Omul care a inventat web-ul construiește un nou internet, în care toate datele vor fi sub controlul utilizatorului. Când încep primele teste
Sir Tim Berners-Lee, omul de știință creditat cu inventarea reţelei de internet cunoscută sub numele de World Wide Web (WWW) spune că vrea să reinventeze ciberspațiul încă o dată, relatează Reuters.
Alături de un nou startup numit Inrupt, Berners-Lee urmărește să rezolve câteva dintre problemele care au apărut la așa numitul „open web”, într-o lume a platformelor gigant precum Facebook sau Twitter.
Construind pe ideile dezvoltate de un proiect software open-source numit „Solid”, Inrupt promite un internet în care oamenii pot folosi o singură logare pentru toate serviciile, iar datele personale să fie depozitate în „capsule” sau depozite personale online, controlate de utilizator.
„Oamenii sunt sătui de lipsa de control, de clouds”, a spus Berners-Lee, într-un interviu acordat Reuters. Acest nou web, îmbunătățit, va permite împărțirea persoană-către-persoană și colaborările care au permis succesul marilor companii de social media, doar că totul va fi sub controlul utilizatorilor.
Partenerul lui Lee în această întreprindere, John Bruce, spune că Inrupt a semnat contracte cu Sistemul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS), BBC și Guvernul flamand al Belgiei în calitate de clienți pilot.
Investitorii în proiect sunt Hearst Ventures, Octopus Ventures și Akamai, o firmă care livrează conținut pe internet.
Bruce a declarat că testele cu NHS vor servi pentru a rezolva problema incompatibilității datelor din dosarele medicale. Cu acest nou sistem, NHS ar putea oferi „o prezentare holistică a istoricului medical” al persoanei, atât medicilor cât și altor furnizori de servicii, totul rămânând însă sub controlul utilizatorului.
Un țel cheie pentru noul sistem va fi să convingă dezvoltatorii să scrie programe software pentru noua platformă. Inrupt, ca și web-ul inițial, este un set de protocoale prin care mașinile comunică unele cu altele, însemnând că aplicațiile sunt cele care le aduc la viață.
„Implicațiile sunt atât de largi, că este ca o reconstrucție a web-ului”, a spus Berners-Lee.
Inițiativa lui Berners-Lee nu este nouă. Conform India Times, proiectul „Solid” a început încă din primele luni ale anului 2018, atunci când cel considerat „inventatorul internetului” a părăsit catedra de la MIT pentru a se apuca de treabă.
De fapt, conform sursei citate, „Solid” este construit pe o platformă dezvoltată la MIT de ani de zile. Practic, „noul web” este conceput pentru a fi ca în primele zile ale Internetului, sălbatic și gratuit, iar Inrupt va fi calea de accesare, cel puțin la început.
Într-o demonstrație a conceptului, Berners-Lee a evidențiat ceea ce părea o pagină de browser foarte simplă, complet goală. O parte dintr-o aplicație construită pentru uz personal a afișat calendarul, agenda, chat-urile, muzica etc., toate într-un singur loc. E ca și cum ar fi combinat Google Drive cu Whats App și Spotify și aproape tot ce înseamnă cloud storage și conectivitate online folosit azi, într-un singur loc. Diferența este că, aici, toate informațiile sunt sub controlul utilizatorului.
Vești proaste pentru Big Tech.
Citiţi şi:
Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului
Rusia se declară pregătită, legal și tehnologic, să se deconecteze de la internetul global
yogaesoteric
26 februarie 2021