Diferite forme de nyasa
Tantra cunoaşte o mare varietate de nyasa-e. Mantra-Yoga-Samhita afirmă că numai şapte din acestea sunt considerate importante. Textul indică tehnicile kara-nyasa şi anga-nyasa pentru o adorarea obişnuită şi rishi-nyasa şi matrika-nyasa pentru o adorare mai elaborată. Iată care sunt formele cele mai des întâlnite:
1. Jiva-nyasa, sau „aşezarea vieţii”, este realizată de regulă imediat după purificarea elementelor (bhuta-shuddhi), fiind cunoscută şi sub numele de prana-nyasa sau „aşezarea energiei vitale”. Potrivit Mahanirvana-Tantra, tehnica este realizată prin atingerea inimii cu ajutorul mâinii drepte, în timp ce discipolul rosteşte mantra-ele aum, krom, hasah so’ham, şi vizualizează cum forţa vieţii pătrunde din zeitatea tutelară în corpul său imaginar.
2. Matrika-nyasa, sau „aşezarea alfabetului”, urmează după jiva-nyasa. Se spune că trupul zeiţei este alcătuit din 50 de litere ale alfabetului sanscrit. De aceea, aceste litere trebuie aşezate în interiorul celor şase chakra-e, după cum urmează: ha şi ksha în ajna-chakra, în mijlocul frunţii; cele 16 vocale pe petalele lotusului de la nivelul gâtului; consoanele de la ka la tha pe cele 12 petale ale lotusului inimii; următoarea serie de consoane până la pha pe cele zece spiţe ale chakraei ombilicului; consoanele de la ba la la în centrul genitalelor; iar consoanele va, sha (= sa), sha (=şa) şi sa în centrul psihoenergetic cel mai jos. Mantra-Yoga-Samhita face o distincţie între „aşezarea exterioară” (bahya-nyasa) şi „aşezarea interioară” (antar-nyasa) a literelor alfabetului.
3. Rishi-nyasa, sau „aşezarea clarvăzătorului”, constă în vizualizarea clarvăzătorului (rishi), dublată de recitarea unei mantra, în punctul central dintre sprâncene, care corespunde regiunii celeste. După ce clarvăzătorul este aşezat în punctul din mijlocul frunţii şi salutat cu devoţiune, măsura poetică trebuie aşezată în gură, iar zeitatea tutelară în inimă. Mai departe, „sămânţa” (bija, adică totalitatea consoanelor) trebuie aşezată în zona genitalelor, iar „puterile” (shakti, care au aici semnificaţia de vocale) în zona picioarelor.
4. Kara-nyasa, sau „aşezarea pe mână”, constă în atingerea degetelor de la mâini, precum şi a părţilor din faţă şi din spate ale palmelor, în timp ce sunt rostite anumite mantra-e.
5. Anga-nyasa, sau „aşezarea pe membre”, se realizează de regulă pe şase părţi ale corpului, motiv pentru care mai este cunoscută sub numele de shad-anga-nyasa (de la shat, „şase”, şi anga, „membru”). Tehnica este realizată astfel: adeptul atinge inima cu palma, în timp ce recită mantra: aim hridayaya namah; apoi îşi atinge fruntea cu patru degete, în timp ce rosteşte om klim shirasi svaha; în continuare, îşi atinge creştetul capului cu vârful degetului mare, în timp ce recită om sahuh shikayai vashat; apoi îşi atinge umerii cu mâinile încrucişate pe piept, în timp ce spune om sahuh kavakaya hum; în continuare, îşi atinge ochii închişi u degetul arătător şi cu cel mijlociu de la mâna dreaptă, în timp ce recită om bhuvah netra-trayaya vaushat; în sfârşit, îşi atinge palma stângă cu degetul arătător şi cu cel mijlociu de la mâna dreaptă, în timp ce rosteşte om bhur bhuvah phat. Alte texte vorbesc de opt zone corporale: creştetul capului, fruntea, punctul central dintre sprâncene, gâtul, inima, ombilicul, genitalele şi perineul.
6. Pitha-nyasa, sau „aşezarea locurilor sacre”, constă în atribuirea în anumite zone corporale a unor „localizări” (pitha), recunoscute de Tantra ca fiind locuri de mare putere.
Kula-Arnava-Tantra recomandă în special maha-shodha-nyasa, care conduce la starea de identificare cu zeitatea tutelară. După cum îi arată şi numele, exerciţiul constă într-o serie de şase „aşezări” (prapanca-, bhuvana-, murti-, mantra-, daivata- şi matrika-nyasa), combinate cu anumite formule mantra-ice. Se spune că cei care practică acest ritual dobândesc starea de autocontrol, de graţie, victoria, faimă şi noroc, la care se adaugă ajna-siddhi adică puterea de a-şi vedea orice comenzi îndeplinite ad literam. Textul continuă, afirmând că aceştia nu vor mai avea a se teme de demoni sau de influenţa planetelor. În continuare, scriptura afirmă că ori de câte ori este realizată această nyasa, o zonă până la 10 yojana-e (circa 175 km) din jurul adeptului devine sacră.