Cele 8 principii ale lui Goethe despre fericire

 

Cele câteva principii ale lui Goethe despre fericire vă pot face să reflectați asupra vieții și asupra aspectelor simple care aduc cu adevărat împlinire.

Se spune că fericirea este ceva ce vine din interior, de asemenea, fericirea este ceva relativ, în funcție de aspiraţiile și năzuințele fiecăruia. Pentru unii fericirea înseamnă evoluție spirituală, pentru alții, materială. Totuși, bunurile materiale nu înseamnă întotdeauna fericire.

Marii lideri spirituali ai tuturor timpurilor au fost mereu de părere că numai oamenii slab evoluați din punct de vedere spiritual pun preț pe lucrurile cu valoare financiară mare.

Fericirea este, de fapt, ceva ce ține de percepție. Conform marilor lideri spirituali, o persoană evoluată spiritual va înțelege cât de neînsemnate sunt bunurile materiale; sistemele sale de valori se vor axa pe bucuria produsă în urma unei fapte bune și pe bucuria cunoașterii superioare. Cu cât va reuși să facă mai multe astfel de fapte, cu atât se va simți mai împlinită și mai fericită, iar cu cât își va îmbogăți orizontul cunoașterii cu atât se va simți mai mulțumită de viața sa și va ști să dea valoare fiecărei clipe.

Bunurile materiale aduc doar o fericire temporară, de scurtă durată. Toată lumea a observat că de îndată ce ai obținut un lucru, el își pierde valoarea, nu mai ești atras de obiectul respectiv, tinzi spre altceva. În multe situații, oamenii bogați sunt total nefericiți, deoarece, având tot ce își doresc din punct de vedere material, se plafonează, nu mai tind spre nimic altceva, nu au țeluri, năzuințe, nu tind spre evoluție, astfel cad în depresii sau în patima viciilor.

Dacă fericirea ar consta în bogății, atunci cu siguranță ar fi fost promovat acest tip de fericire de către toți liderii spirituali din toate timpurile. Însă, toți au promovat ca formă de împlinire bunătatea și toleranța între oameni.

Marele poet şi scriitor german Wolfgang von Goethe își stabilise câteva valori despre care, spunea el, îi pot aduce fericire. Iată care erau sistemele de referință ale marelui literat, pentru a trăi satisfăcut:

Sănătatea era pe primul loc și aceasta pentru a putea muncii cu bucurie.
Forță pentru a putea trece peste dificultăți și a lupta împotriva lor.
Capacitatea de a-și recunoaște greșelile și de a le îndrepta.
Răbdarea era o altă virtute spre care tindea Goethe, pentru a putea persevera în atingerea obiectivelor sale.
Claritatea în gândire pentru a putea face diferența între bine și rău.
Iubirea față de oameni, pentru a fi util celor din jur.
Credință suficientă pentru a transforma visurile în realitate.
Speranță pentru viitor și învingerea temerilor cu privire la acesta.


Citiți și:
Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA 
Despre fericire… 
8 aspecte foarte interesante despre fericire

 

yogaesoteric
4 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More