Israelul se angajează la un război la scară largă în Liban

Israelul a fost avertizat, iar liderii săi se pare că au decis să ignore aceste avertismente. Nebunie curată! M-am antrenat și am lucrat cu israelieni – nu foarte mult – și am învățat că mulți dintre liderii lor militari și de informații excelează în aroganță și orgoliu. Atunci când țin cursuri de formare în domeniul armelor de foc pentru cetățenii americani, cea mai importantă caracteristică este atitudinea. Pot preda cunoștințe și abilități, dar dacă elevul are o atitudine de atotștiutor, instruirea devine o pierdere de timp. Acesta este Israelul – atitudine proastă. Iar atitudinea proastă se traduce prin lipsă de cunoștințe și abilități limitate și prin asumarea unor riscuri nesăbuite.

Un grup de reporteri de la Washington Post a furnizat cele mai recente informații cu privire la intențiile Israelului:

Oficiali israelieni de top care s-au întâlnit cu un consilier superior de la Casa Albă au avertizat că va fi nevoie de o acțiune militară pentru a permite miilor de locuitori să se întoarcă la casele lor de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a spus lui Amos Hochstein, care s-a aflat pe data de 16 septembrie în Israel pentru a urmări să detensioneze tensiunile dintre Israel și Hezbollah, că Israelul apreciază sprijinul SUA, dar că, în cele din urmă, „va face ceea ce este necesar pentru a-și proteja securitatea și pentru a-i readuce pe locuitorii din nord în siguranță la casele lor”, potrivit unei declarații a biroului lui Netanyahu.

Într-un anunț făcut în data de 17 septembrie, cabinetul de securitate al Israelului a declarat, de asemenea, că și-a actualizat obiectivele de război pentru a include „întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor”, semnalând o extindere a obiectivelor oficiale care se concentrau inițial pe eliminarea Hamas și returnarea ostaticilor luați pe 7 octombrie.

Este important să înțelegem ce înseamnă aceasta. Pentru a securiza nordul Israelului, forțele de ocupație israeliene (IOF) vor urma să invadeze sudul Libanului și să expulzeze Hezbollah. Să ne gândim ce ar însemna. Aceeași forță israeliană care nu a reușit să înăbușe revolta din Gaza, după 11 luni de măcelărire a civililor la o scară fără precedent în istoria Israelului, se va aventura acum în sudul Libanului, unde Hezbollah a ridicat linii de apărare enorme, interconectate.

Israelul a încercat și nu a reușit să îndeplinească o misiune similară împotriva Hezbollah în 2006. Numai că, atunci, Hezbollah era mai puțin pregătit, avea mai puțini soldați antrenați în luptă și dispunea de o cantitate redusă de mortiere și rachete, comparativ cu acum. Și Hezbollah are ceva ce nu avea în 2006 – drone. Oh. Era să uit. Se pare că Hezbollah are și sisteme de apărare aeriană, capabile să doboare avioane de luptă ale OIF. Pe scurt, Netanyahu a decis să lovească în cuibul de viespi. Mă tem că este posibil ca situația să devină foarte gravă.

Atacul terorist al Israelului în Liban, folosind pagere explozive, este un semn clar de disperare. Oficialii israelieni au declarat reporterilor occidentali că intenționau să folosească această tactică la începutul invaziei lor în Liban, dar teama că operațiunea ar fi fost compromisă i-a determinat să lanseze atacul mai devreme. Iată ceea ce înțeleg eu prin disperare. În loc să realizeze o versiune electronică a Pearl Harbor, Israelul a avut echivalentul unui fâs prematur. În loc să prindă Hezbollah complet cu garda jos, Israelul și-a consumat muniția-surpriză și s-a asigurat că comandanții Hezbollah sunt pregătiți în avans pentru a lupta împotriva lor. Iată încă un exemplu al aroganței și al orgoliului care infectează conducerea israeliană.

Am postat o transmisiune în direct în care am comentat implicațiile sabotajului/ambuscadei cu pagere. Deși este un atac extrem de inteligent și sofisticat, este cel mult o victorie la Pyrrhus, într-un fel. Deși Israelul nu a suferit nicio victimă, prin acest atac s-a asigurat că Hezbollah va fi pregătit și îl va aștepta pe câmpul de luptă, unde forțele lui Netanyahu vor suferi probabil pierderi devastatoare. Și să nu uităm că Hezbollah nu va lupta singur. Houthis și Iranul ar putea, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus în această chestiune, iar Israelul s-ar putea trezi luptând cu Hezbollah, Yemen și Iran, împreună cu intensificarea atacurilor din partea Hamas și a altor grupuri palestiniene din Gaza și Cisiordania. Aceasta ar putea duce rapid la un război pe cinci fronturi. Am îndoieli serioase că Israelul se poate impune într-un astfel de conflict. Vom vedea.

Autor׃ Larry Johnson

Citiți și:
Israelul continuă să folosească fosforul alb în Liban, substanța incendiară care arde pielea până la os
Directiva Hannibal: Israelul recunoaște că a ordonat uciderea propriilor civili și militari

 

yogaesoteric
28 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More