Un al treilea jucător pare să intre în războiul din Ucraina. Cum va răspunde Occidentul?

Oficialii americani spun acum că trupele nord-coreene ar putea lupta pentru ruși în Ucraina

Există dovezi că există trupe ale RPDC în Rusia”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană. „Ce fac ele mai exact? Rămâne de văzut. Acestea sunt aspecte pe care este necesar să le rezolvăm”. Austin a calificat situația drept una „foarte, foarte gravă”, afirmând că va afecta interesele SUA atât în Europa, cât și în regiunea Asia-Pacific.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în urmă cu două zile că 11.000 de soldaţi din Coreea de Nord se află în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, subliniind că, pe fondul creşterii numărului acestora, nu există o creştere a răspunsului partenerilor. Pe 23 octombrie, agenția de spionaj a Coreei de Sud anunțase că 3.000 de membri ai forțelor speciale nord-coreene au sosit deja în Rusia, iar alții sunt pe drum.

Prioritatea lui Zelenski: atragerea Occidentului într-un conflict direct cu Rusia

Acuzațiile sud-coreene și ucrainene au provocat un val de alarmă în întregul Occident, scrie Responsible Statecraft. Rusia și Coreea de Nord au negat afirmațiile, însă comentariile lui Austin dau și mai multă credibilitate rapoartelor anterioare: un al treilea actor pare să intre în războiul din Ucraina.

Aceasta este o provocare, dar noi știm cum să răspundem la această provocare. Este important ca și partenerii noștri să nu se ascundă de această provocare”, a declarat Volodimir Zelenski, solicitând aparent o reacție americană puternică.

Îngrijorările din partea aliaților SUA, precum Coreea de Sud și Ucraina, sunt foarte reale și merită să fie auzite. Dar, după cum spune Mark Episkopos, cercetător în cadrul programului Eurasia al Institutului Quincy, „guvernul Zelenski a făcut o prioritate din atragerea Occidentului într-un conflict direct cu Rusia, deoarece există o recunoaștere a faptului că acesta este singurul mod în care Ucraina poate câștiga, iar acum depinde de Occident să determine dacă intrarea într-un război direct cu Rusia este sau nu în interesul său”.

Înainte de comentariile lui Austin, povestea a proliferat într-o manieră similară cu cea a altor zvonuri privind acțiunile necinstite ale Rusiei din ultimii trei ani: mai multe instituții media occidentale importante au scris titluri care acceptau deja rapoartele privind trupele nord-coreene care luptă pentru Rusia ca fiind fapte absolute, oficialii occidentali au exprimat o retorică alarmistă și amenințătoare, iar Zelenski a insistat pentru un „răspuns adecvat și corect” din partea NATO și SUA.

Cum oficialii americani dau credibilitate acestor rapoarte, o tendință de strângere a prieteniei dintre Rusia și Coreea de Nord în acest an devine și mai evidentă. În iunie, au semnat un tratat care include angajamente privind securitatea reciprocă. Există alte rapoarte credibile conform cărora Coreea de Nord furnizează Rusiei diverse sisteme de arme de luni de zile. Pe măsură ce această relație a evoluat, au crescut și îngrijorările Occidentului.

„Suntem într-o cu totul altă eră dacă soldații nord-coreeni mor pentru Putin”

Într-un articol publicat în New York Times, Victor Cha, expert în Coreea de Nord și fost membru al Consiliului Național de Securitate al președintelui George W. Bush, a avertizat că legătura dintre Phenian și Moscova este acum un „parteneriat fără limite” și că „suntem într-o cu totul altă eră dacă soldații nord-coreeni mor pentru Putin”.

În timp ce această retorică poate alimenta alarmismul, problema mai mare nu este premisa implicării Coreei de Nord în sine, ci modul în care factorii de decizie americani în materie de politică externă pot fi înclinați să răspundă.

În ceea ce privește securitatea globală a SUA și a NATO, experții spun că amenințarea externă reprezentată de batalioanele nord-coreene, bombele iraniene sau serviciile secrete chineze care sprijină Rusia în Europa de Est pălește în comparație cu amenințarea autoindusă de a continua să prelungească războiul și de a cădea într-o spirală escaladantă cu Putin.

Ar fi necesar să fim atenți să nu reacționăm exagerat la această presupusă evoluție într-un mod care ar pune Occidentul în fața unui impas militar foarte serios”, subliniază Episkopos.

Cei care vizualizează zorii unei noi axe antioccidentale ca o bătălie metafizică de dominație ideologică – democrație versus autoritarism, bine versus rău – nu recunosc realitatea simplă că Rusia poate și va construi alianțe pentru a-și proteja interesele, la fel cum au făcut Statele Unite și aliații lor.

Citiți și:
Zvonurile s-au adeverit! Soldații nord-coreeni au fost desfășurați în zona rusă Kursk
Rusia și Statele Unite vor continua războiul atât timp cât au de câștigat

 

yogaesoteric
7 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More