale pentru călătorii [necetățeni] sunt transmise, de asemenea, către Sistemul de identificare biometrică automatizată (IDENT) și Sistemul tehnologic de recunoaștere avansată Homeland (HART) al Departamentului. Toate datele biometrice ale călătorilor din sistem sunt transmise către IDENT/HART și sunt păstrate timp de 75 de ani în sprijinul activităților de imigrare, de gestionare a frontierelor și de aplicare a legii.”

Aceasta înseamnă că fotografia ta ar putea ajunge în baza de date pentru tot restul vieții. În plus, CBP observă că „CBP poate împărtăși informațiile cu autoritățile federale, de stat și locale, care pot fi autorizate să utilizeze informațiile în scopuri dincolo de sfera misiunii CBP”.

Pentru cetățenii americani, se susține că „CBP păstrează fotografiile cetățenilor americani timp de cel mult 12 ore după verificarea identității și numai în scopul continuității operațiunilor”. Totuși, există motive întemeiate să ne întrebăm dacă toate datele sunt într-adevăr șterse după acele 12 ore.

Când vă supuneți recunoașterii faciale, tehnologia analizează o fotografie a feței dvs. și creează ceea ce se numește „amprentă facială” sau „șablon de față”. Aceasta nu este o imagine, ci vine sub forma unei serii de numere. E vorba de metadatele feței tale.

Chiar și dacă aeroporturile îți șterg fotografia, asta nu înseamnă neapărat că îți șterg amprenta feței. Această amprentă a feței este un adevărat aur informațional. Cercetătorii au arătat că pot reconstrui o imagine a feței tale reale, atâta timp cât au amprenta ta facială.

Dacă ați făcut greșeala să acceptați ca aeroporturile să vă scaneze fața, are rost să spuneți „nu” data viitoare?

Poate vă întrebați dacă a spune „nu” în viitor mai are rost, odată ce datele tale faciale sunt probabil deja într-o bază de date, sau în două, sau în trei.

Avocatul Joy Buolamwini, fondatorul Algorithmic Justice League, a spus că merită cu siguranță să refuzați scanarea feței data viitoare când zburați. „Fiecare oportunitate de a spune nu este o modalitate de a vota pentru drepturile voastre biometrice”, a spus ea.

Când există suficiente proteste publice, rezultatul poate fi ștergerea datelor faciale. După ce sistemul de recunoaștere facială al Facebook a determinat mai mulți oameni să intenteze un proces colectiv și au fost declanșate investigații guvernamentale și indignare publică, compania a acceptat, în 2021, să șteargă amprentele faciale ale peste un miliard de utilizatori.

Citiți și:
Atenție la stăpânii recunoașterii faciale!
Preluarea de către UE a puterii de a cere amprentele digitale și imaginile faciale ale turiștilor britanici este sinistră și grotescă

 

yogaesoteric
25 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More