Liniștea dinaintea furtunilor din Ucraina, Gaza și Taiwan

Există în prezent trei războaie fierbinți sau reci: la granița Ucrainei, în regiunile din jurul Israelului și în spațiul strategic dintre Taiwan și China continentală.

Toate cele trei conflicte ar putea nu numai să se extindă în cadrul teatrelor respective, ci și să escaladeze pentru a atrage Statele Unite.

Și toate trei implică puteri nucleare.

  • Diverse megafoane rusești amenință în mod obișnuit că vor folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei. Unii se laudă cu trimiterea de bombe sau rachete nucleare strategice împotriva furnizorilor săi occidentali, în special pe măsură ce costurile agresiunii rusești cresc.
  • Israelul nuclear și Iranul aproape-nuclear au schimbat atacuri asupra țărilor lor – și promit să o facă din nou.
  • De asemenea, China amenință uneori Taiwanul în mod existențial. Generalii și purtătorii săi de cuvânt independenți avertizează periodic Japonia și SUA cu privire la consecințele nucleare teribile în cazul în care ar interveni în numele Taiwanului.

În toate aceste teatre de operațiuni, apare superficial o stagnare și un blocaj:

  • Se spune că Israelul este blocat în Gaza în timp ce încearcă să neutralizeze 400 de mile de instalații subterane de comandă și control, să găsească și să salveze ostaticii israelieni supraviețuitori și să elimine liderii Hamas. Și nimeni nu crede că degradarea Hamas va marca sfârșitul războiului, date fiind agendele Hezbollah, Houthis și Iran de a ataca periodic și cronic statul evreu.
  • Numărul combinat de morți, răniți și dispăruți ruși și ucraineni s-ar putea apropia de un milion. Experții se întreabă dacă actuala contraofensivă ucraineană, aparent de succes, spre Kursk, în interiorul Rusiei, a fost doar o demonstrație pentru a obține concesii diplomatice. Sau a fost concepută pentru a cuceri și a menține terenul în interiorul patriei ruse? Sau menită să îndepărteze ofensivele rusești din sud-est? Unii spun că a fost concepută în mod strălucit, dar rămâne periculoasă – având în vedere riscul ca aceasta să se termine la fel ca ofensiva germană nefericită a Bătăliei de la Bulge din 1945, care a obținut un succes inițial uimitor, dar a fost în curând doborâtă de un număr superior de oameni și, în cele din urmă, a slăbit apărarea germană în ansamblu.
  • China și-a intensificat hărțuirea forțelor filipineze și retorica. Și-a intensificat intruziunile în spațiul aerian și în apele taiwaneze, consolidând în același timp parteneriatele strategice cu Rusia și Iran, chiar dacă face curte Indiei și Turciei. Cu toate acestea, pentru moment, China nu este deosebit de dornică să atace Taiwanul, având în vedere că simte că în mod constant câștigă teren în strangularea psihologică, strategică și politică a taiwanezilor.

Confuzia și pauzele strategice de scurtă durată marchează toate aceste conflicte. În parte, pauzele au apărut din cauza incertitudinii legate de intențiile și rolul neclar al Statelor Unite. Americanii sunt împotmoliți într-un an electoral imprevizibil, dacă nu bizar, agravat de ambiguitatea cu privire la cine controlează de fapt țara și pentru cât timp, și cine va fi președinte după ianuarie 2025.

Cursa din 2024 a fost marcată de prima dezbatere prezidențială organizată cu mult înainte de nominalizarea oficială a candidaților, de retragerea bruscă și forțată a președintelui Biden, de încoronarea bruscă a unei Kamala Harris, considerată cândva neimpresionantă, de incapacitatea sau reticența lui Harris de a se întâlni cu presa sau de a acorda interviuri, de debilitatea aparentă și continuă a lui Biden, care intră în ultimele șase luni ale mandatului său prezidențial, de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump și de sondajele prezidențiale aproape egale.

În timp ce forțele ruse și ucrainene avansează și se retrag de-a lungul frontierei comune, majoritatea experților consideră în mod privat că există un consens liniștit cu privire la un eventual armistițiu care să pună capăt băii de sânge de tip Somme. Acesta va implica recunoașterea controlului Rusiei asupra Donbasului și Crimeei, pe care Putin le-a atacat și le-a absorbit de facto în 2014; o frontieră demilitarizată; și o Ucraină autonomă și puternic înarmată, dar care nu face parte din NATO.

În prezent, Ucraina este în criză de forță de muncă, având în vedere pierderile sale, problemele de recrutare și faptul că un sfert din populație a părăsit țara. Rusia a suferit de două ori mai multe pierderi decât Ucraina și s-a confruntat cu lovituri la adresa prestigiului său militar. Până în prezent, nu a găsit nicio cale tactică sau strategică de a absorbi Ucraina, așa cum intenționa prin atacul surpriză asupra Kievului din februarie 2022.

Totuși, osificarea aparentă de la frontieră poate fi iluzorie. Dacă oricare dintre părți cedează și inamicul său face brusc progrese dramatice, ar putea urma o escaladare periculoasă și rapidă. Rusia nu va permite probabil Ucrainei să ocupe pentru o perioadă prelungită niciun teritoriu rusesc și își va spori amenințările la adresa a ceea ce consideră a fi o Ucraină epuizată și un parteneriat NATO obosit.

