Preluarea de către UE a puterii de a cere amprentele digitale și imaginile faciale ale turiștilor britanici este sinistră și grotescă

Dacă plănuiți să evadați la un castel vara viitoare, pregătiți-vă pentru un haos inutil și întreruperea călătoriilor, datorită ultimei mișcări orwelliene a UE de a cere datele biometrice ale turiștilor la traversarea frontierelor sale. Britanicilor care vor traversa Canalul Mânecii li se vor lua mai întâi amprentele digitale și li se vor face fotografii. Noul sistem de colectare în masă a datelor, care va intra în vigoare în luna mai, face parte din evoluția unei așa-numite „frontiere inteligente”.

Dar planurile nu au nimic „inteligent”. Colectarea de date a fost justificată prin scopul de a îmbunătăți detectarea călătorilor periculoși, de a găsi persoanele vulnerabile și de a reduce frauda, dar implică un cost uriaș pentru logistică și în ceea ce privește libertatea. Planurile privind controlul la trecerea frontierelor au fost descrise, pe bună dreptate, de grupurile societății civile ca fiind „disproporționate și inutile”, în timp ce șeful portului Dover a avertizat asupra unor „perturbări semnificative și continue pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Toți călătorii cu vârsta de peste 12 ani vor urma să fie înregistrați biometric, creând o bază de date a UE încărcată cu sute de milioane de date personale unice ale cetățenilor. UE solicită nu numai un set de patru amprente digitale, în stil american, ci și imagini faciale. Informațiile personale ale turiștilor vor fi amestecate în cele din urmă cu miliarde de date, incluzând fotografii, amprente palmare, înregistrări ADN și date biometrice faciale, cărora li se vor putea aplica algoritmi controversați de recunoaștere. Aceasta ar putea fi cea mai mare operațiune de colectare de date biometrice din istoria Europei. Ce ar putea merge prost?

Prea mulți dintre prietenii europeni au o atitudine indiferentă față de apariția unui superstat avid de date – în timpul pandemiei au fost emise peste 1,7 miliarde de certificate digitale covid UE –, dar chiar și cei care au renunțat în mare măsură la libertate este necesar să fie îngrijorați de impactul dezastruos asupra turismului și transporturilor. Se estimează că verificările la frontierele UE, în stilul Big Brother, vor dura de șapte ori mai mult decât în prezent, iar blocajul la Dover ar putea crește cu 19 mile – aproximativ cât distanța traversării Canalului Mânecii.

Este ironic, dar nu pe deplin surprinzător faptul că Spațiul Schengen, care se presupune că este definit de libertatea de circulație, devine o fortăreață digitală. Autoritățile adoptă tehnologii extreme pe baza premisei aparent neutre a progresului, dar acesta nu este un simplu proces de modernizare – este un proces de metamorfoză politică.

Riscă să ne îndrepte spre un viitor sumbru, care să reflecte tipul de tehno-totalitarism modelat de China. Iar super-bazele de date biometrice nu este nici pe departe singura dezvoltare tehnologică deranjantă la frontierele europene – în 2019, UE a testat „detectoare de minciuni” cu inteligență artificială de tip Minority Report pentru a scana fețele pasagerilor într-un sistem extrem de controversat și cu puține dovezi, numit iBorderCtrl.

Între timp, poliția folosește tehnologii similare în Marea Britanie, lansând camere de recunoaștere facială în direct, dispozitive mobile de prelevare a amprentelor digitale și, potrivit unui discurs al noului comisar al Met, Sir Mark Rowley, depistarea activității online „precriminale” și utilizarea analizei predictive pentru a viza bărbații care ar putea deveni violenți față de femei în viitor. Cu toate acestea, Rowley nu a spus nimic despre miile de rapoarte anuale de viol și violență domestică care sunt slab investigate și rareori urmărite penal.

Valorile europene distincte cad printre crăpăturile revoluției tehnologice – libertatea noastră prețioasă, prezumția de nevinovăție și dreptul la viață privată. Recent, șeful GCHQ a avertizat cu privire la utilizarea tehnologiei de către China pentru exercitarea controlului și la dezvoltarea „draconică” a unei „culturi a supravegherii”. Dar, dacă vrem să criticăm China cu autoritate, se cuvine mai întâi să dăm dovadă de leadership în utilizarea tehnologiei pentru a promova și proteja libertatea în țările noastre.

Citiți și:
Bine ați venit în „Dystopia”! – Supravegherea prin certificate de vaccinare, ID-uri digitale și date biometrice a devenit realitate
Orice motiv este justificat pentru colectarea datelor biometrice: O companie germană a dezvoltat o aplicație care identifică persoanele infectate cu covid prin scanarea ochilor
Recensământul din România este folosit ca pretext pentru crearea bazei de date în vederea implementării identității digitale unice

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More