Rise Project: Masonii eternei USL (II)

O lojă masonică controlează de 15 ani sectorul 6 din București. Lista completă de masoni și ucenici are 49 de nume și surprinde componența lojei la nivelul anului 2016. Continuăm prezentarea fraţilor masoni, începută în prima parte a articolului.  

FLORIN BRABETE. A fost numit consul general la Cahul, Republica Moldova, în scurtul mandat de ministru de Externe al Ramonei Mănescu. La momentul publicării numirii sale în Monitorul Oficial, în august 2019, consulul în funcție, Ana Corfu, avea 90 de zile termen să revină în țară. Doar că, până să se întoarcă, a căzut Guvernul Dăncilă. Brabete confirmă că n-a mai ajuns niciodată la post. A intrat în MAE în decembrie 2018, „detașat doar un an de zile, din privat”.

Florin Brabete a deschis lista Partidului Verde la europarlamentarele din 2014. A lucrat, de-a lungul timpului, la companii precum Uti Security Systems, Tofan Group, Michelin România sau Ecopneu Grup.

Face afaceri și cu fostul parlamentar FSN, Cazimir Ionescu (Eco Energy Solutions). Acesta din urmă este membru CNSAS, propus de PSD în 2018, fiind totodată inculpat în dosarul Mineriadei.

În fine, Brabete este asociat cu mai mulți frați masoni din loja „Călugăreni nr. 176”, dar susține că „nu interferează viața de acolo cu viața din privat”.

GHEORGHE CROITORU. Este unul dintre asociații lui Florin Brabete. Sunt parteneri în firma de producție cinematografică Libra Image Production.
Fost director de imagine la Antena 1, Croitoru este astăzi consilier la Secretariatul General al Guvernului, în aparatul lui Antonel Tănase. În trecutul recent, a fost consilierul personal al primarului Piedone, la sectorul 4. A mai ocupat poziții similare la Camera Deputaților și la Ministerul Finanțelor în mandatul lui Viorel Ștefan (PSD).

Compania la care lucra Croitoru la începutul anului 2020 aparține lui Georgică Dumitru, actual prim-vicepreședinte PNL Dâmbovița, cu două mandate de deputat la activ. Dumitru a fost unul dintre traseiștii care l-au trădat pe Ponta în 2019 și au votat guvernul lui Orban.

Croitoru a fost căsătorit cu Aura Cristina Mihăilă, expertă în Primăria Municipiului București la Direcția de Evidență Imobiliară și Cadastrală. Ea a intrat apoi în ANSVSA, de unde a fost detașată în 2017 la Administrația Prezidențială, în Departamentul de Sănătate Publică. Ocupă un post tehnic în CNSAS.

„Nu mai am vreo legătură poate de mai bine de trei ani de zile cu aceste activități (masonice – n.r.). Vă rog cu respect, sunt după un ceremonial de înmormântare” – este tot ce a spus Gheorghe Croitoru reporterilor Rise.

EUGEN GHEORGHE. E asociat cu fraţii de lojă, Brabete și Croitoru, în firma Libra Image Production.

Plutonier major, absolvent al Școlii militare de subofițeri auto, Gheorghe a trecut în rezervă în 1993, din motive medicale, fără drept de pensie. În 2009, presa îl făcea cap de afiș, după ce președintele Traian Băsescu l-a avansat general de brigadă în rezervă. Au fost atunci discuții aprinse despre toate legile încălcate pentru ca o astfel de performanță să devină realitate.

Timpul a trecut însă, iar Eugen Gheorghe a acumulat influență politică. În PSD, s-a înscris prin 1998. Este anul în care deschide o firmă de comisionariat vamal, unde i se alătură Rareș Mănescu și deputatul liberal Ovidiu Drăgănescu. Gheorghe ajunge curând vicepreședinte PSD Giurgiu, iar parteneriatul dintre el și Mănescu avea să reziste. 

În 2008, Gheorghe schimbă tabăra de la PSD la PDL și se transferă din Giurgiu direct la sectorul 6, în fieful fraților de afaceri. Cu ocazia asta, obține și un loc de consilier local la sector. În afară de PSD, Gheorghe a părăsit în acel an și anturajul financiar al lui Niculae Bădălău, baronul roșu de Giurgiu.

„Nu pot să comentez nimic despre masonerie. Eu nu mai am activitate politică din 2009, cu foarte multă lume am relații de amiciție și prietenie. Nu sunt o persoană care să aibă relații de lupte”, a declarat Eugen Gheorghe pentru Rise.

