Acum cu siguranţă nu voi cumpăra un fals! Doar condimente de calitate!

 

Da, nu vi s-a părut, chiar şi condimentele pot fi contrafăcute! Nimeni nu este ferit de procurarea condimentelor falsificate, chiar dacă merge să le achiziționeze de acolo de unde sunt cultivate. Deseori, călătorind în ţările îndepărtate, cumpărăm de pe tarabele turistice marfă de calitate joasă, iar condimentele adevărate rămân neexplorate de noi.

Această problema a existat şi anterior. De exemplu, sub forma celui mai scump condiment (şofranul) se vinde saflora ieftină (dar la preţ aproape de şofran!), deja de câteva sute de ani.

Ce ar trebui să avem în vedere atunci când cumpărăm condimente? Pentru a ne asigura că produsul pe care dorim să-l achiziționăm este de calitate, cel mai simplu este să-l verificăm atunci când este întreg, măcinat sau în amestecuri poate să conţină deseori ingrediente în plus, ce pot fi depistate doar în laboratoare speciale.

Iată câteva repere care ne arată când un condiment este natural, proaspăt și de calitate.

Piperul

Potrivit normelor, diametrul boabelor de piper negru nu trebuie să depăşească 3-5 mm. Când este apăsat, piperul se fărâmă în bucăţi mari, lăsând o urmă puţin uleioasă. Produsul uscat în exces sau necalitativ, după o asemenea manipulare, se transformă în praf.
Învelişul piperului verde se deosebeşte printr-o culoare aprinsă şi are o structură flexibilă.
Piperul alb are boabe mari (5-9 mm). Dacă îl puneţi în apă, el se va lăsa la fund.

Scorţişoara

Scorţişoara de calitate poate fi deosebită de una contrafăcută atât în forma măcinată, cât şi în forma întreagă.
În praf se toarnă iod. Dacă produsul s-a colorat în albastru, înseamnă că avem cassia – cel mai comun analog al scorţişoarei.
Beţişoarele de scorţişoară au o culoare roşietică, precum şi o structură mult mai fină. Cassia este puţin mai dură şi e sucită pe o parte.

Şofranul

Deseori sub forma acestui condiment scump ni se propune saflora, sfeclă uscată sau curcuma. Puteţi deosebi şofranul adevărat printr-o metodă foarte simplă: el este foarte scump, aspectul exterior este uniform, condimentul are o culoare roşie aprinsă.

Vanilia

Beţişoarele de vanilie sunt de câteva soiuri, iar proprietăţile lor se păstrează mulţi ani. Merită să cumpărăm acest condiment sub formă de beţişoare, deoarece calitatea va fi cu mult mai bună decât a vanilinei artificiale.

Cuişoarele

Cuişoarele de calitate au o aromă puternică şi un gust iute. Sunt uniforme, au culoarea maro de regulă, picioruşele fiind mai întunecate decât butoanele. Ca şi piperul negru, atunci când sunt strivite, cuişoarele elimină un lichid uleios.
Dacă puneți condimentul în apă, cuișoarele vor înota ca „soldatul”, iar cele necalitative vor sta culcate.

Cardamomul

Calitatea cardamomului poate fi determinată după aspectul exterior: bacele nu trebuie să fie mai mari de 2,5 cm în lungime, iar culoarea lor este verde-maro. Nuanţa verde deschis arată că s-a recurs la colorare chimică, iar cea galbenă că au fost uscate incorect.

Anasonul stelat

Culoarea condimentului de calitate este roşie-maro. La strivirea steluţelor, din seminţe se elimină un lichid uleios. Fructele fărâmicioase sau prea întunecate denotă un produs de calitate slabă.

Curcuma (Curcuma longa sau turmericul)

Nu toţi ştiu, dar adeseori, drept curcumă se vinde făină colorată. Dizolvând produsul în apă, puteţi afla dacă este falsificat sau nu. Dacă la suprafaţă se formează pete albe, înseamnă că aţi procurat un produs contrafăcut.

Aceste mici trucuri şi sfaturi vă vor ajuta să alegeţi condimente naturale şi de calitate. Nu vă temeţi ca atunci când cumpărați să gustați, să mirosiţi şi să faceţi mici teste pentru a confirma calitatea şi autenticitatea condimentelor. Pentru aceasta este mai bine să procuraţi condimente vândute vărsat, pentru că în magazin nu veţi putea deschide ambalajul să vedeţi ce se află în interior.


Citiţi şi:

Plăcerea gustului – Condimentele și mirodeniile

Alimente provenite din China care sunt ticsite cu plastic, pesticide şi chimicale cancerigene şi de care este necesar să te fereşti
 

yogaesoteric
11 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More