Adevărul despre cutremurele din Izvoarele – de ce tac televiziunile?

de Marin Neacșu


Ceea ce se petrece la Izvoarele nu este dramatic doar pentru locuitorii din comuna respectivă, ci este criminal pentru întreaga ţară.

După inundaţiile care au avut loc acum două săptămâni, au început brusc „cutremure”, e adevărat de mică intensitate dar foarte multe, şi ceea ce este mai grav, de suprafaţă. Acesta este primul aspect care duce cu gândul la faptul că nu avem de-a face cu „cutremure obişnuite”, aşa cum au sesizat şi oamenii, ci cu reaşezări ale plăcilor tectonice deplasate în urma unor activităţi cunoscute de oficialităţi, de administraţie, de seismologi, de geologi, de oamenii de afaceri din zonă şi de guvern.

Numai că aceştia se fac că nu ştiu, seismologii vin, instalează aparatură şi spun că vor veni după două săptămâni să analizeze situaţia şi să dea un răspuns. De ce două săptămâni? Pentru că speră şi ei ca şi guvernanţii că în două săptămâni se vor aşeza „apele”, ca să folosesc un termen popular, dar nu apele trebuie să se aşeze ci plăcile tectonice sau „falia” cum spun autorităţile. În timpul acesta, „cutremurele” continuă, în fântâni au început să apară sulfuri şi apa și-a schimbat culoarea în roşu, din pământ se aud bubuituri, oamenilor le crapă casele, indiferent din ce sunt făcute, ca să nu mai spun că locuitorii din zonă sunt pur şi simplu înspăimântaţi, dorm cu frică, se trezesc noaptea la fiecare mişcare, fiecare zgomot, dorm îmbrăcaţi nu numai de frig ci și de frică, gata să plece sau să iasă din casă dacă acestea se vor dărâma. Dar cel mai mult pe oameni îi înspăimântă starea de incertitudine, răspunsurile în doi peri, ridicările din umeri ale autorităţilor şi specialiştilor; politicienii îi trimit la seismologi, seismologii la geologi, geologii la meteorologi, iar aceştia la autorităţi care trebuie să ia măsuri.

Primul ministru asigură localnicii că nu sunt în pericol, să stea liniştiţi pentru că „deocamdată nu a murit nimeni”, deci nu e motiv de îngrijorare. Domnul Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, spune că nu există niciun pericol pentru un cutremur mare, cu cât sunt mai mici şi mai multe cu atât oamenii trebuie să fie mai liniştiţi. Dar niciunul nu spune de unde vin cutremurele, cine le provoacă şi nici că un cutremur de 3 grade care are loc la suprafaţă poate avea efectele unuia de 7 grade mai la adâncime. De ce? De fapt, domnul Radulian îşi dă cu stângul în dreptul, făcând afirmații contradictorii: odată declară că este bine că nu se produce un cutremur mare, iar apoi că ar fi mai bine să fie un cutremur mare ca să elibereze energiile. Domnul expert, până la urmă ce vă doriţi? Vedeţi ce greu este când intraţi în sfera politicului? Lăsaţi-i pe politicieni să mintă ei că se pricep la asta, dumneavoastră nu ieşiţi pe sticlă să îi acoperiţi, că vă faceţi de râs.

Ce îi opreşte pe toţi aceşti oameni, care sunt plătiţi să spună adevărul şi să protejeze populaţia, să spună adevărul? BANII! Banii vorbesc în cazul Izvoarele!!!

Uneori din greşeală, fără să vrea, mai vorbesc şi oamenii, mai ales dacă au coloană vertebrală.
Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, doctorul Bacalbaşa a dat răspunsul la toate întrebările într-o intervenţie televizată la Antena 3, în emisiunea La ordinea zilei: „Acolo mai este o exploatare de petrol unde se pare că se bagă sub presiune apă sărată. Este un model absolut similar gazelor de şist, care sunt renumite pentru microcutremurele care se produc”. Acesta este adevărul, aceasta este explicaţia, şi nu o cunoaşte doar domnul Bacalbaşa ci toată clasa politică, administrativă şi de afaceri. Ce nu a spus domnul Bacalbaşa este cui aparţine firma respectivă care forează prin metoda fracturării hidraulice şi cine a dat avizele de exploatare?

