Otrava din mâncare ce afectează celulele creierului, acționând ca un drog

Multe dintre produsele din coșul zilnic de cumpărături conţin ingrediente periculoase. Între acestea se numără o otravă aproape omniprezentă în hrana pe care românii o consumă în fiecare zi, care crește pofta de mâncare și provoacă obezitatea, deoarece afectează celulele creierului, acționând ca un drog. Și nu, nu este vorba despre sare sau zahăr!

Vorbim despre un aditiv care este adăugat în majoritatea produselor alimentare. Are consistența unei pudre cristaline și este folosit pentru a intensifica aroma mâncărurilor, pentru a crește dependența consumatorilor de acestea, pentru a scădea costurile de producție și pentru a spori profiturile din vânzări.

Substanța menționată, ascunsă sub denumirea E621, este glutamatul monosodic, nelipsit într-o mare varietate de produse, dar mai ales în snacks-uri de tot felul, semipreparate, supe instant, baze pentru mâncare, alimente conservate şi bere (inclusiv cea fără alcool).

Glutamatul monosodic acționează ca un drog care crește pofta de mâncare deoarece afectează celulele creierului și conduce la o modificare a genelor responsabile pentru simțul gustului, determinându-i pe oameni să înfulece exagerat de mult.

Simptomele de supradozaj de la E621 sunt supranumite „sindromul restaurantului chinezesc” și se manifestă prin: letargie, migrenă, tulburări de vedere, palpitații, perturbarea echilibrului hormonal, greață, slăbiciune, amețeli, dureri în piept.

Dr. nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi avertizează: „Acest aditiv devine o toxină care otrăvește celula nervoasă şi o distruge”. Doctorul explică: „În momentul în care l-am mâncat, acest glutamat se preface într-o toxină neuro care otrăveşte celula nervoasă şi, în final, o distruge”.

Un motiv în plus de a renunța definitiv la consumul de carne este că produsele din carne pot să aibă până la 10 E-uri fiecare. „Marea problemă a mezelurilor este felul în care sunt prelucrate. Dacă se consumă constant, pentru că este un efect care se adună în timp, vorbim despre creșteri de colesterol, creșteri de trigliceride, riscul de apariție al diabetului, a gutei, și a cancerului”, a precizat medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

De asemenea, și produsele vegetale, care înlocuiesc carnea, mai ales cele mai ieftine dintre ele, sunt pline de glutamat monosodic și o puzderie de alte E-uri. De cele mai multe ori, însă, oamenii nu fac alegeri în funcție de aditivii alimentari, ci mai degrabă în funcție de preț.

Scurtă istorie a E621

Glutamatul monosodic este un potenţator de gust descoperit ca atare în 1907, în Japonia, de către Kikunae Ikeda.

Bucătăria japoneză folosea deja de cel puţin o sută de ani un extract dintr-o plantă de mare, numită kombu. Uscată şi preparată într-un anume mod, aceasta era folosită ca aromă specială cu rolul de potenţator de gust, fără însă a se cunoaşte cu adevărat cauza pentru care dădea o savoare atât de plăcută mâncării.

Cercetătorul japonez a descoperit că substanţa responsabilă pentru potenţarea gustului este glutamatul şi a vândut brevetul companiei japoneze de condimente Suzuki.

Împreună au pus apoi bazele companiei Ajinomoto în 1909, denumire care în traducere ar însemna „esenţa gustului”. Aşa a început producţia în masă a glutamatului monosodic – substanţă produsă prin procedee chimice şi mult mai puternică decât kombu, varianta sa naturală –, iar în 1933 în Japonia se ajunsese deja la o producţie de aproximativ 5 tone. Ulterior s-a răspândit la țările din Asia, care în prezent consumă cantități uriașe de E621, iar apoi în tot restul lumii.

Citiți și:
Glutamatul monosodic ne distruge neuronii
Otrava cel mai adesea nebănuită pentru copii: Chipsurile, pline de prafuri și chimicale
Protecţia ecologică a consumatorilor

 

yogaesoteric
26 iulie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More