MANGALA sau Marte în astrologia vedică (II)
de Rodica Purniche
Citiţi aici prima parte a acestui articol
Alegorie
Această poveste arată originea lui MARTE/KARTIKEYA ca fiind Şarpele de Foc instantaneu activat al lui SHIVA. Puterea care îl însufleţeşte este forţa primordială care crează toate formele de existenţă. Ea se mişcă întotdeauna către în sus cu tot cu gândurile benefic orientate şi serveşte puterea creatoare benefică. TARAKA avea curaj, forţă, înţelepciune şi un aspect foarte plăcut – adică toate calităţile pe care fiecare şi le-ar dori. Ursita de a putea fi omorât doar de către un copil în vârstă de 7 zile se referă la cineva făcut din pământ sau care era creat din timp (energia timpului). TARAKA cel egoist nu putea fi omorât de către fiinţele eterne, cum sunt zeii. KARTIKEYA, fiind născut de către puterea depozitată în mare pe durata manifestării, coincide cu manifestarea însăşi. Marte nu reprezintă puterea ultimă, dar este un aspect al Manifestării prezent în toate formele Creaţiei ca forţă fundamentală dătătoare de viaţă. Calul reprezintă energia creatoare purtătoare a potenţialului lui SHIVA. Energia solară este, de asemenea, purtată de către cai, la fel şi energia Lunii. Calul este întruchiparea Energiei Divine în mişcare. Marte este energia care poartă puterea lui SHIVA pentru distrugerea aroganţei, a vizionarilor egoişti care lucrează împotriva forţei evolutive din Manifestare.
KARTIKEYA este născut din Apă şi Foc, din zeii MITRA şi VARUNA. Energia solară care este forţa pozitivă însufleţitoare a oricărei forme de existenţă este focul lui SHIVA din al treilea ochi al său (AJNA CHAKRA). Marte are o afinitate foarte mare cu Soarele. Diferenţa fundamentală dintre cele două planete este că Soarele este energia invincibilă, forţa deplină care distruge orice întuneric şi toate întunecimile. Marte reperzintă aceeaşi energie, însă acea parte a ei care izbucneşte când se confruntă două tendinţe conflictuale. Când se întâlnesc două forţele de sens contrar, calitatea distructivă a lui Marte devine predominantă. Marte poate genera focul chiar şi în apă. Apa este Elementul care conferă materiei coeziune. VISHNU, păstrătorul vieţii, este foarte intim asociat cu Apa. După fiecare MANVATARA, când Manifestarea este dizolvată, VISHNU şi NARAYANA rămân intinşi pe şarpele lor în formă de pat plutitor din adâncul apelor. Focul dă naştere vieţii, în vreme ce Apa îi asigură vieţii continuitate, menţinere. În corpul omenesc, sângele este apa vieţii dar el este energizat de către forţa dătătoare de viaţă. Astfel, sângele tuturor formelor vii este rezultatul principiului cosmic creativ reprezentat de către Foc şi al principiului conservator etern reprezentat de către Apă. KARTIKEYA este „produs” de către Apă şi Foc. MARTE-KARTIKEYA controlează sângele din venele tuturor creaturilor vii.
Cele 6 capete ale sale reprezintă universalitatea acestei forţe dătătoare de viaţă. Patru capete simbolizează cele patru direcţii cardinale, în vreme ce 6 capete adaugă încă două direcţii – deasupra şi dedesubt – la cele 4 deja cunoscute. Ori de câte ori Marte are de rezolvat îndatoriri celeste, el poate furniza impulsul necesar pentru ele, dar, de asemenea, ori de câte ori este necesar ca acest impuls să se manifeste şi la nivelurile mai joase, el poate acţiona la fel de bine şi în planurile fizice.
Rolul lui KARTIKEYA în distrugerea lui TARAKA, misiunea sa de bază pentru care este numit zeul războiului, revelează doar unul dintre aspectele personalităţii sale.
Astrologie
O altă poveste despre el este legată de căsătoria sa. SHIVA şi PARVATI au avut un al doilea copil, GANESHA, zeul cu cap de elefant, dotat cu un intelect fără egal şi cu o putere fizică aptă să înlăture absolut orice obstacol. Aşa cum KARTIKEYA reprezintă copilul făcut de SHIVA fără nicio participare feminină, GANESHA reprezintă copilul lui PARVATI făcut fără nicio participare masculină.
KARTIKEYA era fiul mai mare iar GANESHA, fiul mai mic. Fiecare era prietenul de nădejde al celuilalt şi părinţii se bucurau foarte mult de acest fapt. Ajungând la vârsta căsătoriei, părinţii au început să caute soţii potrivite pentru fiecare dintre ei. Prinzând de veste ce li se pregăteşte, fiecare a dorit să fie cel dintâi care se căsătoreşte. Părinţii au decis atunci ca acela care va înconjura cel mai repede Universul să fie primul căsătorit. Imediat, KARTIKEYA şi-a luat zborul pe păunul său, în vreme ce GANESHA, fiind un copil dolofan şi ocupat cu studiul textelor sacre, nicidecum cu activitatea fizică, a realizat că, în felul acesta, nu va câştiga absolut deloc, aşa că şi-a pus mintea la treabă şi a găsit soluţia.