Interesant este că imediat ce domnul Bacalbaşa a pomenit de gazele de şist şi de microcutremurele care se produc, doamna Dana Grecu, moderatoarea emisiunii a încercat să îl acopere, pentru a-l opri şi a trece peste subiect, cu replici anapoda gen „o fi bine şi cu gazele de şist”, pentru ca apoi, văzând că acesta continuă cu explicaţiile, să îl întrebe direct pentru a-i atrage atenţia că a comis o gafă şi că nu trebuia să spună asta: „Domnul preşedinte, ca să scurtăm, una peste alta, de ce aţi spus asta cu gazele de şist? De ce aţi spus asta cu gazele de şist?” Domnul Bacalabaşa realizând gafa o dă puţin la întors: „Nuuuuuuuuuuu, Doamne fereşte, am amintit despre introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare pentru creşterea producţiei, acolo de gaze, aici de hidrocarburi, care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi.”

Ce spuneţi? Este incredibil cum chiar televiziunile, mai ales una care se laudă că spune adevărul şi se plânge de faptul că este chemată în instanţă de o justiţie coruptă politic, ascunde adevărul şi atrage atenţia celor care spun adevărul că vorbesc despre lucruri interzise. Intervenţia doamnei Grecu spune totul – se vede fără ochelari cum încearcă să îl oprească pe dl. Bacalbaşa când vorbeşte despre gazele de şist şi cum îl pune la punct întrebându-l „de ce aţi spus asta, cu gazele de şist” pe un ton de admonestare, nicicum interesată de subiect, pentru că dacă ar fi fost interesată de subiect i-ar fi cerut să continue, să dezvolte subiectul, dar domnia sa nu îi cere asta ci din contră, vrea să închidă subiectul, spunându-i: „Domnule preşedinte, să scurtăm, una peste alta, DE CE AŢI SPUS ASTA?”

Răspunsul domnului Bacalbaşa arată că el a realizat gafa: „A, nu, Doamne fereşte, am amintit de introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare hidraulică”, cu alte cuvinte, nu a vrut să spună nimic rău despre gazele de şist, despre Chevron şi metoda fracturării în sine, „care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi”, pentru că sunt subiecte TABU şi nu e voie să vorbeşti despre ele, că te saltă „procurorii cu Biblia în mână.“

Numai că încercând să acopere pericolul folosirii metodei fracturării hidraulice ca metodă de exploatare a gazelor, domnul Bacalbaşa îngroapă autorităţile. Domnia sa, şi nu e singurul, în încercarea de a salva situaţia nu realizează că mai mult se adâncește în greşeală, scoţând la suprafaţă alte nereguli, alte ilegalităţi, alte abuzuri. Şi domnul Bacalbaşa şi domnul Mărmureanu şi primarul din localitate şi alţi oficiali au spus că zona ar fi fost cunoscută cu oarece probleme de natură seismică sau geologică. Chiar şi domnul Ponta pomeneşte de faliile din zonă, care sunt cunoscute ca problematice de mai de mult. Păi în acest caz, dacă aceste posibile efecte, aceste probleme erau cunoscute, de ce a fost dat avizul pentru exploatarea petrolului în zonă prin metoda fracturării hidraulince care, aşa cum spunea domnul Bacalbaşa, putea duce unde a dus dacă „existau şi alţi factori cumulaţi”?

Iată cum încercând să explice fenomenul pe care toţi îl cunosc, încercând să ascundă adevărul, autorităţile scot de fapt la suprafaţă alte abuzuri şi nereguli pe care tot ei le-au comis, dar refuză să spună cetăţenilor că vina o poartă exploatarea prin metoda fracturării hidraulice. Ştiind aceste aspecte, toţi spun cetăţenilor să stea liniştiţi că nu va fi niciun cutremur mare, și toţi aşteaptă ca pământul să se aşeze, să nu mai aibă loc mişcări de reaşezare a faliilor penetrate de apa introdusă sub presiune şi dislocate de gaze. Probabil activitatea de extracţie a fost sau va fi oprită o perioadă, ca să se liniştească oamenii şi pământul. Toţi aşteaptă senini să se termine aceste fenomene pe care le cunosc şi ştiu că nu e vorba de o nouă zonă seismică, pentru ca apoi să spună cetăţenilor: „Vedeţi, v-am spus noi, nu a fost nimic serios, v-aţi speriat degeaba, nu a murit nimeni”.


