Ramura Kaula

Ramura Kaula a Tantrei a apărut  probabil în sec. al cincilea după Ch. Şi a devenit larg răspândită trei sau patru secole mai târziu. Ea reprezintă o sinteză între dakshina şi vama-marga, şi a generat un mare număr de adepţi şi numeroase scripturi, care în mare parte s-au pierdut însă. Această linie de transmisie (santati) este alcătuită din numeroase şcoli şi subşcoli încă prea puţin înţelese.


Una din cele mai importante şcoli Kaula timpurii, care are în centrul ei adorarea zeiţei Kubjika, a produs numeroase Tantra-e, care sunt cunoscute după nume peste 80. Numele derivă din termenul sanscrit kubija, care înseamnă „îndoit”, cu referire la energia încolăcită la baza coloanei vertebrale a lui kundalni, aflată în starea sa potenţială, de dinaintea trezirii.


În nordul subcontinentului indian, Kaula, sau Kaulismul – după cum mai este numit uneori acest curent tantric – a devenit aproape sinonimă cu Tantra. Până în secolul 13, tradiţia Kaula influenţase deja numeroase şcoli ale tradiţiei Siddhanta din sudul Indiei.


Specifică ramurii tantrice Kaula este prezenţa puternică a elementului shakti, atât în teorie cât şi în practică. Una din manifestările acestei prezenţe o constituie învăţăturile referitoare la şarpele putere (kundalini-shakti); o alta este faptul că femeile au jucat dintotdeauna un rol extrem de important în cercurile Kaula, atât în calitate de consoarte tantrice cât şi, mai semnificativ, de iniţiatoare. Potrivit uneia din clasificări, tradiţia Kaula se împarte între şcolile yoghini Kaula şi Siddha Kaula; prima este transmisă de femei (yoghini), iar cea de-a doua de către bărbaţi (siddha). Principalele trăsături ale şcolii Kaula pot fi regăsite în numeroase tradiţii tantrice, îndeosebi în tradiţia Shri-Vidya din sudul Indiei şi în tradiţia Krama din Kaşmir.


Unul din cultele importante este acela al celor 64 de Yoghini, cărora le sunt dedicate mai multe temple circulare. Cel mai cunoscut este cel situat în Khajuraho, localitate în care se află, de altfel, cea mai veche structură, datând din sec 6 – 8 d. Ch.. Khajuraho reprezintă o mare atracţie turistică, datorită sculpturilor în piatră cu scene explicit sexuale de pe pereţii câtorva clădiri din complexul de la Madhya Pradesh.


Yoghini-ele, adorate ca nişte zeităţi, au fost probabil la origini adepte de sex feminin, iniţiatoare în secretele Tantrei. Numărul lor are aceeaşi semnificaţie simbolică precum cele 64 de Tantra-e care există, potrivit anumitor texte. Sculpturile yoghini-elor sunt dispuse într-un cerc în jurul unei imagini centrale a lui Shiva (prezentat fie în formă antropomorfică, fie în forma mai abstractă a unui linga).


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More