Activare cerebrală

  • RESPIRAŢIA PĂTRATĂ

Urmăreşte să modifice activitatea creierului prin intermediul respiraţiei. Este contraindicat persoanelor hipertensive.

  • Inspirăm timp de 8 secunde.
  • Realizăm o retenţie pe plin de 8 secunde.
  • Expirăm timp de 8 secunde.
  • Realizăm o retenţie pe vid de 8 secunde.

Păstrăm acest ritm minim 15 minute. Ne vom simţi mult mai relaxaţi şi mai calmi, mintea se linişteşte iar starea pregnantă devine cea de echilibru interior.

  • ACTIVAREA CREIERULUI PRIN AUDIŢIA ALTERNATIVĂ

Prezentăm în continuare o metodă practică de amplificare a forţei mentale, metodă folosită de psihologul Lozanov cu un succes deosebit în şedinţele de învăţare rapidă.

Consideraţii teoretice

Celulele cerebrale sunt locul unor pulsaţii electrice. De obicei oscilaţiile celulelor nu sunt sincrone. Analizând extremitatea celulelor nervoase situate pe scoarţa cerebrală, observăm că datorită faptului că oscilaţiile lor nu sunt simultane avem un mozaic de poli pozitivi şi negativi ce tind să se echilibreze. Tensiunea neuro-electrică superficială este deci foarte slabă.

Se ştie că există ”crize de sincronizare” cerebrală: grupe mai mici sau mai mari de celule nervoase ajung să oscileze simultan. EEG detectează atunci veritabile ”furtuni electrice” pe suprafaţa creierului. Acestea sunt prezente în general în crizele de epilepsie. Chiar şi stările de mânie sau enervare fac parte din aceeaşi categorie. Acestea sunt fenomene în timpul cărora se produc sincronizaţii nervoase şi drept consecinţă mai multe grupe de muşchi se contractă în acelaşi timp.

În toate fenomenele din această clasă, o zonă mai mică sau mai mare a scoarţei cerebrale are aceeaşi polaritate în acelaşi moment; extremităţile corespondente, muşchii şi organele de simţ fiind de polarităţi opuse.

Oscilaţia am putea spune că se realizează deci în planul longitudinal al fiinţei vii – la om dinspre cap spre organe şi muşchi. Vom numi această sincronizare patologică ”SINCRONIZAREA LONGITUDINALĂ”. Asemenea crize pot fi probate experimental la şoareci şi la unele persoane predispuse la epilepsie, prin străfulgerări luminoase intermitente şi simultane, cu anumite frecvenţe.

Dacă în loc să realizăm aceste excitări senzoriale simultane le vom realiza alternativ la dreapta şi la stânga, atunci vom creea sincronizări între anumite grupe de neuroni. Dar atunci cele două emisfere în loc să fie de aceeaşi polaritate vor fi de polarităţi opuse. În acest caz oscilaţia se va produce între emisfera stângă şi cea dreaptă în loc să se realizeze între scoarţă şi muşchi. Sincronizarea va fi deci transversală. În plus, la anumite ritmuri alternative se va produce o rezonanţă cu timpii de oscilaţie proprii creierului, ceea ce va mări eficienţa acţiunii de polarizare.

În funcţionarea normală oscilaţia celulelor nervoase eate nesincronizată. Rezultanta este foarte slabă, iar repartiţia medie a polarităţilor este omogenă.

În funcţionarea epileptică avem oscilaţii sincronizate de aceeaşi polaritate pe ambele emisfere şi deci forţa se consumă în mâini.

În funcţionarea iniţiatică avem oscilaţii sincronizate de polaritate opusă pe cele două emisfere; în acest caz forţa e acumulată în creier şi declanşează stări de supraconştiinţă.

În timpul sincronizării transversale supratensiunea neuroelectrică rezultată în urma acestei sincronizări rămâne în ”organul conştienţei”, unde poate fi folosită în toate scopurile benefice dorite.

Energia în loc să fie proiectată spre muşchi se focalizează în creier. Această energie de sincronizare se formează pe transversala auditivă, dar se difuzează în tot creierul provocând o stare de supraluciditate. Este însă necesar ca persoana să se abandoneze ritmului alternativ al sunetului, evitând să impună creierului să funcţioneze conform obişnuinţelor sale, ceea ce nu ar putea decât să distrugă sincronizarea care se amorsează. La sfârşitul şedinţei avem la dispoziţie o energie suplimentară care se poate dirija către o idee benefică. Fixându-ne gândurile de exemplu asupra unei probleme pe care o avem de rezolvat, supratensiunea neuro-electrică ce a avut timp să se formeze în acea perioadă de abandon faţă de semnalul alternativ, e proiectată în mecanismul cerebral responsabil pentru căutarea soluţiei.

Aparatul a fost folosit cu succes în diferite situaţii:
1) ameliorarea somnului – aparatul funţionând o oră după culcare;
2) în timpul muncii – în special intelectuală;
3) îmbunătăţirea stării psihice;
4) ajută la orientarea fiinţei către sensul profund al existenţei sale;
5) dezvoltarea clarviziunii;
6) pregătirea la examene – pentru studenţi, învăţare rapidă;
7) amplificarea simţului artistic.

Efectele resimţite: relaxare, vid mental, euforie, optimizarea gândirii, luminozitatea mărită a imaginilor mentale, modificări spaţio-temporale, alternanţa gândurilor complementare legate de cele două emisfere, viziuni spirituale.

Desfăşurarea şedinţei :
– Durata: 30-60 min.
– Se realizează în prealabil o relaxare.
– Intesitatea sunetului – maxim posibilă, rămânând totuşi suportabilă.
-Rapiditatea alternanţelor se reglează la un ritm agreabil ce favorizează fie starea de vid mental, fie capacitatea de focalizare; acest ritm este cel ce trezeşte capacităţile psihice şi declanşează experienţele superioare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More