Un nou studiu sugerează că adoptarea unei diete vegane timp de 8 săptămâni ne poate ajuta să dăm înapoi ceasul biologic

Un studiu recent sugerează că urmarea unei diete vegane timp de doar opt săptămâni poate ajuta la scăderea vârstei biologice a unei persoane. Aceasta este promovată ca o modalitate de a reduce riscurile pentru afecțiuni precum demența și diabetul.

Studiul, publicat în BMC Medicine, a descoperit că reducerea vârstei biologice a fost legată de modificări în metilarea ADN-ului – un proces care poate influența activitatea genelor, fără a modifica codul genetic.

Este vorba despre un studiu clinic randomizat, controlat, care a implicat 21 de perechi de gemeni identici adulți. În fiecare pereche, un geamăn a menținut o dietă omnivoră – consumând atât alimente de origine animală, cât și vegetală, împreună cu un ou și o porție și jumătate de lactate. Celălalt geamăn a urmat o dietă vegană bazată pe fructe, cereale, nuci și legume.

Rezultatele au arătat că cei care au urmat o dietă vegană au avut o reducere a markerilor de îmbătrânire epigenetică, în timp ce cei cu dieta omnivoră nu au avut astfel de modificări.

În plus, grupul vegan a experimentat o scădere a vârstei biologice a inimii, sistemului hormonal, ficatului și a sistemelor inflamatorii și metabolice. De asemenea, au pierdut în medie două kilograme mai mult decât gemenii din grupul omnivor, probabil datorită diferențelor în aportul caloric.

Cercetătorii au subliniat importanța unor investigații suplimentare pentru a înțelege interacțiunile complexe dintre îmbătrânire, dietă și gestionarea greutății.

Veganismul, care implică eliminarea cărnii și a lactatelor din dietă, a devenit din ce în ce mai popular în ultimele decenii. Din 2008, numărul persoanelor care se identifică drept „vegani” în Regatul Unit a crescut cu 350%. Motivele pentru această transformare sunt diverse – de la preocupări legate de drepturile animalelor și problemele de mediu până la motivații personale și religioase.

Un număr semnificativ de persoane adoptă o dietă vegană în căutarea unei sănătăți mai bune. Dovezile arată că, atunci când este bine planificată, o dietă vegană poate oferi avantaje semnificative pentru sănătate. În cazul celor care fac tranziția de la o dietă bogată în produse de origine animală, trecerea la o dietă pe bază de vegetale poate aduce transformări notabile în organism.

Transformările ce apar în primele câteva săptămâni ale unei diete vegane

Unul dintre cele mai vizibile efecte ale adoptării unei diete vegane este creșterea semnificativă a nivelului de energie. Această îmbunătățire vine din eliminarea cărnii procesate, care este comună în dietele omnivore, și înlocuirea acesteia cu fructe, nuci și legume bogate în nutrienți. Aceste alimente de origine vegetală cresc aportul de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Continuarea dietei vegane în următoarele săptămâni va aduce transformări în privința tranzitului intestinal, datorită creșterii consumului de alimente bogate în fibre, asociate cu dieta vegană.

Nutriționista autorizată Jennifer Mimkha observă că multe persoane sunt plăcut surprinse de cât de ușor pierd în greutate după trecerea la o dietă pe bază pe vegetale. Pe lângă îmbunătățirea aportului de fibre alimentare, pierderea în greutate este atribuită și conținutului mai scăzut în calorii al multor proteine de origine vegetală, în comparație cu carnea.

Totuși, impactul binefăcător al dietei vegane asupra greutății depinde în mare parte de calitatea acesteia. Consumul de „junk food vegan” sau de carbohidrați simpli în exces poate duce la creșterea în greutate, în timp ce o dietă pe bază de vegetale simple, echilibrată și hrănitoare – mai ales dacă înlocuiește o dietă bogată în grăsimi saturate și alimente procesate – are mai multe șanse să susțină o pierdere în greutate rezonabilă.

