Capitolul V – Cercetări de specialitate
Un grup de sociologi coordonat de Carmen Marcus, absolventa a Facultatii de Sociologie din Cluj a intreprins o cercetare ale carei concluzii au fost incluse în lucrarea “Efectele psiho-sociale ale practicii yoga”.
Cercetarile au fost efectuate pe un lot de 800 de persoane practicanti yoga la cursurile organizate de M.I.S.A. – “subiectii yoghini apreciaza valorile sociale dominante ale societatii (realizarea socio-profesionala, bunastarea materiala, credinta ortodoxa), care ocupa un rol esential în existenta lor”.
Referitor la rezultatele profesionale si integrarea sociala a practicantilor yoga in cadrul cursurilor organizate de M.I.S.A., studiul sociologic amintit arata ca 55,3% dintre acestia considera ca au dobândit o capacitate intelectuala mult sporita, 19,4% arata ca au un interes mai mare pentru studiu si o mai mare responsabilitate, 18% au remarcat ca le-a aparut o mai mare rezistenta la stres si o putere de munca sporita, 17,6% au constatat o mai mare eficienta în plan profesional, iar 15,6% dau exemple concludente de rezultate concrete care i-au transformat considerabil în bine, în comparatie cu perioada când nu practicau yoga.
Datele de mai sus au fost corelate cu faptul ca 93,1% dintre subiectii intervievati îsi pastreaza aceleasi profesii, urmeaza un curs normal al ascensiunii sociale (de exemplu de la elev la student, de la student la angajat, de la angajat la pensionar) sau urmeaza o mobilitate sociala ascendenta în prezent fata de momentul începerii cursului de yoga, aspect semnificativ care demonstreaza din plin ca practica yoga are un efect profund benefic asupra performantelor profesionale, subiectii fiind vadit interesati de acest aspect si de o mai buna integrare sociala.
Aceeasi cercetare sociologica a mai evidentiat faptul ca 62,5% dintre cursantii yoga care au fost intervievati apartin religiei crestine, de care pe unii dintre ei (care erau înainte de începerea cursului de yoga atei) i-a apropiat chiar practica yoga. Datele prezentate dovedesc în mod indubitabil ca M.I.S.A. nu poate fi considerata o secta.
Pe de alta parte, problemele care apar deseori între parinti si copiii lor, în rândul persoanelor care nu practica yoga, sunt des întâlnite si binecunoscute. Sondaje efectuate în 1997 sustin ca 57 % din copii aflati în perioada adolescentei au conflicte de convingeri cu parintii lor, 48% din persoanele între 18-35 de ani au deseori conflicte cu parintii, dintre care 12% au chiar conflicte grave, care conduc la agresiuni si separari.
Cazuri concrete de persoane practicante yoga ce au parasit domiciliul în urma conflictelor cu familia ne-au fost aduse la cunostinta si, în urma cercetarilor pe care le-am întreprins, a reiesit faptul ca acestia suferisera grave abuzuri din partea familiei, fiind victime ale violentei în familie (violenta fizica, psihica, financiara). În acest sens, detinem o ampla documentatie, cuprinzând cazuri concrete, cu persoane identificate ca atare, intervievate si consiliate.