Aici este crima, aici se vede nepăsarea autorităţilor, aici se dovedeşte până unde a ajuns lipsa de interes a conducătorilor faţă de problemele reale ale cetățenilor
. Din dorinţa de a nu afecta sau (cum spunea domnul Maior vizavi de Roşia Montană) „de a evita unele blocaje în domeniul investiţiei” Chevron, care ar putea fi pusă în pericol de „unele mişcări eco-anarhiste”, autorităţile tac asupra cauzelor cutremurelor de la Izvoarele, plimbându-i pe oameni cu vorba, ba cu geologi, ba cu seismologi care nu vor spune practic nimic până la final, pentru că de o săptămână nu fac altceva decât să dea din umeri şi să spună că nu pot spune nimic concret. Nu pot spune pentru că NU AU VOIE SĂ SPUNĂ. Este penibil să vezi pe diferite posturi de televiziune diferiţi specialişti şi directori care încearcă să evite răspunsul, se bâlbâie ca un şcolar prins cu lecţia neînvăţată, pentru că efectiv nu pot spune ceea ce ştiu şi încearcă să facă din această problemă simplă o problemă complexă, dar culmea, nepericuloasă.

Da, este corect, nu este periculoasă acum, aşa cum se aşteaptă lumea, dar este mult mai periculoasă datorită efectelor pe termen lung ale exploatării prin fracturare hidraulică, dar mai ales datorită atitudinii autorităţilor, premierului şi mai nou şi a specialiştilor faţă de viaţa românilor, faţă de responsabilităţile pe care le au faţă de ei, faţă de companiile multinaţionale care ne exploatează solul cu riscuri criminale faţă de cetăţeni. Acum se petrece în Galaţi, mâine se va petrece în Buzău, Bârlad, Adamclisi, poimâine în Oltenia, Voievozi, Adea şi în toate zonele în care Chevron a obţinut sau va obţine avize de exploatare.

Spre final, câteva întrebări:
1. Cine a dat avizul pentru exploatare prin fracturare hidraulică în zona Izvoarele, dacă se cunoştea că sunt probleme seismice şi instabilitate tectonică, aşa cum declară specialiştii?
2. Cine plăteşte pentru acele avize şi cine plăteşte pentru ascunderea adevărului?
3. De ce l-a întrebat Dana Grecu pe Bacalbaşa „dar de ce aţi spus despre gazele de şist?”
4. Toată lumea e cumpărată, inclusiv televiziunile?
5. De ce nu pomeneşte nicio televiziune despre fracturarea hidraulică?
6. Ce conţin apele din fântânile oamenilor, nu cumva substanţe introduse la sonde şi/sau gaze de sondă, sau alte elemente rezultate în urma exploatării din zonă? Se vor da rezultatele reale ale investigaţiilor asupra apei din fântâni?
7. Se gândeşte careva din toţi cei care tac, prin ce trec copiii şi oamenii din sat neştiind ce se petrece în fiecare noapte, tresărind la fiecare cutremur? Ceea ce se petrece cu ei este terorism psihologic comis cu bună ştiinţă.

Pentru a vă convinge odată în plus că ceea ce se petrece la Izvoarele se datorează exploatării petrolului prin metoda fracturării hidraulice, vă rog să citiţi şi materialul din linkul acesta, care arată efectele exploatării prin acestă metodă şi veţi vedea că fenomenele sunt trase la indigo, sau mai bine spus sunt luate cu copy-paste. Citez aici numai o concluzie a specialiştilor adevăraţi, nu cei care apar la televiziunile noastre să prostească lumea: „Una dintre consecinţele «colaterale» ale forajului şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice este cea a apariţiei în zona de exploatare a unor seisme, de regulă de intensitate redusă, dar cu o frecvenţă direct proporţională cu cea a procesului tehnologic.”

Domnul Ponta spune că „parlamentarii nu pot opri cutremurele”. Ba da, domnule Ponta, le pot opri, prin oprirea exploatării prin fracturare hidraulică.

 

Aici puteți audia discuția dintre moderatoarea emisiunii respective, Dana Grecu şi doctorul Nicolae Bacalbaşa.

Articol preluat de pe site-ul În cuiul cătării

Citiți și:

Corporaţia americană Chevron a obţinut «dreptul de explorare a gazului de şist» în anumite zone din România
România, viitor de coşmar din cauza proiectului Roşia Montană

 
 

yogaesoteric
11 octombrie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More