În universităţile din SUA, telefoanele mobile cu dispozitive de urmărire vor fi obligatorii
de Daniel Petrescu
În universităţile din SUA se folosesc din ce în ce mai mult telefoanele mobile cu tehnologie GPS de urmărire. Acestea se află sub controlul poliţiei din campusul universitar şi indică permanent locul în care se află posesorul. Aceste telefoane se vând direct în universităţi şi, cu timpul, vor deveni obligatorii. Scopul declarat este acela de a oferi maximă siguranţă studenţilor, pentru a evita evenimente tragice precum masacrul din campusul Virginia Tech (aprilie 2007) când 30 de persoane au fost ucise.
Obligativitatea de a cumpăra astfel de telefoane mobile a fost introdusă pentru început în universitatea Montclair State University din New Jersey. Studenţii cu program normal (cursuri de zi) sunt obligaţi să îşi achiziţioneze telefoane cu transmiţător GPS, marca Rave Wireless (firmă producătoare de tehnologie de securitate), cu plan tarifar integrat oferit de compania de telefonie Sprint. Acesta include un număr nelimitat de sms-uri, apeluri gratuite după ora 19:00 şi 50 de minute incluse pentru orice alte apeluri în fiecare lună, la preţul de 210 dolari pe semestru. Planul tarifar nu se distinge prin avantajele oferite, dar oferta nu poate fi refuzată. Preţul mare al serviciului este justificat de dispozitivul de urmărire şi semnalizare GPS care ar trebui să sporească senzaţia de siguranţă a studenţilor care frecventează campusul.
Transmiţătorul este teoretic dezactivat; el poate transmite instantaneu un semnal de alarmă sau poate funcţiona ca o alarmă cu timer – după 20 de minute se va declanşa semnalizarea la poliţie. Emiţătorul respectiv apare ca un punct luminos pe ecranul de control de la poliţie şi indică poziţia celui care a pornit alarma, împreună cu datele sale înregistrate la poliţie. Practic, cei care sunt familiarizaţi cu tehnologia telefoanelor mobile ştiu că aceste dispozitive de urmărire sunt activate tot timpul, chiar dacă nu este pornită alarma. În orice moment, poliţia poate localiza fiecare telefon mobil cu o precizie de câţiva metri.
În prezent, 6000 de studenţi din totalul de 13.000 folosesc deja acest tip de telefon. Cheltuielile totale pentru acest program se ridică la circa două milioane de dolari şi, deşi costul nu este tocmai mic, universitatea susţine că va investi această sumă, ea fiind recuperată din taxele plătite de studenţi pentru utilizarea acestor telefoane.
Întrebarea este dacă tehnologia este eficientă? Nu prea, judecând după rezultatele obţinute după un an de funcţionare la nivel maxim a sistemului: timerul este activat de cinci sau zece ori pe săptămână şi, cel puţin o dată pe lună, alarma cu semnalizare a poziţiei pe GPS, este nejustificată. Sergentul Paul Giardino susţine că alarmele false nu sunt o problemă, ci chiar o oportunitate, deoarece permit celor 32 de oameni din echipa lui să se instruiască ca şi cum ar controla o potenţială situaţie periculoasă din campus.
Raju Rishi, cofondatorul societăţii newyorkeze Rave Wireless, ţine să precizeze despre tehnologia GPS că „nu este vorba de Big Brother, deoarece urmărirea începe abia când se aprinde semnalizarea. A localiza pe cineva fără acordul lui presupune o aprobare formală de la judecător, spune Rishi.” Realitatea este însă că fiecare subiect poate fi permanent localizat şi accesul la informaţii este foarte facil. Este neverosimil ca aceste date să nu fie folosite şi nimeni să nu le acceseze – e ca şi cum ai televizorul aprins chiar în faţa, dar tu susţii că nu te uiţi deloc la el.
Cine se declară cel mai entuziasmat de (costisitoarea) soluţie de siguranţă în campus? Security on Campus, societatea non-profit care a acordat universităţii din Montclair un premiu pentru inovaţie. Catherine Bath, vicepreşedinte al societăţii, susţine că tehnologia va fi adoptată într-un număr mare de universităţi şi instituţii educative. Şi, a explicat Bath, probabil chiar şi în afara mediului şcolar: „când ies afară seara să-mi plimb câinele, mi-ar plăcea să am unul din aceste telefoane mobile.”
Citiţi şi:
De ce sunt oamenii indiferenţi?
Sfârşitul programat al democraţiei
yogaesoteric
2 august 2008