În 2015, Gheorghe începe preluarea unei companii (TFT Invest) înregistrate la aceeași adresă ca cea pentru comisionariat vamal. Practic, se asociază acolo cu mătușa Ramonei Mănescu într-o afacere în care și Cristian Poteraș era reprezentat prin vărul nevestei sale. Firma respectivă câștiga frecvent licitații organizate de entități subordonate Primăriei Sectorului 6.

Vărul interpus de Poteraș se numește Lucian Grecu și a fost frate mason în loja Călugăreni, la rândul lui. Între timp însă a fost radiat, arată lista obținută de Rise. Cert e că „vărul frate” s-a autodenunțat la DNA că a fost brațul-de-încasat-șpăgi al primarului Poteraș, vreme îndelungată. Pe numele său erau trecute mai multe proprietăți imobiliare și tot el spăla mita la bănci din SUA. Detalii aici.  

CĂTĂLIN CHIPER. Cea mai importantă funcție: secretar de stat pentru relaţia cu prefecții la Ministerul de Interne, în guvernul USL condus de Victor Ponta. A ajuns în guvern pe filiera PNL, promovat de Rareş Mănescu, liderul de la Sectorul 6, remarca presa vremii. Dar a demisionat în 2014, după tragedia aviatică din munții Apuseni. Ramona Mănescu era ministru al Transporturilor și a fost audiată și ea în dosarul accidentului.

Anterior, lucrase pentru grupul PNL la Camera Deputaţilor și la cancelaria premierului Tăriceanu (Departamentul de Analiză şi Planificare Politică).

Rise l-a întrebat pe Cătălin Chiper dacă interferează activitatea masonică cu funcția publică:
„N-am mai fost pe acolo de vreo 8 ani, cred. Nu mai am legătură cu subiectul. Am fost de vreo 4-5 ori, apoi nu am mai plătit cotizații, nu am mai plătit nimic. Cred că am fost de mult timp exclus. Eu, când am fost la întâlniri, am fost prin zona parcului Carol. Mi s-a părut o pierdere de timp și presupunea o contribuție financiară căreia nu i-am văzut rostul. Citisem, pasionat de istorie fiind, am fost curios. M-a luat, am văzut o dată, de două ori, nu am fost încântat. Este o pierdere de timp, să stai să aștepți să discuți pe holuri până… Una e ce citești, istoria, revolta de la 1848 și așa mai departe. Ce se petrece în zilele noastre și ce am văzut eu și am discutat acolo – nu are nicio legătură. (…) Am discutat și cu domnul Mănescu, am discutat și cu alți membri, nu doar cu el. Erau foarte mulți cunoscuți de-ai mei.”

HORIA RĂZVAN MIRONESCU. Candidat PNL la primăria sector 6 în 2016 și deputat în legislatura 2012-2016.

Pe linie politică, a fost secretar coordonator, apoi vicepreședinte la PNL sector 6, în mandatul lui Rareș Mănescu. L-a succedat pe acesta în fruntea organizației. A reintrat în afaceri în 1996 și, pe lângă o firmă de publicitate, a acumulat mai multe terenuri în Tunari și București, plus clădiri.

„Nu este un subiect despre care să pot da detalii. Masoneria nu este o activitate publică, deci nu avem ce să discutăm”, le-a tăiat-o scurt Mironescu reporterilor Rise.

MARIUS LĂCĂTUȘ. Nu e fotbalistul, ci șeful de la Piețe. De patru ani ocupă funcția de director general la Administrația Piețelor Sector 6 și înainte a fost șase ani șeful DGASPC Sector 6 (Protecția Copilului). A dezvoltat relații apropiate cu ultimii trei primari din sectorul 6, toți colegii lui din loja „Călugăreni nr. 176”.

De un deceniu, soția lui Lăcătuș lucrează consilier juridic la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Marius Lăcătuș a scris în declarația de interese că este mason, mai exact membru al Marii Loji Naționale din România, dar s-a dovedit reținut când l-a sunat Rise: „Este un lucru al meu discret, nu simt nevoia să comentez”.

