Cornel Nistorescu: Moartea vine pe telefon

Nu fac parte dintre curajoșii inconștienți, dar nici speriat de bombe nu sunt. Explozia pagerelor și a stațiilor de emisie tip walkie-talkie ajunse în posesia oamenilor Hezbollah din Liban m-a pus însă pe gânduri. Toată lumea a fost surprinsă de genialitatea diversiunii și s-a întrecut în presupuneri.

Operațiunea este unică. Ea a fost clocită și apoi pusă în practică de serviciile secrete israeliene. Cum? Poveste de film de spionaj. În rolul actorilor au jucat spionii adevărați. Greu de imaginat un scenariu, dar nu imposibil. Filmele de azi sunt pline de fructele spectaculoase ale imaginației. Chiar viața din jurul nostru ne depășește percepția și se prelungește în acest spațiu al marilor găselnițe tehnologice.

Probabil că puțini au aflat povestea pachetului de câteva sute de numere din rețeaua de telefonie mobilă accesibil de peste ocean sau de la alți parteneri importanți. Și politicieni, și parlamentari, și generali, cred că în anumite cazuri și ziariști și oameni din justiție pot fi înregistrați sau ascultați în direct din alte locuri de pe glob. Poate chiar de pe stații orbitale. Iar conversațiile „importante” sunt stocate până când devin importante cu adevărat.

Nu spun cine m-a sfătuit (în urmă cu niște ani) ce să fac în cazul unor revolte violente în Capitală.

– Scoți cartela din telefon și o arunci în primul coș de gunoi. Mai mergi câteva sute de metri și arunci și telefonul și te retragi în mare grabă într-un loc pe care nu-l știe nimeni. Și nu mai suni pe nimeni de pe niciun telefon. Citești, dormi, asculți muzică și gata. Mai scoți capul abia după două-trei săptămâni, după ce s-a terminat totul și când situația s-a liniștit.

Am zâmbit și i-am răspuns politicos:

– Nu cred că este cazul la noi!

Explozia pagerelor mi-a adus aminte de sfatul acestui om conectat la culisele politicii, la tehnologie și la serviciile secrete. Aproape că uitasem de sfatul lui când s-a produs această ingenioasă explozie din Liban.

Nu sunt un cunoscător într-ale conflictului arabo-israelian. Nici într-ale spionajului. Și nici într-ale tehnologiei. Sunt pe cale să descopăr doar o mică parte din avantajele ei. Văd însă ceva. Viteza comunicării este uluitoare. Dar începe să fie și extrem de periculoasă. Identificarea cu precizie de centimetri a poziției unui telefon sau a unui alt device este uluitoare, mai ales în cazuri de urgență. Facilitează salvarea. Dar poate fi periculoasă pentru siguranța unui om. Poate servi și la eliminarea lui. De la sute sau mii de kilometri el poate fi ascultat, urmărit și anihilat în mijlocul unei mulțimi sau oriunde s-ar afla.

De la explozia pagerelor, îmi privesc telefonul cu alți ochi. Chiar mă colindă îndoiala. Tehnologia a ajuns mai departe decât mi-am imaginat. Recunosc că am pierdut pasul. Mă îngrozește faptul că sunt vulnerabil în fața ei și cineva, de undeva, mă poate controla sau agresa. Ba mă și poate preface în țintă, în subiect de operațiune, în persoană vizată de o manipulare. Cum zice generalul Anton Rog. Mă poate determina să fac ceea ce nu doresc. Până mai ieri râdeam de amatorii de scenarii. De la explozia pagerelor din Liban am încetat. Ba, mă colindă și îndoiala. Aproape la orice îmi zic în gând:

– Și dacă este altfel? Și dacă nu-i adevărat? Ce se mai ascunde îndărătul unei evidențe sau al unei binefaceri?

Mă îndoiesc de cinci ori, de zece ori și o iau de la capăt. Cândva credeam că imposibilul se învârte în jurul meu. Acum mă îndoiesc de orice. Nu mă mai pot apăra cu nimic. Pericole mari nu mai sunt doar pe linia întâi, la cancer sau pe trecerea de pietoni. Pot veni și pe telefon, și pe GPS, și pe conturi personale și pe celelalte conexiuni.

Încep să mă simt ca un peștișor deasupra căruia se leagănă momelile, plasa, săgețile și gloanțele celor care stabilesc cine este incomod și cine nu.

Autor: Cornel Nistorescu

Citiți și:
Spionajul mondial prin intermediul telefonului mobil
Fenomenul stalkerware, spionajul domestic al utilizatorilor de telefoane mobile, mai accentuat decât v-ați imagina

 

yogaesoteric
6 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More