Vaccinul de care oficialităţile sunt atât de entuziasmate prezintă riscuri serioase

Atunci când compania farmaceutică Moderna a emis un comunicat de presă despre rezultatele promițătoare ale studiului său clinic de fază I pentru un vaccin coronavirus, mass-media și piețele au înnebunit. New York Times a difuzat o poveste care a devenit virală pe Twitter, acumulând milioane de vizualizări, pe măsură ce influențatorii de pe rețelele de socializare și medicii au distribuit-o pe larg. Prețul acțiunilor Moderna a crescut cu 20% și mai multe companii similare, precum Novavax, s-au ridicat și mai mult, cu peste 30%.

Dar era oare justificat?

Ciclul de știri din era pandemiei coronavirusului se propagă ca niște valuri de speranță și, respectiv, de frică pe steroizi. Poate asta pentru că zeci de milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă, s-au raportat peste 2 milioane de morţi la nivel mondial (cifre mult umflate prin manipularea certificatelor de deces) și toată lumea caută disperată lumina de la capătul tunelului. Covid-19 are o influență fizică și psihologică fără precedent asupra populaţiei, așa că mici bucăți de vești potențial bune pot ajunge să domine știrile. Oamenii transformă țânțari în armăsari, deoarece chiar avem nevoie și ne dorim să apară ceva care să redreseze situaţia chiar în acest moment. Dar adevărul este adevăr indiferent de ceea ce vrem sau simțim, mai ales când e vorba de știință și medicină.

Multe vaccinuri, cum ar fi gripa, utilizează un virus inactivat care este distrus de căldură sau de substanțe chimice precum formaldehida, astfel încât să poată provoca un răspuns imunitar fără să te infecteze. Altele – cum ar fi vaccinurile pentru rujeolă, oreion și rubeolă – folosesc un virus viu atenuat care este cultivat în așa fel încât virusul devine slab și incapabil să facă rău, dar totuși capabil să antreneze sistemul imunitar pentru a-l combate. Vaccinul ARNm de la Moderna, pe de altă parte, este complet nou și revoluționar ca să nu spunem mai mult.

În multe privințe, vaccinul se comportă aproape ca un virus ARN în sine, cu excepția faptului că vă deturnează celulele pentru a produce părți din virus, precum proteina spike, mai degrabă decât întregul virus. Unele vaccinuri ARNm se autoamplifică chiar. Asta înseamnă că ele codifică nu numai antigenul proteic de interes pentru a obține un răspuns imun, ci produc și propria lor ARN polimerază dependentă de ARN, astfel încât să poată forța celula să reproducă mai multe copii ale acestuia. 

Într-o astfel de situaţie, producătorilor le va fi greu să ne convingă de faptul că un vaccin ARN-mesager autoamplificator nu este un virus auto-reproductiv creat artificial. De fapt, acceptarea publică a acestei noi paradigme nu este ceva care să fie luat în ușor și nici înțeles de la sine. Există riscuri unice și necunoscute pentru vaccinurile ARNm, inclusiv posibilitatea ca acestea să genereze răspunsuri puternice de tip interferon I care ar putea duce la inflamații și reacții autoimune.

Până în prezent, vaccinurile ARNm nu au fost niciodată introduse pe piață pentru pacienții umani. Deci, agitația din jurul vaccinului Moderna ne cere să facem nu unul, ci două salturi de credință – că funcționează pentru un virus nemaivăzut și că funcționează într-un mod nemaivăzut.

Dar poate că cea mai importantă întrebare care este necesar să fie pusă despre noul vaccin ARN-mesager al Modernei nu este științifică și nici tehnică, ci una de etică și moralitate. Când vine vorba de Statele Unite și de sistemul său de sănătate privat, companiile farmaceutice au o lungă și sordidă istorie de punere a profiturilor deasupra oamenilor și vieții umane. Prețurile și accesul la medicamente – cum ar fi insulina, de exemplu – au fost rezervate celor care își pot permite cheltuiala, cu prețul vieții a celor care nu își pot permite. 

Când doctorul Frederick Banting și doctorul Charles Best au descoperit insulina în 1921, aceștia și-au vândut brevetul pentru 1 dolar, deoarece nu puteau accepta ideea de a profita de pe urma unui medicament menit să salveze vieți umane. Cu toate acestea, companiile farmaceutice, cum ar fi Eli Lilly, au urcat prețul insulinei folosind un proces numit „reînnoire”, în care fac modificări incrementale ale medicamentului pentru a-și reînnoi brevetele în perpetuitate. S-ar putea petrece la fel cu noul și noul vaccin ARNm pentru coronavirus? Dacă companiile farmaceutice americane devin gardienii mondiali ai vaccinului, la ce ne putem aştepta?

Citiţi şi:

Moderna a conceput vaccinul anti-covid din 13 ianuarie 2020, cu două luni înainte de declararea pandemiei!

Vaccinurile anticovid-19 ARNm de la Pfizer și Moderna se bazează pe o tehnologie cu totul nouă și comportă «riscuri unice și necunoscute»

yogaesoteric

1 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More