După Serbia, Ungaria și Slovacia, Polonia atrage atenția asupra riscului unui război global: „Amenințarea este gravă și reală”. Somn ușor, România!
Premierul polonez Donald Tusk a declarat în data de 22 noiembrie, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraș ucrainean, că evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, informează Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că lansarea rachetei a fost un răspuns la faptul că SUA și Marea Britanie au permis Kievului să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale avansate, decizie despre care el a spus că a dat conflictului „elemente cu caracter global”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul rus cu rachetă drept o nouă escaladare după desfășurarea de trupe nord-coreene pe teritoriul Rusiei.
„Războiul din est intră într-o fază decisivă, simțim că necunoscutul se apropie”, a spus Tusk la o conferință a profesorilor.
„Conflictul dobândește proporții dramatice. Ultimele câteva zeci de ore au arătat că amenințarea este gravă și reală în ce privește un conflict global”, a atenționat premierul polonez.
Polonia, care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus, s-a aflat în fruntea apelurilor către membrii NATO de a cheltui mai mult pentru apărare și ea însăși alocă 4,7% din produsul intern brut pentru a-și consolida forțele armate în 2025.
Rusia a mai afirmat că o nouă bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la creșterea nivelului general de pericol nuclear, în schimb Varșovia a susținut că „amenințările” de la Moscova întăresc necesitatea apărării NATO.
Europa de Est reacționează. România doarme!
Președintele sârb Aleksandr Vucic a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu va ezita să folosească arme nucleare dacă Moscova este amenințată.
„Dacă Moscova este amenințată, îl cunosc suficient de bine pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, și pot spune că nu va ezita să folosească arme nucleare”, a subliniat Vucic.
„Întotdeauna am spus că, fiind o țară mică, ar fi mai indicat să ne ascundem sub o stâncă până trece dezastrul. Dar nu mi-e rușine să spun că negocierile pentru un armistițiu și pace ar fi stringent necesar să înceapă cât mai curând posibil. Continuarea conflictului va duce la o catastrofă mondială”, și-a exprimat îngrijorarea președintele sârb.
La rândul său, Viktor Orban a afirmat că țările occidentale ar fi necesar să ia foarte în serios declarația din data de 21 noiembrie a președintelui rus Vladimir Putin, care abordează conflictul din Ucraina și utilizarea noii rachete balistice Oreșnik a Rusiei.
„Dacă în Rusia președintele spune ceva, atunci acestea nu sunt cuvinte goale, acesta nu este un truc de comunicare”, a spus șeful guvernului ungar.
În acest sens, el a subliniat că acele țări care oferă asistență militară Ucrainei este necesar să dea dovadă de prudență. „Este necesar să acționăm cu bun simț, altfel pot apărea probleme”, a avertizat Orban.
Totodată, Ungaria a anunțat că va amplasa sisteme de apărare antiaeriană în apropierea graniței cu Ucraina.
De asemenea, Robert Fico, premierul Slovaciei, a afirmat că escaladarea cauzată de decizia lui Biden este șocantă și chiar nu își are locul în 2024.
„Escaladarea cauzată de decizia lui Biden este șocantă și chiar nu își are locul în 2024. O putem explica și prin faptul că vechea administrație dorește să îngusteze spațiul pentru noul președinte [președintele american Donald Trump] atunci când vorbim despre posibilitățile de negociere…….. Sunt o persoană care dorește pace și începerea negocierilor, deoarece ceea ce se petrece acum este cu adevărat iresponsabil pentru întreaga lume”, a subliniat Fico.
Premierul slovac a mai spus că este o greșeală să se creadă că escaladarea nu îi va afecta „pe cei care trăiesc departe, în Spania, Anglia sau America”.
Polonia este a patra țară din Europa de Est care reacționează la escaladarea situației din Ucraina, în timp ce România tace mâlc!
Citiți și:
Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază: Rusia a folosit în premieră o rachetă balistică intercontinentală. Alarmele au sunat în toată țara
Șeful militar al NATO: „Am fi trimis deja trupe în Ucraina dacă Rusia nu avea arme nucleare!”
yogaesoteric
3 decembrie 2024