Trădătorii pe care i-ați votat până acum: Deși avem cea mai bună sare din Europa, am ajuns dependenți de importuri

În România, producția de sare e o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Una dintre cele mai importante exploatări e salina Ocna Dej din județul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, peste jumătate din cantitatea de sare pe care o consumăm vine din alte țări. Numai anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale.

Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Himalaya. Produsele românești au o cotă de piață mai mică de 50%, arată statisticile oficiale.

Cea mai mare parte a sării românești e valorificată în industria chimică, în zootehnie și pentru dezghețarea șoselelor. Și doar 6% pentru consum alimentar.

Producătorul național de sare vrea să recâștige anul acesta măcar jumătate din piața de consum.

În perioada următoare, ar putea apărea și primii producători privați de sare. Pentru moment, trei societăți au licențe de explorare în mai multe perimetre din județele Cluj-Napoca și Alba.

Citiți și:
Cum iau austriecii zahărul de calitate superioară din România și ne vând unul inferior. Profitul ajunge la Viena
Fabrica de zahăr de la Luduș, salvată pe ultima sută de metri de un grup de fermieri patrioți: „Suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții”

 

yogaesoteric
23 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More