Mai întâi a făcut o baie, după care a cerut părinţilor să-şi ia fiecare locul pe tronul său. Apoi i-a venerat, i-a înconjurat de şapte ori, şi le-a spus că acum este gata să se însoare, deoarece a câştigat întrecerea. Argumentul său a fost acela că Scripturile îi consideră pe părinţii săi ca fiind întregul Univers, aşa că el a îndeplinit proba cerută. Convinşi de argumentele lui, părinţii l-au căsătorit pe GANESHA cu BUDDHI (Intelectul) şi cu SIDDHI (Perfecţiunea), două fete absolut potrivite pentru acest copil. Când KARTIKEYA a revenit din călătoria sa în jurul Lumii, a aflat ce s-a petrecut şi a intrat într-o depresie profundă, s-a simţit înşelat şi a plecat să mediteze în munţi. Acolo, SHIVA şi PARVATI l-au vizitat periodic.
Povestea se referă la marea atracţie a lui Marte pentru fericirea conjugală care lui îi este negată, la modul general. El are o atracţie inconştientă faţă de sex şi de sociabilitate. Urmaş direct al sămânţei sublimate a lui SHIVA, exprimată ca foc care distruge zeul Iubirii, şi separat de soţia sa pentru câţiva eoni, el nu aduce fericirea sexuală. Persoanele marţiene au o energie sexuală puternică, dar condiţiile exterioare nu le sunt de obicei favorabile pentru o astfel de uniune. Ele urmăresc să rămână fidele codurilor etice şi morale în comportamentul lor, dar o astfel de atitudine le conduce mai degrabă către o spiritualitate profundă decât către fericirea lumească şi fizică.
Un alt înţeles al acestei poveşti este acela că impactul marţian este extrem de individualist, căsătoria fiind expresia armoniei dintre două forţe sau niveluri diferite ca polaritate, MARTE/KARTIKEYA nu poate folosi această oportunitate. În pelerinajul său spiritual, el urmează să atingă singur conştiinţa sa superioară (munţii sunt simbolul conştiinţei superioare) şi devine atât de interiorizat în TAPAS-ul său, că inclusiv puterile superioare ale Universului, SHIVA (ca expresie a polarităţii YANG) şi PARVATI (ca expresie a polarităţii YIN) îl protejează şi-i oferă ghidare şi susţinere.
Marte este atras către sexul opus dar, la modul general, el nu-şi găseşte împlinirea în astfel de aspecte ale vieţii. El nu face niciun efort (şi nici nu este preocupat de asta) să se armonizeze cu ceilalţi – el vrea să cucerească înălţimile de unul singur. Încrederea în sine este atât de mare, încât nu ascultă nici măcar de puterile supreme ale Universului. Atunci când se află în serviciul celorlalţi, Marte dobândeşte succese mari, în vreme ce, atunci când face eforturi pentru el însuşi, obţine doar păreri de rău şi frustrări.
Aceste legende deosebit de semnificative ne ajută să înţelegem acum de ce Casa a VII-a şi Casa a VIII-a sunt două „case buclucaşe”: atunci când Marte se amestecă în chestiunle Casei a VII-a sau când el „încinge” energia sexuală sub forma unei dorinţe imense, nativul are nevoie de un auto-control extrem pentru a controla energiile astfel activate – în esenţă, energii evolutive dar poate mult prea mari faţă de forţele omeneşti lipsite de antrenament spiritual.
O condiţie particulară a lui Marte – URDVARETA
O a doua raţiune pentru care am prezentat aici aceste legende-mituri este aceea că MARTE/KARTIKEYA, cunoscut şi sub alte nume precum ANGARAKA şi, cel mai des, MANGALA, conferă gradat statutul de URDVARETA – cel ce-şi transmută total potenţialul erotic în energie şi sublimează această energie la nivelele elevate ale fiinţei. Astfel, poziţia lui Marte într-un anumit Semn zodiacal sau altul reprezintă exact lecţia de viaţă şi tipul de disciplină personală de care bărbatul are nevoie să transmute şi să sublimeze apoi energia sexuală în forme de energie superioară.
Marte în Berbec – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie de un model masculin exemplar cu care să se identifice la începutul practicii spirituale, după care poate continua eficient şi prin propriile sale puteri procesul de transmutare şi sublimare.
Marte în Taur – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să se concentreze asupra propriei sale senzualităţi şi s-o împărtăşească în fuziuni amoroase realizate cu consacrare, transfigurare şi continenţă sexuală.
Marte în Gemeni – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să folosească o idee-forţă prin care mintea să fie permanent atentă la procesele de transmutare şi sublimare.
Marte în Rac – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să fie foarte atent la gama de sentimente şi senzaţii care îi umplu fiinţa, deoarece simţirea erotică poate fi ghidul său cel mai bun în practicarea continenţei.
Marte în Leu – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie de o voinţă fermă şi profundă şi de o disciplină severă în practica sa spirituală care îi va permite să obţină starea de continenţă, evitând astfel să fie furat de către plăcerile grosiere ce favozizează orgasmul cu descărcare.
