Adevărurile ciuntite, minciuni toxice
Toate conflagrațiile mondiale s-au născut din nevoia de control al resurselor în momente de criză. Agresiunea rusă în Ucraina are aceeași cauză. Reîmpărțirea lumii în sfere de influență este determinată de actuala criză din energie, de criza alimentară și perspectiva crizei de apă potabilă și metale necesare în tehnologiile de vârf. Națiunile cu decidenți puternici și vizionari se vor salva pe spinarea acelor națiuni cu lideri slabi și incompetenți.
După doi ani de pandemie, economia mondială trece printr-o perioadă de convalescență, marcată de scăderea puterii de cumpărare în majoritatea țărilor și o exponențială creștere a prețurilor energiei și alimentelor. În UE impactul este accentuat de efectul măsurilor din proiectul Green Deal. După ce au închis centralele pe cărbuni și minele, după ce artizanii Europei Verzi au stors companiile de bani de investiții cu certificatele verzi, după ce Germania și-a tot închis centralele nucleare, europenii sunt obligați să își reevalueze strategiile de protecția mediului. Dependența energetică de Rusia a fost accelerată de politicile Bruxellesului impuse de Germania condusă de cancelarul Merkel. Cu costurile materiale și sociale de rigoare.
Este UE unită în acest context? Nici pe departe. Interesele naționale pun căpăstru armăsarului globalizării. Când Rusia a atacat Ucraina, a luat în calcul aceste elemente privind unitatea de reacție. Pe termen scurt, strategia Rusiei pare că a stimulat refacerea acestei unități. Dar menținerea sancțiunilor asupra Rusiei, pe măsură ce războiul ruso-ucrainian va intra în etapa de uzură, va vulnerabiliza și economia UE. Și nici economia SUA nu va fi ocolită.
SUA este încă cea mai bogată țară din lume. China este pe locul doi. Diferența dintre ele începe să scadă odată cu accelerarea inflației în SUA, comparabilă cu cea de acum 40 de ani. Actuala administrație de la Washington a ajuns la o rată de încredere de 40% din partea populației după ce pachetul de măsuri privind schimbările climatice și cel de măsuri sociale sunt în stadiu incert iar violența și criminalitatea au crescut exponențial. Puterea de cumpărare a dolarului scade iar credibilitatea internațională s-a diminuat după retragerea dezordonată din Afganistan și incapacitatea de a preveni diplomatic escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Relația SUA cu Uniunea Europeană nu este nici ea chiar armonioasă după ce Franța a pierdut contractul de furnizare de submarine pentru Australia în favoarea asocierii SUA cu Marea Britanie. Mesajul subliminal ar putea fi, în acest context, că SUA este dispusă să sacrifice relațiile sale cu UE în favoarea concentrării resurselor în disputa cu China, pentru controlul Pacificului.
Acolo unde se mută creșterea economică a lumii. Toți se întreabă când se va termina războiul și dacă flancul estic al NATO va fi atacat. De ce nu cred că vom ajunge acolo? Pentru că deși Rusia este cea mai mare țară din lume, Rusia este un stat sărac. Un rus este mai sărac decât un bulgar dacă comparăm PIB/populație. Rusia va ataca doar teritorii care îi sunt inferioare economic. După „adoptarea” Belarus poate urma Transnistria. Controlează Azerbaidjanul, Armenia și Georgia. Ca să fie luată în seamă în parteneriatul strategic cu China, este necesar să aducă ceva în asociere. La bani și tehnologie este inferioară. PIB-ul Rusiei a scăzut sub nivelul lui 2018 dar ocupând teritorii, cum este cel al Ucrainei bogată în resurse și controlând Marea Neagră, va fi acceptată ca partener. Nu egal, dar util. Pe termen lung Rusia poate aduce în parteneriatul cu China și centrele de control din Bosnia sau Venezuela.
Înțeleg decidenții din România încotro se îndreaptă lumea? Nu. Preferă, confortabil și laș, să aștepte să decidă alții încotro să o apuce. În timp ce populația este împărțită de scenele apocaliptice ce se derulează secundă de secundă la televizor între „putiniști” și „anti putiniști”, dispare iodul din farmacii și cresc cozile la pașapoarte. Haos și degringoladă. Deoarece unei populații înfricoșată și divizată i se pot vinde scump adevăruri trunchiate cu impact de minciuni toxice.
Autor: Monica Tatoiu
Citiți și:
Ucraina e susținută de țările cărora le-a furat teritorii și guvernul mondial simulează apărarea suveranității ei
Ce-i mână pe ei în luptă, ce voiește acest Apus? Minele de litiu din Ucraina care ar urma să treacă în proprietatea European Lithium din noiembrie 2022!
yogaesoteric
31 mai 2022