Efectul Trump: Legăturile de iubire se rup una câte una…….

Hotărâtă treabă, Ucraina a intrat într-o zodie proastă: toți aliații care îi declarau iubire fără margini și condiții, încep să se dea la fund.

De parcă victoria lui Trump în SUA și prăbușirea guvernului Scholz în Germania nu erau de ajuns, semne de deteriorare au apărut și în ce privește legătura cea mai solidă de iubire din Europa: cea cu Marea Britanie.

Într-un articol publicat de The Guardian, mai mulți oficiali de la Kiev se plâng că, de când a venit la putere guvernul laburist, relațiile dintre Ucraina și Marea Britanie s-au deteriorat grav.

Buba cea mai inflamată o reprezintă refuzul Londrei de a livra noi rachete cu rază lungă de acțiune.

La patru luni de la instalarea sa în fotoliu, premierul britanic Keir Starmer nu a efectuat vizita ritualică de conformare la Kiev. Regimul Zelenski i-a transmis că face drumul de pomană dacă nu vine și cu niște Storm Shadow la pachet.

Au apus zilele faste, când guvernul britanic precedent, al conservatorului Rishi Sunak, era mână largă și se făcea că crede promisiunilor ucrainene, că rachetele Storm Shadow vor fi folosite exclusiv asupra țintelor aflate între granițele din 1991, adică din Crimeea și Donbas.

Un oficial de la Kiev a declarat cu obidă:

Asta nu se (mai) petrece. Starmer nu ne dă arme cu rază lungă de acțiune. Situația nu mai este cea din perioada când premier era Rishi Sunak. Relația s-a înrăutățit.”

Starmer și Zelenski s-au întâlnit pe 7 noiembrie la Budapesta, cu ocazia Summit-ului Comunității Politice Europene.

Premierul britanic a declarat că relația dintre cele două țări este una „tare ca fierul” („iron-clad”) și că Londra va continua să sprijine Kievul: „Este foarte important să fim alături de voi”.

Volodymyr Zelensky / Keir Starmer

Vorbele sunt mai ieftine decât rachetele.

Sursele ucrainene le-au spus însă reporterilor britanici că întâlnirea de la Budapesta „nu a adus niciun fel de progres”.

Și au adăugat:

Discutăm încă din august despre o posibilă vizită (la Kiev) a lui Starmer. Au fost vehiculate pe rând diverse date. Starmer a amânat de mai multe ori. Nu are niciun rost să vină ca turist. În acest moment, el nu este dispus să ia deciziile necesare.

Regimul Zelenski este convins că Starmer nu vrea să ia nicio decizie privind Ucraina, fără a avea înainte aprobarea Washingtonului. Adică a lui Trump.

După Statele Unite, Marea Britanie a fost aliatul cel mai belicos al Ucrainei.

Marea Britanie a avut un rol decisiv în atacurile Ucrainei asupra Podului Crimeii sau asupra unor ținte din Marea Neagră.

Tot Marea Britanie, prin premierul Boris Johnson, este cea care a blocat în ultimul moment negocierile de pace între Kiev și Moscova, la câteva săptămâni de la invazia rusă, prelungind masacrul.

Acum, pare că s-a-ntors șenila.

Citiți și:
Bloomberg: Deznădejde în regimul Zelenski…….
Steve Bannon: Trump va pune capăt obsesiei NATO de a intra pe teritoriul Rusiei. Italia și Europa îi va urma exemplul
Elon Musk acuză Ucraina de prelungirea conflictului: „Sacrifică tineretul țării pentru niciun câștig teritorial”

 

yogaesoteric
24 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More