Fenomenul stalkerware, spionajul domestic al utilizatorilor de telefoane mobile, mai accentuat decât v-ați imagina

Stalkerware – adică aplicații disponibile în comerț care pot fi instalate pe ascuns pe dispozitivul unei alte persoane în scopul monitorizării activității acesteia fără știrea sau consimțământul ei – nu reprezintă o noutate, dar anul 2021 a subliniat cât de răspândite și periculoase sunt în continuare aceste aplicații și cât de important este ca întreprinderile și guvernul să ia măsuri pentru a le controla.

Un sondaj realizat de Norton Lifelock 2021 în rândul a 10.000 de adulți din zece țări a constatat că aproape 1 din 10 respondenți care au avut o relație romantică a recunoscut că a folosit o aplicație stalkerware pentru a monitoriza activitatea pe dispozitiv a ființei iubite. Același raport indică faptul că problema s-ar putea înrăutăți. Norton Labs a constatat că „numărul de dispozitive care raportează zilnic mostre de stalkerware a crescut semnificativ cu 63% între septembrie 2020 și mai 2021”, media mobilă pe 30 de zile explodând de la 48.000 la 78.000 de detecții. Norton Labs a raportat că 250.000 de dispozitive au fost compromise cu peste 6.000 de variante de stalkerware numai în luna mai 2021, multe dispozitive fiind infectate cu mai multe aplicații de stalkerware.

Între timp, furnizorul de antivirus Kaspersky a raportat că, în primele zece luni din 2021, aproape 28.000 dintre utilizatorii săi de dispozitive mobile au fost afectați de amenințarea stalkerware. Intervalul de cifre dintre aceste două companii antivirus sugerează că s-ar putea să comparăm mere cu portocale, dar chiar și numărul semnificativ mai mic de detecții al Kaspersky indică faptul că stalkerware a rămas o amenințare semnificativă în 2021.

Anul trecut a continuat, de asemenea, tendința scurgerilor de date stalkerware.

Raport Kaspersky pentru anul 2020: Rusia, pe locul 1 ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile, România, locul 8

În raportul publicat de Kaspersky pentru anul 2020, țara noastră ocupa locul opt în Europa cu privire la incidența cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor.

Raportul experților Kaspersky, „The State of Stalkerware 2020”, arată că, la nivel global, aproape 54.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de fenomenul stalkware.

Raportul subliniază că acest fenomen este în scădere faţă de anul precedent, cu 67.500 de utilizatori afectaţi de acest software.

O formă de cyber-violență

Stalkerware este o formă de cyber-violenţă şi un fenomen global care afectează ţări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India şi Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a ţărilor în care numărul utilizatorilor afectaţi de acest fenomen este foarte mare.

Sub acestea, Germania este prima ţară europeană, ocupând locul şase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit şi, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece naţiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul European, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectaţi de stalkerware fiind de 222”, arată experții Kaspersky.

Primele zece locuri din clasamentul de la nivel european sunt încheiate de Belgia (180 de cazuri) şi Austria (153).

În 2021, Kaspersky a colaborat cu patru parteneri pentru a lucra la proiectul „DeStalk”, la nivelul UE, proiect pe care Comisia Europeană a ales să îl sprijine prin programul său Rights, Equality and Citizenship.

Potrivit datelor prezentate de Kaspersky, în total, 6.459 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de stalkerware în UE în 2020, scrie Agerpres. Cel mai mare impact a fost în Germania, Italia, Franţa şi Spania.

La nivelul anului 2019, Kaspersky a creat, împreună cu alte nouă organizaţii, Coaliția Împotriva Stalkerware, care are în prezent 30 de membri de pe cinci continente.

Stalkeware, sub nume fals de aplicație

Această coaliție vrea să îmbunătăţească nivelul de detectare a stalkerware-ului, schimbul de informaţii între organizaţii non-profit şi companii şi să crească nivelul de conştientizare în rândul publicului.

Specialiştii recomandă utilizatorilor de telefonie mobilă să verifice permisiunile din aplicaţiile instalate, întrucât aplicaţiile Stalkerware pot fi deghizate sub un nume fals de aplicaţie, cu acces suspect la mesaje, jurnale de apeluri, locaţie şi alte activităţi personale.

De exemplu, o aplicaţie numită „Wi-Fi” care are acces la geolocalizarea dumneavoastră este una suspectă, precizează Kaspersky.

Citiți și:
Citizen Lab acuză compania israeliană Candiru că a dezvoltat și a vândut instrumente de spionaj cibernetic care permit urmărirea telefoanelor și a calculatoarelor…
Aplicațiile covid-19 de urmărire și localizare: siguranță sau Big Brother?

 

yogaesoteric
11 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More