Acţiune ecumenistă în ştafetă la Roma: Biblia citită cu voce tare neîntrerupt, timp de şapte zile şi şapte nopţi
de George Preda
În perioada 5-11 octombrie 2008, la bazilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma a avut loc o acţiune în ştafetă de citire neîntreruptă a Bibliei, timp de şapte zile şi şapte nopţi. Aceasta face parte dintr-o serie mai lungă de acţiuni similare, demarată în 2005 la Limoges, Franţa, însă este de departe cea care a avut cea mai mare amploare.
Pe 5 octombrie acţiunea de la Roma a fost deschisă chiar de Papa Benedict al XVI-lea, care a rostit primele cuvinte din Geneză în limba ebraică. Apoi diverse celebrităţi italiene şi oameni de rând au continuat să citească fiecare cu voce tare pasaje din Biblie.
Organizatorii au descris această iniţiativă ca fiind una ecumenistă, la care sunt invitaţi să participe catolici, mozaici, musulmani, protestanţi, reformaţi, adventişti, baptişti şi chiar atei. „Această lectură comună reaminteşte că religiile sunt unite de aceeaşi carte.” Ciudat! Era de aşteptat să fie unite de acelaşi Dumnezeu, nu de o carte.
Pe lângă bizara afirmaţie de mai sus, această acţiune ecumenistă are toate trăsăturile unui ritual. Organizatorii indică pe site-ul proiectului un anumit protocol. Citirea trebuie să se desfăşoare întotdeauna timp de şapte zile şi şapte nopţi, fără întrerupere, începând strict la ora 18 într-o zi de duminică şi încheindu-se strict la ora 11 în sâmbăta următoare. În total trebuie să fie 1200 de lectori. Indiferent ce texte sunt alese pentru a fi citite (deşi este important şi conţinutul acestora) organizatorii indică să se înceapă întotdeauna cu primele cuvinte din Geneză şi să se încheie cu ultimele din Apocalipsă.
Citiţi şi:
Ecumenismul sau globalizarea în plan religios: pasul decisiv către religia masonică planetară
Steagul Uniunii Europene şi stelele Madonei
yogaesoteric
20 octombrie 2008