Academii de antrenare a forţelor de ordine publică sau şcoli unde se predau tehnici de tortură?

de George Preda

În 2005, ajutorul financiar acordat de SUA Americii latine pentru scopuri militare a crescut de 34 de ori faţă de cel din anul 2000. Printr-o importantă schimbare în strategia americană, antrenamentele secrete pentru personalul din armata şi poliţia ţărilor din America latină nu se mai efectuează doar în SUA, la Fort Benning, ci şi la nivel regional, în San Salvador.

Aici a fost deschisă în 2005 o nouă şcoală militară din lanţul ILEA (International Law Enforcement Academy). Academiile ILEA au fost create în 1995, în timpul administraţiei Clinton, pentru „a combate în întreaga lume traficul internaţional de droguri, criminalitatea şi terorismul”. Prima din serie a fost cea din Budapesta, Ungaria pentru a forma forţele de ordine din Europa de Est. Au urmat apoi altele trei în Roswell (New Mexico), Bangkok (Thailanda) şi Gaborone (Botswana). Cea mai mare parte a cheltuielilor este acoperită din bugetul de stat american. Academia din San Salvador urmăreşte ca în fiecare an să formeze, pentru întreaga Americă latină, circa 1500 de poliţişti, judecători şi procurori, în „tehnici de combatere a terorismului”.

Declaraţiile sunt însă contradictorii. Directorii ILEA din San Salvador spun că scopul acestei şcoli este să transforme America latină într-un „loc sigur pentru investiţii şi mediul de afaceri”.  Iar profesorii provin nu doar din ICE (Immigration and Customs Enforcement), DEA (Drug Enforcement Administration), ci şi din FBI şi firme private de securitate, cum ar fi DynCorp International şi Blackwater.

Această şcoală este comparată de apărătorii drepturilor omului cu o poliţie secretă. Faptul că listele de candidaţi şi de absolvenţi sunt păstrate strict secrete, ca şi conţinutul cursurilor, i-a făcut pe mulţi să compare ILEA cu sinistrele şcoli SOA (School of the Americas). În urma investigaţiilor realizate de reporterul Dana Priest în 1996 a ieşit la iveală că în cadrul SOA se predau tehnici de tortură. Ziarista intrase în posesia unor manuale SOA, în care erau descrise în detaliu astfel de tehnici. Dezvăluirile ei au fost ulterior confirmate de publicarea listelor de absolvenţi SOA. Pe ele se aflau numele celor mai crânceni lideri de forţe speciale care se „remarcaseră ” de-a lungul timpului prin reprimarea violentă şi sângeroasă a unor proteste paşnice. 

Temerile apărătorilor drepturilor omului au fost confirmate atunci când guvernul american a anunţat că personalul ILEA are imunitate faţă de legile ţării unde activează, inclusiv atunci când este acuzat de crime împotriva umanităţii.

Mai multe organizaţii au făcut eforturi pentru a determina ILEA să fie mai transparentă în ceea ce priveşte conţinutul cursurilor şi manualelor:  Cuellar, IDHUCA şi Freedom of Information Act (FOIA).  S-au ciocnit de fiecare dată de refuzuri din partea Academiei. Conţinutul acestor cursuri este însă uşor de anticipat, analizând comportamentul forţelor de ordine din San Salvador, care în proporţie de 25% au urmat deja cursuri ILEA. Toate rapoartele organizaţiilor de apărare a drepturilor omului din zonă (cum ar fi Tutela Legal sau Salvadoran Human Rights Defense Office) au înregistrat începând cu 2006 (la un an după deschiderea ILEA) o creştere sensibilă a actelor de violenţă comise de forţele de ordine şi de trupele speciale asupra populaţiei. Ele au remarcat şi faptul că deşi scopul declarat al ILEA este „asigurarea unui mediu sigur pentru investiţii şi afaceri”, la modul concret acţiunile trupelor speciale sunt îndreptate în special spre reprimarea militanţilor paşnici, urmărirea şi discreditarea potenţialilor dizidenţi şi transformarea acţiunilor de protest în infracţiuni grave, prin plasarea lor sub incidenţa legislaţiei anti-terorism.

Citiţi şi:

Proteste paşnice împotriva privatizării apei din El Salvador sancţionate ca acte de terorism

Cum se face că lista teroriştilor periculoşi elaborată de guvernul american a ajuns la un milion de nume?



yogaesoteric
3 februarie 2009
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More