«Aforisme despre frumuseţe» – Prezentarea cărţii

 

Motto: „Unde căutaţi voi frumuseţea şi cum o găsiţi, dacă nu este ea însăşi calea şi cel ce vă îndrumă spre ea?
Şi cum puteţi vorbi despre frumuseţe dacă ea însăşi nu e ţesătoarea cuvintelor voastre?” (K. Gibran)

Lucrarea „Aforisme despre frumuseţeˮ, scrisă de profesorul de yoga Gregorian Bivolaru, este o carte delicată, al cărei format de buzunar îi conferă, pentru iubitorii de lectură fină, calitatea de însoţitor cvasi permanent.

Încă de la introducere ni se deschide în faţa ochilor şi a sufletului un univers nou şi profund asupra noţiunii de Frumuseţe şi Frumos. Suntem conduşi de la suprafaţa a diferite aspecte, ce sunt frumoase, ale realităţii – femeia, florile, natura – la profunzimea manifestării Creaţiei în care găsim rădăcinile, tangente transcendenţei, ale exprimării Frumosului în viaţa de zi cu zi.

Aforismele se dovedesc a fi adevărate trepte ale unei scări invizibile care înalţă cititorul spre o poartă deschisă către înţelepciune şi discernământ spiritual. Fiecare aforism surprinde noi nuanţe ale frumosului şi generează propriile ecouri spirituale în fiinţă. Ele ne revelează totodată faptul că frumuseţea neînsoţită de bunătate, bunăvoinţă, adevăr sau nemanifestată împreună cu iubirea, simplitatea şi/sau erosul pur este doar ca o banală frunză care se va veşteji şi va cădea într-un timp relativ scurt.

Pentru cei înclinaţi spre o receptare sensibilă a mesajelor vieţii, parcurgerea aforismelor este o adevărată călătorie vie în tărâmul spiritual paradiziac al Frumosului dezvăluit, cu indicaţii de multe ori extrem de precise pentru receptarea Frumuseţii: „Frumuseţea deplină, radioasă, înfloritoare, vie atunci când este admirată şi contemplată cu multă atenţie, într-un mod profund, face să devină în felul acesta accesibilă pentru noi energia subtilă sublimă a frumuseţii dumnezeieşti. O astfel de frumuseţe dinamizează şi exaltă în mod spontan în universul nostru lăuntric atât calităţile morale, cât şi calităţile spirituale, căci în absenţa trezirii considerabile a unor astfel de calităţi, frumuseţea chiar extraordinară există numai pentru privire, dar nu şi pentru inimă. Având în vedere acest aspect, ne putem da cu uşurinţă seama de ce este atât de importantă trezirea prealabilă a sufletului, pentru a ne putea bucura din plin de o astfel de frumuseţe.ˮ

Aforismele sunt precum o mână invizibilă care ridică voal după voal după voal… pentru a lăsa în faţa privirii atente a cititorului atât indiciile necesare perceperii în profunzime a Frumuseţii şi Frumosului, cât şi „ingredienteleˮ practice, ca atitudine şi intenţie, de bază pentru manifestarea Frumuseţii şi Frumosului, precum şi explicaţiile referitoare la „locurileˮ unde putem găsi această manifestare dumnezeiască: „În ciuda acţiunii ce este de cele mai multe ori corozivă a energiei subtile a timpului, care deformează şi apoi distruge forma în care se exprimă frumosul, manifestat ca energie subtilă sublimă dumnezeiască, frumuseţea este mereu prezentă aproape pretutindeni, nu numai în Macrocosmos, ci chiar şi în Universul Fizic, în natură. În această lume, nicăieri însă frumosul nu transpare şi nu străluceşte cu o atât de inefabilă şi aleasă putere precum în fiinţa umană.ˮ

Cartea conţine de asemenea un valoros glosar, ce include 20 de termeni: adevăr, armonie, atenţie, bine, bunătate, brahmacharya, Dumnezeu, ego, eros, erotic, fericire, frumos, inefabil, iubire, înţelepciune, rezonanţă ocultă, sublim, suflet, trup. Pentru cei care doresc să îşi construiască un bun discernământ spiritual, explicaţiile acestor termeni sunt o mică parte din esenţele cu care îşi pot hrăni conştiinţa. Subliniem că din toţi termenii explicaţi, în profunzime, chiar dacă unii dintre ei foarte succint, termenul „fericireˮ este cel mai amănunţit expus (27 de pagini), abordându-se în explicarea sa atât viziunea spirituală asupra termenului cât şi punctele de vedere ale diferiţilor gânditori din antichitate – Socrate, Platon, Aristotel etc., cât şi ale unor filozofi francezi, a lui Mahatma Gandhi precum şi perspectiva tradiţiei tibetane.

În concluzie am putea spune că această micuţă carte de buzunar este ca o nestemată rară care condensează lumina cunoaşterii şi înţelepciunii autentice, conferind cititorului atent şi sensibil atât înţelegere profundă cât şi veritabile indicaţii practice pentru creşterea şi transformarea sa spirituală, cu ajutorul… Frumuseţii.

Citiţi şi:

Aforisme despre frumuseţe…

Frumuseţea este o expresie a perfecţiunii dumnezeieşti

 

yogaesoteric
4 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More