Iar NATO și Statele Unite probabil că nu vor permite niciodată Rusiei să anexeze Ucraina în totalitate, dincolo de Donbas și Crimeea. Cu cât stagnarea care urmează este mai lungă, cu atât este mai probabil ca una dintre părți să caute o schimbare radicală și, astfel, cu atât mai probabil devine un război mai mare, cu intervenția unei terțe părți și cu arme mai letale.

Revenind la cel de-al doilea conflict, constatăm că Iranul se află acum într-o poziție periculoasă creată de el însuși. Acesta a promis cu voce tare Israelului și s-a lăudat lumii musulmane că va ataca patria evreiască pentru a doua oară în decurs de un an. Hezbollah amenință să i se alăture, poate împreună cu contribuții anemice din partea Hamas și Houthis.

Totuși, crede cu adevărat Iranul că o lansare de rachete și drone de două ori mai mare decât ultimul său baraj uriaș, dar eșuat – să zicem 640 de proiectile – va răni grav Israelul? Chiar și cu confuzia și haosul din SUA, este Teheranul cu adevărat convins că SUA și unii dintre aliații săi europeni și arabi nu vor interveni din nou pentru a-și proteja propriile bunuri sau propriul spațiu aerian sau spațiul aerian internațional, prin doborârea atacurilor aeriene iraniene?

Pe scurt, retorica Iranului și provocările sateliților săi l-au pus într-o situație în care pierde: pentru a salva aparențele, teocrația simte că e nevoie să își onoreze amenințările și să atace Israelul, dar știe, de asemenea, că s-ar putea să nu poată face prea multe pagube, câștigând în același timp un al doilea răspuns de retorsiune potențial mult mai grav și mult mai justificat în ochii internaționali decât lansarea anterioară de rachete a Israelului – care a avut succes, dar a fost în mare măsură demonstrativă.

Idem Hezbollah. Acesta speră că cele aproximativ 150.000 de rachete și drone ale sale vor produce pagube reale în combinație cu un atac iranian, dar acceptă că va primi cu siguranță ca răspuns o devastare a Beirutului șiit și a împrejurimilor sale mult mai mare decât cea suferită în 2006. Pagubele provocate de acel conflict au necesitat o generație pentru a fi reparate, cu sute de kilometri de drumuri, mii de case și miliarde de dolari în infrastructură distruse.

Așadar, la fel ca în cazul conflictului ucrainean, războiul din Orientul Mijlociu este doar temporar pe pauză. Și va continua până când Iranul sau Israelul vor încerca să iasă din impas într-o a doua fază care ar face campania din Gaza să pară minoră și ar fi mult mai probabil să atragă puteri externe – mai ales dacă Statele Unite par slabe și incapabile să își protejeze aliatul tradițional, Israelul.

În ceea ce privește al treilea conflict, încă fără sânge: China are în vedere o strategie mai degrabă globală decât regională. Aceasta contribuie la alimentarea impasului din Ucraina, pe motiv că rivalul său tradițional, devenit prieten temporar, Rusia, face rău Occidentului consumându-i banii, armele și atenția – în timp ce, în mod convenabil, se rănește pe sine în acest proces.

China ajută în mod deschis Iranul, nu pentru că ar fi deosebit de prietenoasă cu islamul radical (vezi tratamentul aplicat uigurilor) sau pentru că ar fi ostilă în mod înnăscut statului evreu. În schimb, pur și simplu salută aceste tensiuni care provoacă tulburări interne radicale și disensiuni politice în interiorul Americii, atrăgând în același timp resursele navale și aeriene ale SUA departe de Marea Chinei de Sud.

Principiul de funcționare al Chinei pare să fie să urmărească și să aștepte rezultatul războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, având în vedere că ambele taxează puterile occidentale. China este nerăbdătoare și răbdătoare să vadă cum se termină conflictele, mai ales dacă Rusia își atinge prin forță obiectivele aparente și dacă Iranul și partenerii săi redefinesc permanent viitorul Orientului Mijlociu. Aceste rezultate vor servi la indicarea nivelului de rezistență occidentală potențială sau de condamnare intenționată a propriei anexări planificate a Taiwanului.

În concluzie, intrăm într-o perioadă de cinci luni foarte periculoasă.

Joe Biden a fost judecat de poporul american în sondaje ca fiind prea slăbit pentru a fi reales și declarat de propriul său partid ca fiind prea afectat cognitiv pentru a rămâne candidatul său. Asta ar putea sugera persoanelor străine care își asumă riscuri că președintele SUA este considerat nepotrivit chiar de către americani și, astfel, să concluzioneze că ar putea exista un vid de conducere cu reacție rapidă la Casa Albă.

Corolarul tacit este că poporul american și ambele partide politice sunt sigure că, deși Biden a devenit incapabil să continue să fie un președinte angajat în mod normal în ultima jumătate de an a mandatului său, el va face totuși aceasta în mod inevitabil. Iar concluzia este probabil împărtășită de dușmanii din străinătate, care ar putea presupune că, dacă a existat vreodată un moment potrivit pentru a modifica actuala hartă geostrategică sau echilibrul relativ al puterii, această ocazie rară s-a ivit acum la orizont.

Citiți și:
Lavrov avertizează Statele Unite că există riscul izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial
Pentru a-și acoperi crimele din Gaza, Israelul susține că a „pierdut controlul” asupra soldaților
Se apropie războiul China-SUA: Ministrul chinez al Apărării a declarat că oricine va încerca să separe insula de patria-mamă va fi „bătut în cuie” și „sfărâmat în bucăți”

 

yogaesoteric
13 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More