Iohannis bagă România în război: solicită aprobarea Parlamentului pentru antrenarea pușcașilor marini ucraineni în România și pentru participarea Armatei Române la misiunea NATO pentru Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, 18 septembrie, aprobarea Parlamentului pentru găzduirea pe teritoriul național a facilității de instruire în domeniul maritim prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine ucrainene, anunță Euractiv.ro.

Potrivit sursei citate, Iohannis a trimis și alte scrisori pe probleme de apărare. Ele au fost trimise la comisiile de apărare ale celor două Camere pentru întocmirea proiectului de Hotărâre.

Astfel, președintele Iohannis susține în scrisoare că evoluțiile recente ale războiului de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei au evidențiat necesitatea „intensificării și diversificării instruirii forțelor armate ucrainene”.

În cadrul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG), s-a promovat constituirea de coaliții cu scop de coordonare a eforturilor națiunilor contributoare pentru Ucraina, prin dezvoltarea de capabilități militare în conformitate cu standardele NATO, se mai arată în document.

Marea Britanie alături de Norvegia și-au asumat rolul de națiuni coordonatoare ale Coaliției pentru capabilități maritime, iar, alături de celelalte linii de efort pe care să se concentreze sprijinul națiunilor contributoare, partenerul britanic a propus înființarea unei facilități de instruire în domeniul maritim, ca element ce ar aduce o contribuție semnificativă la dimensiunea sprijinului acordat forțelor armate ucrainene, având ca obiectiv consolidarea efortului comun al comunității maritime internaționale în dezvoltarea forțelor navale ucrainene și a infanteriei marine ucrainene, mai transmite Iohannis în cererea adresată Parlamentului.

În urma analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliția pentru capabilități maritime, prin găzduirea pe teritoriul național a facilității de instruire în domeniul maritim, precum și prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităților existente.

Conceptul propus și aprobările provizorii ale forțelor partenere prevăd ca facilitatea să funcționeze pentru o perioadă de doi ani urmând ca România să își exprime dreptul de a înceta angajamentul în orice moment pe durata desfășurării procesului de instruire sau după expirarea perioadei stabilite.

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 3 lit. b) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la solicitarea ministrului Apărării Naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării, propun Parlamentului României aprobarea înființării pe teritoriul național a unei facilități de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean.”

O a doua scrisoare trimisă tot pe 18 septembrie la Parlament vizează aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistență de Securitate și instruire NATO-NSATU.

În document se arată că, pe fondul evoluției agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, respectiv al efectelor asupra capacității de apărare a forțelor armate ucrainene, la Summitul NATO de la Washington, din 10 iulie, s-a decis înființarea unei misiuni de Asistență de Securitate și instruire NATO pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU).

Obiectivul noii misiuni este coordonarea, sub comanda Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a asistenței în domeniul securității pentru Ucraina și sprijinirea creșterii interoperabilității armatei ucrainene, fără angajarea NATO ca parte la conflict.

Astfel, NATO va prelua coordonarea tuturor inițiativelor bilaterale și multilaterale actuale, desfășurate sub diverse formate, destinate furnizării sprijinului internațional destinat Ucrainei, în condițiile în care 99% din acesta este asigurat de state aliate. Miza este de a asigura predictibilitatea și coerența sprijinului pentru Ucraina, pe termen mediu și lung.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, în condițiile legii, notează sursa citată.

O a treia scrisoare trimisă de președinte forului suprem vine ca urmare a solicitărilor de asistență militară adresate de Ucraina și la care Suedia și-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.

În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locații și staționarea bărcilor de asalt, urmând ca acestea să fie puse în funcțiune de către personalul suedez, constând în 35 de persoane. Personalul suedez a intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august și a solicitat să aibă acces în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Mangalia.

De asemenea, partea suedeză a solicitat și asigurarea sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor și alte posibile elemente de sprijin logistic pe durata activităților de instruire).

Așadar, Iohannis informează Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate Ucrainei de Suedia și, la solicitare, instruirea militarilor din cadrul detașamentului ucrainean care va prelua ambarcațiunile donate.

Fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale.

Citiți și:
Piperea: Iohannis ne trage, pas cu pas, în război. Acesta poate fi un drum fără de întoarcere
Senatorul Sorin Lavric îl critică dur pe Iohannis: Și-a vândut țara și a aruncat-o într-un război care va produce consecințe devastatoare pentru toți românii

 

yogaesoteric
23 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More