Actualmente se manifestă unele bizare tendinţe de pervertire a practicii autentice a sistemului milenar yoga…


… prin intermediul unor aşa-zise curente noi (trend-uri) sau forme de yoga „la modă”, cum este, de exemplu, halucinanta practică „bere+yoga”


Asistăm în prezent, mai ales în Occident, la amplificarea unei bizare tendințe de pervertire a mesajului spiritual autentic al sistemului milenar yoga. În unele ţări din Occident, practica yoga a ajuns să fie promovată cu aplomb în unele forme stranii și chiar halucinante, care sunt complet lipsite de sensul profundelor adevăruri spirituale tradiţionale. Promovarea acestor forme de exhibiționism gimnastic este în mod total lipsită de bun-simț, fiind în mod abuziv asociată cu yoga și constituind doar o maimuțăreală stranie, marcată de superficialitate și de lipsa acută a discernământului spiritual.

Astfel, s-au născut în ultimul timp diferite aşa-zise „mode” în practica yoga, caracterizate de anumite tendinţe stranii, de aşa-zisele „trend”-uri care nu au în realitate nimic de-a face cu adevărata practică spirituală yoga, ce este în realitate menită să conducă fiinţa umană către atingerea unor stări spirituale extatice, care să îi faciliteze comuniunea spirituală profundă cu Dumnezeu Tatăl.

10179Promovate cu obstinaţie în anumite cercuri de tineri din Occident, astfel de tendinţe stranii vor să aducă la acelaşi numitor practica spirituală autentică a sistemului milenar yoga și un fel de gimnastică acrobatică, o formă de gimnastică ritmică sau o formă de antrenament aerobic. Astfel, s-au născut şi au fost apoi promovate tendințe mai mult sau mai puțin bizare, creând fel de fel de „mode”, care au devenit apoi chiar curente de opinie stranii, fundamentate pe dezinformare şi pe pervertirea sensului practicii yoga autentice. Îmbrăţişarea unor astfel de practici conduce apoi în mod inevitabil la crezuri false. Omul obișnuit care ia cunoștință cu acest tip de practici hibride și exotice, dar artificiale, chiar dacă ele sunt subsumate în mod generic practicilor de tip yoga, nu mai înţelege ce anume înseamnă cu adevărat practica yoga autentică și spiritualitatea.

Fiind acaparat de astfel de tendinţe deturnante bizare, mulți ajung să aibă acces aproape numai la informații eronate despre practica yoga, aspecte care îi mențin într-o zonă sterilă, dar comodă şi îi dau iluzia şi ideea complet greșită că ei practică o formă de yoga chipurile „inedită”.

Abordând astfel de aşa-zise „adaptări” occidentale stranii, pretins „originale”, ale practicii yoga, tinerii se îndepărtează de punctul de vedere profund spiritual al practicii yoga autentice. Ei ajung să amestece, cum se spune, „la grămadă” fel de fel de poziţii trupești excentrice, unele chiar imitând posturi tradiţionale (ASANA-e), cu diferite practici în mod evident nesănătoase, unele dintre ele chiar deșuchiate, și apoi cred cu tărie că este bine ceea ce fac, că de, acel tip de practică este ultima „modă” pe mapamond în materie de yoga.

Halucinanta practică „bere+yoga” este o smintită şi periculoasă asociere a practicii tehnicilor tradiţionale yoga cu consumul simultan de bere, care amestecă efectele contrare ale celor două acţiuni purificare-intoxicare, ducând în final la crearea unor dezechilibre psiho-emoționale majore la fiinţele iresponsabile care abordează cu o crasă inconştienţă o astfel de practică doar de dragul modei

O astfel de „ultimă modă” în pseudo-practicile yoga se bazează pe un ciudat amestec de posturi trupeşti cu consumul de alcool!!! Promotorii acestei bizare mode amestecă haotic practica unor posturi de genul ASANA-elor din yoga tradiţională, care țin de practica spirituală milenară a sistemului tradiţional yoga şi care se realizează cu o profundă stare de sacralitate și de respect pentru Legile divine ale Binelui și Armoniei universale cu, nici mai mult nici mai puţin, consumul simultan de alcool în general și de bere, în special. Această stranie practică introduce conceptul inept de „bere+yoga”, care sună extrem de original şi de atractiv mai ales pentru occidentali neavizați și creduli care vor să scape de plictiseală făcând neapărat ceva nou și cât mai bizar.

