A doua economie mondială, de la miracol la boală?

O lucrare recentă analizează dacă economia chineză a trecut de la „miracol la boală”, pe fondul temerilor că superputerea asiatică a căzut într-o capcană clasică a veniturilor medii care ar putea evolua în ceva mai periculos.

Argumentul de bază al autorului – analistul Esward Prasad – este că Beijingul a gestionat surprinzător de bine un „model de creștere ineficient și riscant” și, deși „reformele dezechilibrate, o abordare schizofrenică a rolului pieței în raport cu statul și tensiunile de pe piețele financiare și imobiliare ar putea duce la o volatilitate semnificativă – un colaps financiar sau economic nu este în cărți”.

China a găsit o modalitate de a obține rezultate – generând o creștere susținută pe o perioadă îndelungată, îmbunătățind standardele de viață ale populației, evitând o criză financiară și trăgând economia sa printr-o serie de perioade periculoase pentru economia mondială.

A făcut toate acestea fără un sistem financiar care să funcționeze bine, un cadru instituțional puternic, o economie orientată spre piață sau un sistem de guvernare democratic și deschis. Există cu siguranță un motiv de umilință pentru oricine încearcă să explice fenomenul China pe baza istoricului și a experiențelor altor țări.

Modelul de creștere al Chinei și abordarea reformelor nu au respectat normele convenționale și se poate spune că în sistem se acumulează tensiuni, cu posibilitatea unei prăbușiri explozive la un moment dat. Însă guvernul s-a dovedit a fi priceput în navigarea în jurul acestor pericole. PIB-ul țării a crescut cu 4,5% în ritm anual în primele trei luni (2,9% înregistrat în trimestrul precedent) şi peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 4%.

Dacă obiectivul Beijingului este de a susține creșterea economică, este necesar să găsească modalități de a îmbunătăți alocarea resurselor și de a spori productivitatea. Într-adevăr, deși există preocupări legitime cu privire la ratele ridicate de investiții în capital fizic ale Chinei, raportul capital-muncă este mult mai mic decât în economiile avansate, cum ar fi Statele Unite.

Fundamentele creșterii economice a Chinei par fragile din punct de vedere istoric și analitic. Ceea ce este inevitabil să se termine, se termină adesea brusc și în moduri imprevizibile.

Cu toate acestea, dacă autoritățile își joacă bine cărțile, s-ar putea la fel de bine să se întrevadă un viitor mai bun pentru economia chineză – cu o creștere mai moderată după propriile standarde, dar mai sustenabilă din punct de vedere economic, social și de mediu.

Problema este că înrăutățirea situației demografice a țării (la care se adaugă îndatorarea excesivă din ultimul deceniu și un sistem financiar intern șubred) înseamnă că va fi mai greu de obținut o creștere economică în următoarele decenii – chiar dacă se va evita tipul de colaps financiar care a pus adesea capăt unor miracole de creștere similare.

Ca răspuns la aceste provocări, FMI a trecut recent la reducerea previziunilor sale de creștere pe termen lung pentru China. Guvernul de la Beijing şi-a fixat pentru acest an o ţintă de creştere economică modestă de aproximativ 5%.

Citiți și:
Raportul FMI, efectele mondiale ale războiului economic SUA-China și schimbarea lumii
Încă o lovitură încasată de dolarul american: Argentina va plăti în yuani importurile din China

 

yogaesoteric
29 iunie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More