A fost descoperită planeta „Pi”, o exoplanetă cât Pământul unde un an are 3,14 zile terestre
O echipă de oameni de știință de la MIT a declarat că a descoperit un „Pământ Pi” – o planetă de dimensiunea Pământului care orbitează steaua sa la fiecare 3,14 zile de pe Pământ.
Oamenii de știință au mărit apoi sistemul folosind SPECULOOS, o rețea internațională de telescoape, concepută pentru a vâna stele pitice.
„Planeta se mișcă ca un ceas”, a declarat într-un comunicat Prajwal Niraula, absolvent al MIT și autor principal al lucrării publicate în Astronomical Journal.
„Toată lumea are nevoie de puțină distracție în zilele noastre”, a adăugat co-autorul Julien de Wit, de asemenea de la MIT. De Wit a scris și titlul potrivit al lucrării: „π Earth: a 3,14-day Planet-size Planet from K2’s Kitchen Served Warm by the SPECULOOS Team” („Pământul Pi: o planetă de dimensiunea Pământului, cu anul de 3,14 zile, din bucătăria K2, servită cald de echipa SPECULOOS”).
Cu toate că masa acesteia nu a fost încă stabilită, oamenii de știință spun că planeta K2-315b este solidă, asemeni Pământului. Dar Planeta Pi nu este locuibilă, deoarece orbita sa strânsă o aduce suficient de aproape de steaua ei pentru a-și încălzi suprafața mult prea mult.
K2-315b are o rază de 0,95 față de cea a Pământului și orbitează o stea rece, cu masă redusă, care reprezintă aproximativ o cincime din masa solară. Orbita planetei este destul de strânsă și își înconjoară steaua cu o viteză de 81 de kilometri pe secundă, efectuând o rotație completă în doar 3,14 zile terestre – de unde și numele său, Pi.
Din păcate, suprafața sa are o temperatură infernală de 176 de grade Celsius. „Aceasta înseamnă că este prea fierbinte pentru a putea fi locuită”, a spus Niraula.
„Vor fi descoperite mai multe planete interesante în viitor, exact la timp pentru JWST, un telescop conceput pentru a sonda atmosfera acestor lumi extraterestre”, spune Niraula. „Cu algoritmi mai buni, sperăm că într-o zi putem căuta planete mai mici, chiar la fel de mici ca Marte.”
Citiți și:
Wolf 1061c – cea mai apropiată exoplanetă potențial locuibilă
Şase motive argumentate și pline de bun simț, care ne permit să credem că în imensul univers fizic în care trăim există viață extraterestră (1)
yogaesoteric
8 aprilie 2021