Putin a vorbit: Moscova revendică dreptul de a lovi țările care permit utilizarea armelor împotriva Rusiei. „În caz de escaladare, vom răspunde în mod decisiv”

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia se consideră îndreptățită să folosească forța împotriva teritoriilor țărilor care permit utilizarea armelor lor împotriva țintelor rusești, transmite un portal ucrainean de știri în limba engleză, cu trimitere la discursul președintelui Federației Ruse din 21 noiembrie, difuzat de canalul de YouTube al Kremlinului.

Nu Rusia, ci Statele Unite, sunt cele care au distrus sistemul internațional de securitate și, agățându-se de hegemonia lor, împing întreaga lume către un conflict nuclear. Rusia consideră că are dreptul de a folosi arme împotriva teritoriilor țărilor care permit folosirea armelor lor împotriva țintelor rusești”, a spus Putin.

Putin a mai declarat că războiul din Ucraina „a căpătat elemente de natură globală” după ce Forțele Armate Ucrainene au lovit teritoriul rus cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, el susține că aceasta „nu poate afecta cursul” luptelor din Ucraina, deoarece armata rusă „avansează de-a lungul întregii linii a frontului”. Șeful de la Kremlin a adăugat că rachetele Oreșnik, care pot avea și încărcătură nucleară, atacă ținte cu o viteză de 2-3 km pe secundă și nu pot fi interceptate de nicio forță militară din lume.

***

Redăm în continuare transcrierea integrală a discursului susținut de liderul rus Vladimir Putin, pe 21 noiembrie, la televiziunea națională, cu privire la utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești:

„Dragi prieteni, aș dori să informez personalul forțelor armate ale Federației Ruse, cetățenii țării noastre, prietenii noștri din întreaga lume și pe cei care continuă să nutrească iluzii cu privire la posibilitatea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, despre evenimentele care se desfășoară în prezent în zona de operațiuni militare speciale.

Concret, după utilizarea armelor de precizie occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului nostru, continuând escaladarea conflictului din Ucraina provocat de Occident, Statele Unite și aliații lor din NATO și-au anunțat aprobarea pentru utilizarea acestor arme împotriva teritoriului rus. Experții sunt bine conștienți, iar partea rusă a subliniat în repetate rânduri, că utilizarea unor astfel de arme fără implicarea directă a specialiștilor militari din țările care produc aceste sisteme este imposibilă.

La 19 noiembrie, șase rachete de atac operațional-tactice de fabricație americană, iar la 21 noiembrie, în cadrul unui atac combinat cu rachete Storm Shadow din Regatul Unit și HIMARS din SUA, au fost efectuate atacuri asupra unor obiective militare de pe teritoriul Federației Ruse. Această escaladare, provocată de Occident, a făcut ca ceea ce era conflictul regional din Ucraina să capete dimensiuni globale. Sistemul nostru de apărare aeriană a respins aceste atacuri. Ca urmare, obiectivele stabilite de inamic nu au fost atinse. Incendiile izbucnite la un depozit de muniții din regiunea Briansk din cauza căderii resturilor de rachete ATACMS au fost stinse. Nu au existat victime sau pagube semnificative.

În regiunea Kursk, a fost efectuat un atac asupra unuia dintre posturile de comandă ale grupului nostru. Din păcate, au existat victime, inclusiv membri ai personalului de securitate externă și ai personalului de sprijin, uciși și răniți. Personalul de comandă și operațional al postului de comandă nu a fost rănit și continuă să conducă operațiunile forțelor noastre pentru a elimina și expulza unitățile inamice din regiunea Kursk.

Aș dori să subliniez încă o dată că utilizarea unor astfel de arme de către inamic nu va afecta cursul acțiunilor de luptă în zona de operații militare speciale. Forțele noastre avansează cu succes de-a lungul întregii linii a frontului. Toate obiectivele pe care le-am stabilit vor fi atinse.

