Beneficiile multiple pentru sanatate ale uleiului de cânepa

 

În materie de terapii alternative, uleiul de cânepă este una dintre cele mai puternice tendințe ale momentului. Mulți se întreabă însă dacă invocatele beneficii pentru sănătate ale acestei plante cândva interzise sunt reale – iar știința are răspunsul. Există multe utilizări empirice ale cânepii, de la analgezic la supliment alimentar.

Cânepa este una dintre cele mai versatile plante pe care le puteți cultiva: poate fi folosită într-o varietate de moduri, de la industria textilă și hârtie, la alimentaţie. Puteți consuma semințe de cânepă întregi, le puteți transforma în unt sau ulei și puteți folosiți uleiul și în scopuri terapeutice.

Cu o gamă atât de extinsă de aplicații nu este surprinzător că alimentul-cânepă are de oferit sănătății numeroase beneficii. Într-adevăr, cânepa se pare că este un fel de „om al Renașterii” pentru lumea plantelor.

Ulei de cânepă pentru sănătatea pielii

După cum informează cotidianul online Medical News Today (Știri Medicale Astăzi), „uleiul de semințe de cânepă are multe beneficii de oferit pentru sănătate”. Deşi studiile asupra uleiului din semințe de cânepă sunt într-un număr redus, datorită restricțiilor legale din trecut, corpusul de cercetări este în creștere și se arată foarte promițător.

Beneficiile pentru piele ale uleiului din semințe de cânepă sunt în mod particular bine documentate. Uleiul din semințe de cânepă are o valoare nutritivă foarte ridicată și conţine o serie de nutrienți care ajută la regenerarea pielii. Potrivit rapoartelor, mai multe studii au arătat că acizii grași din uleiul din semințe de cânepă pot ajuta la protejarea pielii împotriva inflamațiilor, oxidării și altor factori importanţi ce provocă îmbătrânirea acesteia.

Studiile arată că uleiul din semințe de cânepă poate de asemenea să trateze și să prevină acneea. În cadrul unei cercetări s-a evidenţiat că un compus din cânepă numit cannabidiol (un cannabinoid non-psihotrop) poate reduce producția de sebum la persoanele cu acnee cronică.

Unele cercetări au mai arătat că ingerarea uleiului din semințe de cânepă poate fi deosebit de benefică persoanelor cu eczeme sau cu alte afecțiuni ale pielii. Uleiul mai poate fi folosit și local pentru calmarea pielii uscate și a mâncărimii și chiar poate reduce nevoia de medicamente pentru piele.

Alte beneficii pentru sănătate ale semințelor de cânepă

Pielea nu este singurul organ care beneficiază de pe urma uleiului din semințe de cânepă. Studiile au arătat că semințele de cânepă sunt bune și pentru sănătatea creierului și a inimii.

Oamenii de știință au descoperit că acizii grași și polifenolii prezenţi în uleiul din semințe de cânepă sunt extrem de benefici pentru creier. Într-un studiu desfăşurat pe șoareci de laborator, cercetătorii au aflat că extractul din semințe de cânepă protejează creierul rozătoarelor împotriva inflamațiilor.

Studiile au arătat, de asemenea, că uleiul din semințe de cânepă se pare că protejează împotriva unui număr de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv arterioscleroză, creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Multe dintre beneficiile pe care semințele de cânepă le aduc sănătății se datorează unui profil nutritiv dens. Pe lângă faptul că sunt pline de compuși antioxidanți, semințele de cânepă sunt bogate în acizi grași precum acidul alpha linoleic (ALA) care este de asemenea un acid gras bogat în omega 3.

Unele studii arată că uleiul din semințe de cânepă poate ajuta la reducerea simptomelor fizice și emoționale legate de ciclul menstrual – inclusiv simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei.

Semințele de cânepă sunt și o sursă excelentă de proteine vegetale. 30 de grame de semințe de cânepă la o masă (cam două linguri) conțin în jur de 11 grame de proteine – cam tot atâtea cât o porție echivalentă de carne. Semințele de cânepă sunt de asemenea și o sursă bună de fibre.

Vechile prevederi legale restrictive țineau departe beneficiile pentru sănătate ale acestei puternice plante, însă în anul 2019 președintele Donald Trump a ridicat interdicția pentru cânepă în Statele Unite.

Chiar înainte de această decizie, mișcarea pentru legalizarea consumului de cânepă alimentară crescuse la cote uluitoare – și pe bună dreptate. Cânepa este una dintre cele mai versatile plante și este de asemenea un puternic super-aliment. În absența legilor draconice care interziceau cercetarea, va fi interesant de văzut ce descoperiri noi se vor face despre cânepă.

Citiți și:

Uleiul de măsline brut/nerafinat stimulează funcţiile creierului

Cânepa – «drogul» care salvează vieți

Uleiurile în alimentaţie

 

yogaesoteric
8 februarie 2020


 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More