Transformări după trei până la șase luni de dietă vegană

După trei până la șase luni pe o dietă vegană, se poate observa că creșterea consumului de fructe și legume proaspete, combinată cu reducerea alimentelor procesate, duce la îmbunătățirea aspectului pielii și la dispariția aproape completă a afecțiunilor cutanate, cum ar fi acneea.

În acest timp, este posibil să se observe însă și o scădere a nivelului de vitamina D, deoarece acest nutrient esențial se găsește predominant în produse de origine animală, precum lactate. Pentru a preveni deficiențele, este important să se consume suplimente naturale, conform sfatului unui medic sau al altor practicieni autorizați, în special în lunile de iarnă, când lumina soarelui este mai puțin disponibilă.

O dietă vegană bine planificată, cu un conținut scăzut de sodiu și de alimente procesate, poate oferi beneficii semnificative pentru sănătatea inimii în câteva luni, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare, diabet și accidente vasculare cerebrale. Este necesar să menționăm că o dietă vegană reduce de obicei aportul unor nutrienți, precum calciu, fier și zinc. Deoarece organismul poate deveni mai eficient în absorbția acestor nutrienți din surse vegetale, ajustările în dietă pot ajuta la prevenirea deficiențelor pentru unele persoane, deși pentru altele pot fi necesare suplimente naturale pentru a satisface nevoile nutriționale.

Efectele pe termen lung ale unei diete vegane

Pe măsură ce oamenii ajung la șase luni sau un an de dietă vegană, cei care au rămas fideli acestor planuri de nutriție pot începe să experimenteze o scădere a nivelului de vitamina B12. Această vitamină este crucială pentru menținerea sănătății celulelor sanguine și nervoase și se găsește în principal în produsele de origine animală. Lipsa vitaminei B12 poate duce la simptome precum dificultăți de respirație, oboseală, probleme de memorie și senzații de furnicături în extremități.

Pentru a preveni deficiența de B12, este esențial să se încorporeze în dietă suplimente naturale. Fără un aport adecvat de B12, beneficiile dietei vegane, în special în ceea ce privește reducerea riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, pot fi compromise. Deficiența de B12 pe termen lung poate duce, de asemenea, la daune grave și ireversibile asupra nervilor și creierului.

Pe măsură ce timpul trece, de obicei după câțiva ani, veganii ar putea observa schimbări în sănătatea oaselor. Până în jurul vârstei de 30 de ani, trupul absoarbe și depozitează eficient minerale în oase. După această vârstă, oasele încep să piardă minerale, pentru a menține nivelul de calciu din sânge. Prin urmare, este important să se asigure un aport suficient de calciu în anii tinereții, pentru a sprijini sănătatea oaselor.

Deși legume precum kale și broccoli oferă un aport de calciu, mulți vegani nu își ating necesarul de calciu, ceea ce duce la un risc mai mare de fracturi, comparativ cu omnivorii și vegetarienii. Calciul de origine vegetală este, de asemenea, mai puțin ușor de absorbit de către organism, prin urmare, consumul de suplimente naturale poate fi necesar pentru satisfacerea cerințelor nutriționale.

Pe termen lung, menținerea unei diete vegane echilibrate poate ajuta la maximizarea beneficiilor pentru sănătate asociate acesteia.

Deși multe dintre beneficiile unei diete vegane sunt bine documentate, deficiențele nutriționale pot submina aceste beneficii, dacă nu sunt gestionate corespunzător. Din fericire, disponibilitatea tot mai mare de produse alimentare vegane curate și hrănitoare face mai ușoară menținerea unei diete nutritive și variate. Cu o planificare atentă, o dietă vegană poate fi o alegere deosebit de sănătoasă.

Citiți și:
Cele mai bune surse de proteine pentru vegani
Avantajele certe ale alimentaţiei vegetariene. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni renunţă la carne

 

yogaesoteric
28 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More