LEONARDO BRĂILĂ. Consilier local la sectorul 6 din 1994 până în 2004. A intrat în administrația locală în 1992, când a devenit șeful corpului de control al primarului țărănist Nicolae Vrăbiescu. A mai ocupat funcții similare la sectorul 2, la Guvern, la Ministerul Agriculturii. Brăilă a condus și DGASPC Sector 6 (Protecția Copilului) timp de trei ani, în mandatul lui Poteraș, iar în 2008 s-a transferat la Ministerul Transporturilor, ca director de strategii. A plecat de acolo împreună cu Orban.

Îl regăsim la Primăria Capitalei, în mandatul lui Sorin Oprescu, șef peste Direcţia Inspecţie şi Control General. Astăzi e adjunct la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.

Brăilă nu a putut fi contactat, dar cităm un paragraf din CV-ul său:
„Se poate vedea că de-a lungul celor mai bine de 20 de ani am lucrat în diferite instituţii care reprezintă cam toată plaja de instituţii din administraţia publică locală şi centrală. Este de la sine înțeles că în atare situaţie se realizează o uşurinţă în comunicare care duce inevitabil la un nivel de competenţă. Comunicarea poate să fie atât orală, cât și scrisă. Este bine ca ambele să fie la fel de bine folosite. În ce mă priveşte pot afirma că mă descurc mult mai bine în comunicarea vorbită şi îmi şi place mai mult.”

MIHAI PAUL PANCOȘ. Constructor. S-a remarcat prin donațiile importante acordate PSD. A candidat din partea social-democraților, în 2016, la Consiliul Local Sector 4 și la Consiliul General. Anterior, însă, a avut funcție în PDL: secretar executiv al organizației din sectorul 5. Timp îndelungat, a deținut o parte semnificativă din Drupo Grup, o companie de construcții mufată la bugetul sectorului 6. Nu a putut fi contactat.

BOGDAN ALEXANDRU BOZA. În 2008, a fost principalul contracandidat al Elenei Băsescu la funcția de secretar general al Organizației de Tineret a PDL, ulterior fiind exclus din partid. Mișcarea a fost totuși apreciată de liberali. Anul 2012 îl prindea președinte PNL Galați și mare susținător al protestelor „Mars de solidaritate cu Raed Arafat şi SMURD, Bucureşti”, care îl vizau pe Traian Băsescu, președintele de atunci. Mai târziu, Boza a fost cercetat penal pentru legături cu grupul infracțional al lui Mihail Boldea, fost deputat PDL de Galați.

CORNEL PIEPTEA. Apare acum ca fiind radiat din lojă. Altfel, a fost consilier liberal și adjunct la Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 (ADPDU 6), în primul mandat al primarului Cristian Poteraș.

A trecut șef la Autoritatea Rutieră Română (AR), după care a fost ales deputat, apoi s-a întors în administrația locală pe post de consilier general. Este membru PNL din 2000 și a fost chiar viceprimar al Capitalei în 2015. Tot atunci era și numărul doi în PNL București. L-a consiliat pe președintele CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache.

Pieptea este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită pentru niște PUZ-uri (planuri urbanistice zonale). Detalii aici.  

DAN MAXIM. Nu mai trăiește. A condus ADPDU Sector 6 la începutul mileniului și a fost asociat cu Daniel Hustea, fost director la departamentul Investiții al Primăriei. În afaceri a rămas fiul său, care îi calcă pe urme politic și administrativ: juniorul e consilier liberal la sectorul 6, a trecut pe la Administrația Piețelor și deține o funcție la ADPDU.

IOAN MUGUREL CRISTEA. Director în administrația sectorului 6 mai bine de zece ani. A condus Poliția Comunitară, Departamentul Investiții, ADPDU. Îl vedem și consilier la Ministerul Transporturilor, în mandatul Ramonei Mănescu. Primarul pesedist Gabriel Mutu, coleg de lojă, l-a pus șef la DGITL Sector 6 (Impozite și Taxe).

Sunat de Rise, a declarat: „Nu sunt în nicio lojă, nu am nicio legătură cu subiectul. Sunt trecut în adormire de acum 10-12 ani. Nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Este un subiect despre care nu vreau să discut”.

Autor: Roxana Garaiman

Citiţi şi:

Dosarul «PINTO»: politicieni români, masoni şi mafioţi din Italia în cea mai complexă operaţiune de spălare de bani 

Frăţia masonică a penalilor: chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau «fraţii» în anchete şi procese

Lista cu numele și funcțiile masonilor care conduc Ritul Scoțian Antic și Acceptat. Legăturile lui Valeriu Zgonea cu aceștia 

yogaesoteric

1 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More