Aduce inteligenţa artificială un avantaj umanităţii? Poate inteligenţa artificială să suplinească prostia umană?
Este timpul să ne punem aceste întrebări şi chiar să discutăm de cenzura şi propaganda ce există în acest domeniu
În întreaga istorie a umanităţii, populaţia globului a înţeles că ceea ce se petrece la nivel mondial a fost şi este un proces controlat de cei ce deţin puterea.
Când cărţile au început să fie scrise, odată cu începuturile comunicării prin scris şi cu promovarea circulaţiei lor, cei aflaţi la putere au dictat ce să apară pe piaţă, ce să citim şi sub ce formă – evident cea dorită de ei – şi în acelaşi timp la ce este permis să aibă acces publicul.
Acest fenomen continuă fără nicio diferenţă, dar sub o formă mai evoluată, şi în timpurile pe care le trăim.
Acolo unde, în această farsă capitalistă, pare să nu existe o societate totalitară, cei care controlează din umbră (elitele malefice) au cumpărat media şi ne informează cu ce vor ei, uneori nelăsându-ne nici măcar dreptul la propriile interpretări ale fenomenelor cu care ne confruntăm.
În principal aceste „elite” ne-au infectat prin intermediul tiparniţei, apoi prin radio, apoi prin televiziune şi acum prin intermediul internetului, folosind discursurile şi emisiunile în interesul lor. Niciodată înainte de Internet, oamenii de pe glob nu au avut posibilitatea unei comunicări atât de largi, de a-şi exprima „liber” ideile şi de a împărtăşi informaţiile deţinute. Fără discuţie că aceste „facilităţi” create de Internet au dus la influenţarea capacităţii noastre a de a alege clasa politică, la toate nivelurile.
Elitele au folosit şi încearcă să utilizeze cât mai eficient Internetul în avantajul lor, restaurându-şi puterea şi controlul asupra noastră prin controlul informaţiei.
Realitatea este că viitorul umanităţii, pe care unii dintre noi îl vor trăi mai mult sau mai puţin acut, reprezintă o luptă între fiinţele umane care controlează maşinile şi maşinile care controlează fiinţele umane.
Internetul a adus o reală revoluţie care are în centrul ei abilitatea de a ne educa unii pe alţii, iar această explozie de democraţie mascată a zguduit stabilimentul politic şi corporatist. Acestea s-au „apărat” la rândul lor, permiţând formarea unor noi state virtuale peste statele reale: Google, Facebook sau Twitter – care sunt integrate în Noua Ordine Mondială şi care prin structurile lor, impuse şi supuse, au restabilit controlul discursului şi colaborării prin reguli.
Ceea ce este cel mai interesant şi nociv, este faptul că influenţa socială exercitată asupra maselor, care este greu de detectat în întregime ca amplitudine, este influenţată de forţa inteligenţei artificiale, care reprezintă acum cel mai mare pericol şi cea mai mare ameninţare pentru omenirea însăşi.
În acest sens, Noam Chomski spunea că „Cel mai inteligent mod de a păstra oamenii pasivi şi fără o opinie clară asupra fenomenelor şi proceselor din jurul lor, dar şi supuşi în totalitate, este să le fie limitat în mod strict spectrul opiniilor care pot fi acceptate de elite, dar şi prin permiterea în mod extrem de restrâns a dezbaterilor în interiorul acestui spectru al opiniilor…” – ceea ce se şi petrece sub ochii noştrii.
La rândul lui, Julian Assange ne informa cu ceva timp în urmă, în cadrul unui interviu care i-a fost luat în cadrul seminarului „Organising Resistance to Internet Censorship” (Organizarea rezistenţei împotriva cenzurii pe internet), că statele digitale ca Facebook şi Google au stabilit deja un control al discursului, „lăsând puterea să decidă informaţia pe care este permis să o primim şi paşii pe care urmează să îi facem în viitor, în care evident că ei sunt interesaţi…”, toate acestea menţinând iluzia maselor referitoare la democraţie, libertate şi dezbateri deschise…. ceea ce de departe nu au cum să existe în capitalism.
Prin inteligenţă tactică, aceste super state virtuale pot manipula zona informaţiilor aflată la dispoziţia noastră, fără ca oamenii să ştie că sunt chiar ei manipulaţi. Oamenii trăiesc şi vor trăi într-o lume pe care ei cred că o înţeleg şi ştiu totul despre ea, fără să îşi dea seama că o „ştiu” de fapt din informaţiile furnizate de stabilimentul politic şi corporatist, entităţi care fără să ne forţeze, ne menţin cu capetele în nisip şi cu trupul la discreţia lor.
Citiţi şi:
Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital
Inteligenţa artificială ar putea manipula tinerii să facă lucruri «inimaginabile», avertizează un universitar britanic
Supravegherea în masă şi modelarea comportamentului în era digitală. Ce se mai poate face?
yogaesoteric
8 februarie 2020
Also available in: Français