Ca răspuns la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune americane și britanice la 21 noiembrie 2023, forțele armate ruse au lansat o lovitură combinată asupra uneia dintre instalațiile industriei de apărare din Ucraina. Printre operațiuni, am efectuat, de asemenea, un test al unuia dintre cele mai noi sisteme de rachete cu rază medie de acțiune ale Rusiei în condiții de luptă, în special o rachetă balistică cu capacități hipersonice, fără încărcătură nucleară. Echipajele noastre de rachete au numit-o «Oreșnik».

Testele au fost reușite, iar ținta lansării a fost atinsă. În orașul ucrainean Dnipro, a fost lovit unul dintre cele mai mari și mai cunoscute complexe industriale din era sovietică, care continuă să producă tehnologie pentru rachete și alte arme. Dezvoltarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune face parte din răspunsul nostru la planurile SUA de a produce și desfășura astfel de rachete în Europa și în regiunea Asia-Pacific.

Considerăm că Statele Unite au făcut o greșeală în 2019, când s-au retras unilateral din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară sub un pretext, dezmembrând efectiv sistemul care a împiedicat proliferarea unor astfel de rachete. În prezent, SUA nu numai că produc acest tip de echipamente, dar, după cum putem vedea, au testat desfășurarea sistemelor lor prospective de rachete în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în Europa. În plus, în timpul exercițiilor, SUA și-au antrenat forțele în utilizarea unor astfel de arme. Aș dori să reamintesc că Rusia s-a angajat în mod voluntar, unilateral, să se abțină de la desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune până când SUA va amplasa astfel de arme în orice regiune a lumii.

Încă o dată, subliniez că testele sistemului de rachete Oreșnik în condiții de luptă sunt efectuate ca răspuns la acțiunile agresive ale NATO față de Rusia. Problema desfășurării în continuare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune va fi decisă pe baza acțiunilor SUA și ale aliaților săi.

Țintele pentru viitoarele teste ale celor mai noi sisteme de rachete vor fi stabilite de noi, pe baza amenințărilor la adresa securității Federației Ruse.

Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva țintelor militare ale acelor țări care permit utilizarea armelor lor împotriva țintelor rusești. În caz de escaladare, vom răspunde în mod decisiv și pe măsură. Sfătuiesc elitele conducătoare ale acelor țări care intenționează să își folosească forțele militare împotriva Rusiei să ia serios în considerare acest aspect.

Desigur, în cazul în care va fi necesar să lovim ținte din Ucraina ca răspuns, vom avertiza civilii și vom cere cetățenilor statelor prietene din acele regiuni să evacueze zonele periculoase (posibilă referire la populația maghiară din Transcarpatia – n.red.). Aceasta se va face din motive umanitare, transparent și public, fără a ne îngrijora de eventuale represalii din partea inamicului, care va fi, de asemenea, informat.

De ce fără griji? Pentru că în prezent nu există mijloace de contracarare a acestor arme. Aceste rachete lovesc țintele cu viteze de până la 10 Mach sau 2,5-3 kilometri pe secundă. Sistemele de apărare antiaeriană existente în întreaga lume, inclusiv cele dezvoltate de SUA în Europa, sunt incapabile să intercepteze astfel de rachete. Aceasta este o certitudine.

Încă o dată, subliniez că nu Rusia, ci Statele Unite au distrus sistemul internațional de securitate. Agățându-se de hegemonia lor, împing lumea către un conflict global. Am preferat întotdeauna, și suntem în continuare pregătiți, să rezolvăm toate disputele prin mijloace pașnice. Dar suntem, de asemenea, pregătiți pentru orice evoluție. Întotdeauna va exista un răspuns.”

Video dublat în engleză:

Citiți și:
UE s-a pregătit deja pentru retragerea SUA. Preia în totalitate sprijinul financiar pentru Ucraina
Klaus Iohannis dat în judecată la Galați. Se cere anularea Acordului României cu Ucraina

 

yogaesoteric
22 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More