A fost descoperită o galaxie uriașă în jurul căreia orbitează alte galaxii pitice, la fel cum planetele orbitează în jurul unei stele

 

O galaxie numită Centaurus A a păstrat până recent un secret neobișnuit. Cercetătorii au descoperit recent faptul că în jurul său există galaxii pitice care o orbitează, la fel cum fac planetele în jurul stelelor. Acest aspect uimitor confirmă o teorie susținută de mult timp, conform căreia galaxiile pitice „atârnă” în jurul galaxiilor mai mari.

Centaurus A este una dintre cele mai apropiate galaxii față de Pământ, astfel că nucleul său galactic activ a fost studiat intensiv de astronomii profesioniști. De asemenea galaxia este a cincea cea mai strălucitoare de pe cer, fiind o țintă ideală pentru astronomii amatori.

Astronomii au identificat faptul că 14 din cele 16 galaxii pitice din jurul Centaurus A urmează același model de mișcare. Autorul principal al cercetării, Oliver Müller de la Universitatea din Basel, Elveția, a spus că rezultatele întăresc teoria conform căreia coliziunile dintre două galaxii mari, care sunt mai susceptibile de a se ciocni la un moment dat, produc galaxii pitice mai mici din resturile ejectate. Lucrarea echipei a fost publicată în revista Science.

Centaurus A a fost descoperită în 1826 de către astronomul scoțian James Dunlop, de la casa sa din Parramatta, New South Wales, Australia. Centrul galaxiei conține o gaură neagră uriașă, cu o masă echivalentă cu 55 de milioane de mase solare.


Citiți și:

Stephen Hawking: «Găurile negre ne-ar putea oferi o modalitate certă de a călători într-un alt Univers»

Cea mai misterioasă stea din galaxia noastră. Singura explicaţie este o civilizaţie extraterestră 

 

yogaesoteric
4 noiembrie 2018


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More