Marte în Fecioară – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să înţeleagă foarte bine şi în detaliu procedeul spiritual de transmutare şi sublimare, pe care să-l aplice în practica sa spirituală zilnică până la realizarea deplină şi perfectă.
Marte în Balanţă – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să se armonizeze în fuziunile sale amoroase cu iubita sa şi să fie atent la senzaţiile primite din partea corpului fizic, pentru a echilibra controlul mental cu plăcerea erotică care să-i eleveze fiinţa.
Marte în Scorpion – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să conştientizeze intensitatea dorinţei sale erotice dar şi aspiraţia de a deveni una cu iubita sa, ca punct de plecare al amândourora în fuziunea amoroasă.
Marte în Săgetător – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să se simtă perfect liber în cuplu, dorit şi susţinut de către iubita sa în eforturile lui de transmutare şi sublimare.
Marte în Capricorn – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să simtă că iubita sa se lasă coordonată şi condusă de el în timpul fuziunii amoroase, şi să constate în timp că practicarea continenţei are efecte profund transformatoare asupra amândorura.
Marte în Vărsător – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie să aspire cu toată fiinţa sa la comuniunea şi identificarea cu Fiinţa Divină Absolută, către care îl poate purta instantaneu energia sa uraniană, obţinută în urma fuziunilor amoroase realizate cu consacrare, transfigurare şi continenţă sexuală.
Marte în Peşti – pentru a deveni un bărbat perfect continent, bărbatul are nevoie de o credinţă fermă şi puternică în DUMNEZEU, căruia Îi va dărui (Îi va sacrifica) plăcerea sa erotică în totalitate, care înseamnă, de fapt, controlul energiei sexuale prin transmutare şi sublimare.
Când Marte este slab în temă, nativul are de făcut foarte mari eforturi pentru a deveni un bărbat perfect continent – un BRAHMACHARY. Când Marte este puternic în temă, nativul devine totodată un VIRA, fiinţa care îşi controlează Focul lăuntric, nemaifiind dominat de tendinţele grosiere ale naturii umane ignorante.
Sinteză
Marte repezintă forţa în fiecare domeniu. În corpul fizic, el este puterea musculară, în politică el este puterea forţelor armate. În psihologie el este forţa intelectului.
Culoarea roşie a lui Marte este simbolul lui RAJAS GUNA, care se manifestă ca activitate/dinamism şi ambiţie. Iată de ce Marte este atât de evident acolo unde există acţiune/activitate. Când Marte influenţează corpul (la Ascendent) în mod predominant, el dă acestuia culoarea roşie.
Marte este numit în VEDE „cel cu creştetul de foc”. Datorită naturii sale aprinse, încinse, el reprezintă absolut tot ceea ce arde, tot ceea ce este de foc, tot ceea ce este în flăcări (de exemplu, o bucată de haină care arde). Această planetă fierbinte şi puternică are, din punctul de vedere al unei gândiri comune, un efect rău, considerând că influenţa ei răneşte şi ucide. Dar, aşa cum am spus la începutul articolului, influenţa ei este spiritual necesară deoarece, atunci când trebuie să se manifeste, Marte ne ajută „să spargem crusta” care tinde să ne menţină în ignoranţă, în stagnare, după ce am asimilat sau am integrat în totalitate o etapă.
Soarele, Marte şi Jupiter sunt considerate planetele masculine. Reprezentând forţele militare şi puterea armată, Marte este un exponent al principiului masculin.
Marte este exaltat în starea de AUTOCONTROL***
Ca Marele Soldat sau Luptător, Marte, aşa cum menţionează Brihat Jataka, este exaltat la 28º Capricorn, grad care aparţine NAKSHATRA-ei DHANISHTA, al cărei guvernator este chiar Marte însuşi. Acest RASI (Semn zodiacal) aparţine lui Saturn, cel mai aprig duşman al lui Marte. Aici Marte îşi poate arăta cel mai bine măiestria şi calităţile lui de luptător, deoarece numai pe câmpul de luptă al inamicului se poate vedea calitatea sa reală. Testul său spiritual este să-şi controleze valoarea şi caracterul. Ceea ce dobândeşte el aici este respectul pentru cei vârstnici (precum Saturn), iar DANISHTHA fiind NAKSHATRA proprie a lui Marte, Marte se are pe sine chiar şi în teritoriul duşman (Capricorn). El nu-şi permite aici niciun fel de greşeală, niciun fel de ieşire nechibzuită – dimpotrivă, el aici este foarte controlat şi, de aceea, înţelept şi profund spiritualizat.
***Gradul de maximă exaltare siderală se calculează scăzând 24 de grade din zodiacul tropical, şi anume, atunci când Marte se află la 22º în Semnul zodiacal Vărsător în zodiacul tropical (occidental – n.n.), el este, de fapt, la 28º în Semnul zodiacal Capricorn în zodiacul sideral (vedic – n.n.).
Citiţi şi:
Planetele benefice şi planetele malefice
Tipologiile erotice masculine
yogaesoteric
25 octombrie 2011