Elemente cruciale – de care nu s-a ţinut cont – în studiile destinate validării vaccinurilor împotriva covid-19

Studiile pentru vaccinurile împotriva covid-19 ar fi necesar să aibă o eficiență validată
Articol apărut în The Lancet, în 27 august 2020 

Trei aspecte sunt cruciale în planificarea studiilor destinate validării vaccinurilor împotriva covid-19:
(1) dacă să se solicite nu numai dovada unei oarecare eficacități a vaccinului, ci și o dovadă a eficacității validate, calificate;
(2) dacă în fazele inițiale de testare pentru vaccin ar fi necesar să se compare nu doar cu placebo, ci și cu multi-vaccinuri; și
(3) dacă să se evalueze siguranța, protecția împotriva unei forme severe de boală și, de asemenea, durata protecției prin urmărirea continuă a grupurilor de vaccin și placebo, inclusiv după ce au apărut dovezi certe de eficacitate pe termen scurt, dar înainte de a fi implementat un vaccin eficient la nivel local în populația generală.

Lumea are nevoie de o evaluare eficientă, rapidă și fiabilă a multor vaccinuri candidate ca remediu împotriva covid-19. Există pericolul ca presiunile politice și economice pentru introducerea rapidă a unui vaccin covid 19 să ducă la folosirea pe scară largă a unui vaccin care are în realitate doar o eficiență slabă (de exemplu, reducerea incidenței covid-19 cu doar 10-20%), probabil din cauza unui înșelător rezultat promițător dintr-un proces de testare insuficient.

Implementarea unui vaccin puțin eficient ar putea înrăutăți de fapt pandemia covid-19 dacă autoritățile presupun în mod greșit că provoacă o reducere substanțială a riscului sau dacă persoanele vaccinate consideră în mod greșit că sunt imune, reducând astfel implementarea sau respectarea altor măsuri de control covid-19. Folosirea unui vaccin marginal eficient ar putea interfera, de asemenea, cu evaluarea altor vaccinuri, deoarece vaccinurile ulterioare ar trebui apoi să fie comparate cu acesta mai degrabă decât cu un placebo. Pentru un vaccin superior vaccinului cu eficiență slabă, dimensiunea crescută a eșantionului necesar ar putea întârzia recunoașterea eficacității acestuia.

Mai important, dacă vaccinul slab este comparat cu un vaccin și mai slab, criteriile statistice utilizate pentru a analiza studiile de non-inferioritate ar putea susține vaccinul și mai slab ca fiind non-inferior (denumit și biocreep). Criteriile utilizate pentru a defini un vaccin de succes în studiile clinice privind vaccinarea versus placebo ar trebui, prin urmare, să fie suficient de stricte pentru a proteja împotriva riscului de implementare a unui vaccin cu eficiență scăzută, mai ales că există deja multe vaccinuri candidate împotriva covid-19 de testat, două oferind multe șanse de a supraestima eficacitatea. Prin urmare, testările inițiale care compară vaccinurile covid-19 cu placebo ar trebui să caute dovezi fiabile nu numai despre o anumită eficacitate, ci și despre o eficacitate utilă.

OMS recomandă ca vaccinurile ce se dovedesc de succes să prezinte o reducere estimată a riscului de cel puțin jumătate, cu o precizie suficientă pentru a concluziona că eficacitatea adevărată a vaccinului este mai mare de 30%. Aceasta înseamnă că procentul de 95% pentru rezultatul testării ar trebui să excludă eficacitatea mai mică de 30%. Ghidul actual al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA include această limită inferioară de 30% drept criteriu pentru acordarea licenței de vaccin.

Ca exemplu de rezultat care ar satisface doar aceste două criterii, un studiu egal aleatoriu cu 50 de cazuri apărute în cei vaccinați și 100 de cazuri apărute în cei cărora li s-a administrat placebo ar avea un procent aparent de eficiență de 95%, care însă ar exclude 30%, dar ar sugera 50% eficacitate pe termen scurt. Un vaccin care are o eficacitate de 50% ar putea reduce semnificativ incidența covid-19 la persoanele vaccinate și ar putea oferi imunitate de turmă utilă. Prin urmare, deși o eficacitatea cu mult mai mare de 50% ar fi mai bună, eficacitatea de aproximativ 50% ar reprezenta progrese substanțiale.

(…) De asemenea, sunt necesare dovezi fiabile despre eficacitatea pe termen lung, siguranța vaccinurilor și protecția împotriva formelor severe de covid-19. Sunt necesare studii de dimensiuni și durate suficiente pentru a furniza aceste informații și pentru a determina dacă vaccinul poate face covid-19 mai periculos (așa-numita îmbunătățire a bolii).

Studiile ce se concentrează doar pe răspunsul imunitar nu pot oferi aceste informații, iar studiile pe voluntari adulți tineri, altfel sănătoși, ar putea să nu ofere suficiente dovezi privind siguranța sau eficacitatea vaccinurilor la alte categorii de populație. Evaluarea mai multor vaccinuri covid-19 cu metodologie standardizată va ușura deciziile de reglementare și implementare. Cu excepția cazului în care astfel de decizii sunt luate pe baza unor dovezi aleatorii fiabile, efectul asupra acceptării publice a vaccinurilor covid-19 ar putea afecta negativ controlul covid-19 și decizia de vaccinare în rândul populației inclusiv împotriva altor boli.

(…) Am participat cu toții la scrierea protocolului pentru Procesul OMS de Vaccinuri de Solidaritate și nu declarăm alte interese concurente. Acest comentariu reflectă opiniile autorilor și nu trebuie interpretat ca reprezentând opiniile sau politicile Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente.

 

Citiţi şi:
Un experiment cum nu s-a mai văzut până acum. Ce NU ne spun autoritățile și producătorul despre noul vaccin anti covid bazat pe tehnica ARNm
Cum și ce a aprobat de fapt FDA, Agenția Americană a Medicamentelor, vaccinurile Pfizer și Moderna?

 

yogaesoteric
14 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More