Aceasta este «balena vorbitoare»! Pentru prima dată, o orcă a reușit să «pronunțe»… cuvinte în engleză

Departe de a fi ceva neobișnuit ca un papagal să repete unele dintre cuvintele pe care le aude frecvent la stăpânii săi! Dar cine s-ar fi așteptat ca un mamifer acvatic, mai precis o balenă ucigașă (orcă) să poată reproduce destul de fidel cuvinte precum „hello” sau „bye bye”, ce sunt cu mult diferite de sunetele pe care un astfel de uriaș mamifer le emite în mediul său acvatic?!

Wikie este o balenă ucigașă în vârstă de 14 ani, ce trăiește în captivitate și poate fi admirată la Acvariul Marineland din Antibes, Franța, fiind „autoarea” recentei performanțe de a imita cuvintele anume rostite în engleză. Abilitățile sale de „vorbire” sunt fără precedent, la această specie. Pentru a putea reproduce un cuvânt, Wikie a avut nevoie de doar 10 încercări!

Orcile (Orcinus orca) sunt mamifere marine de o inteligență excepțională și, totodată, sunt prădători formidabili în mediul lor natural, tocmai datorită acestei dezvoltări cerebrale. Balena ucigașă este un animal social pentru care este foarte importantă viața de grup. Cu surprindere, oamenii de știință au descoperit că fiecare grup de orci din mediul natural posedă un „dialect” propriu, astfel că, actualmente, diferitele grupuri pot fi identificate prin simpla lor ascultare, cu ajutorul aparaturii specifice, de la bordul vaselor de cercetare.

Un studiu din 2014 a arătat că orcile au și o remarcabilă capacitate de învățare a sunetelor, că pot învăța și reproduce chiar și sunete auzite de la alte specii marine. Atunci când au trăit alături de alte specii de delfini (orca fiind cea mai mare specie din familia delfinilor), ele au împrumutat din sunetele pe care le emiteau aceștia.

Orca Wikie a fost deja „antrenată” pentru a reproduce diferite sunete, însă este pentru prima oară când un asemenea mamifer a imitat sunete ce aparțin limbajului uman. Numai trei specii de mamifere au mai reușit acest lucru, în trecut: o balenă beluga, un elefant și o focă. Cu toate că sunetele emise de către orca Wikie nu reproduc la perfecție cuvintele în engleză, așa cum ar face-o un om, esențial (și admirabil) este că sunetele sunt recognoscibile.

Citiți și:

Delfinii salvatori

Delfinii – doctori de suflet pentru oameni

Pisica, un inductor prin declanșarea unor procese de rezonanță ocultă benefice cu energii subtile benefice și un medicament viu

 

yogaesoteric
11 mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More