Conceptul „bere+yoga” a fost scornit recent de câţiva berlinezi întreprinzători, mari „iubitori de bere”. În scurt timp, acest concept și practicile asociate au invadat sălile de sport ale capitalei germane, cu repeziciune, răspândindu-se apoi rapid în întreaga Germanie şi apoi în Franța şi Olanda şi chiar în America.

Conceptul berlinez de „bere+yoga” propune realizarea în serie a unor posturi trupeşti din yoga clasică, cum ar fi spre exemplu postura lotusului (PADMASANA) sau postura cobrei (BHUJANGASANA), concomitent cu datul pe gât, cu mare dezinvoltură, a câte unei halbe de bere sau a unei înghiţituri consistente dintr-o sticlă de bere. Apoi, pe măsură ce sticla este golită, înghiţitură după înghiţitură, cu un mare aplomb, de către aşa-zisul practicant yoghin de „bere+yoga”, acesta se va strădui să țină respectiva sticlă cu bere în echilibru pe cap, menținând mai departe o postură yoga, cum este spre exemplu postura lotusului (PADMASANA), și continuând să mai ia din când în când câte o înghițitură de bere din acea sticlă, pe care o va pune apoi din nou pe cap, făcând în tot acest timp efortul de a nu vărsa conţinutul sticlei de bere pe jos.

Promotorii acestei practici stranii susţin că această bizară inovaţie numită „bere+yoga” ar avea meritul de a reuni, pasămite, două practici antagoniste, yoga şi consumul de alcool. Ne întrebăm, oare de ce ar fi neapărat necesar să fie alăturate practica binefăcătoare a posturilor trupeşti, cunoscute în sistemul milenar yoga, cu un obicei în mod evident dăunător, unanim recunoscut ca fiind nesănătos şi chiar nociv pentru oameni, aşa cum este cel de a consuma alcool. De altfel, consumul de alcool este incompatibil cu practica yoga şi este dezavuat şi interzis în orice şcoală spirituală autentică de yoga.

Constatăm cu stupoare că în prezent unii oameni își pierd din ce în ce mai mult uzul rațiunii, iar aceasta se reflectă chiar în modul în care ei îmbrățișează fără discernământ, cu o mare superficialitate şi chiar cu inconştienţă, fără rezerve, o astfel de maimuțăreală gregară și dubioasă ce se pretinde a fi o „practică yoga”!

O astfel de tendinţă bizară ilustrează încă odată binecunoscuta maximă, cunoscută de către cei înţelepţi şi anume: „În multe situaţii ale vieţii, în cazul oamenilor lipsiţi de discernământ, de la sublim la ridicol nu este decât un pas. Cei proşti ajung să facă adesea, cu o mare nonşalanţă, un astfel de pas greşit, adâncindu-se apoi în ridicol şi ratând astfel şansa de a descoperi ceea ce este sublim, benefic şi cu adevărat înălţător pentru fiinţa lor.”

Ştire la postul de televiziune The Now din Denver, în care se face reclamă la noul trend în yoga, „bere+yoga”, ce a captivat mulţimea ignorantă, avidă de senzaţional. Din imagine se observă că aceste cursuri de yoga se desfăşoară într-o fabrică de bere imensă, unde se află cisterne întregi de bere, şi astfel toţi participanţii la aceste aşa-zise cursuri de yoga beneficiază de bere la discreţie. Această pretinsă practică yoga, în loc să creeze o stare de claritate mentală şi armonie în fiinţa practicantului, îi produce acestuia, în final, o stare de beție, confuzie, năuceală, ameţeală, și nimic mai mult.


Articol preluat din Programul Taberei yoghine de vacanţă Costineşti 2016, vol. 1, publicat la Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.


Citiţi şi:

«Preţioasele ridicole» într-o sui-generis versiune «yoghină» chixo-comică

Psiho-frauda NLP a fost inventată de un sociopat violent dependent de droguri

 

yogaesoteric
11 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More