Aforisme despre prostie

 
de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

• Se poate spune că zestrea de tâmpenie de care dispune marea majoritate a fiinţelor umane la naştere variază, de la o persoană la alta, în strânsă legătură cu KARMA. Cu toate acestea, şansele de a o „fructifica” sunt întotdeauna egale pentru toţi oamenii. 

• Cu tâmpenia crasă a unora nu se poate glumi.

• Valoarea tainică şi reală a unei fiinţe umane nu depinde doar de ceea ce învaţă sau cunoaşte teoretic, nici de poziţia socială sau de reputaţia de care se bucură, nici de ceea ce face neadecvat. Valoarea ei tainică şi reală depinde cel mai mult de ceea ce reuşeşte cu adevărat să devină, printr-o transformare benefică ireversibilă şi prin expansiunea aproape neîncetată a limitelor universului ei lăuntric.

• Chiar şi când este atacată prin intermediul inteligenţei sclipitoare sau a înţelepciunii, tâmpenia crasă rămâne invulnerabilă. Astfel de atacuri care o vizează se sfărâmă întotdeauna de ea. Tâmpenia crasă este întocmai ca bazaltul – dură şi foarte rezistentă.

• A-i considera pe ceilalţi mai tâmpiţi decât sunt în realitate este unul dintre simptomele cele mai sigure ale tâmpeniei noastre. Dar a fi consideraţi noi înşine nişte tâmpiţi – mai ales când chiar suntem astfel – nu probează în niciun fel că nu suntem (nişte tâmpiţi).
Chiar şi la cursurile de yoga ale acestei Şcoli spirituale există încă la fel de mulţi tâmpiţi ca pretutindeni.

• Cei parşivi, suficient de inteligenţi, ce sunt gata oricând de nu contează ce ticăloşie şi-au dat seama că cel mai adesea nu depinde de ei să-şi „vândă sufletulˮ lui Satana şi să-şi pună toate resursele malefice şi chiar inteligenţa lor răutăcioasă la dispoziţia tâmpeniei unora, căci mai întâi e nevoie să-şi găsească un cumpărător.

• Există un domeniu în care aşa-zisa prostie a inteligenţei nu a încetat şi nu încetează să facă „progreseˮ; acesta este domeniul tâmpeniei.

• Pentru cei inteligenţi, tâmpenia este în acelaşi timp evidentă, nedemonstrabilă, inefabilă şi nesfârşită. Acestea (nedemonstrabilitatea, inefabilul şi infinitatea ei) sunt totodată şi unele dintre atributele lui Dumnezeu.
Experienţa tâmpeniei şi cea a comuniunii cu Dumnezeu sunt două experienţe distincte care rămân indicibile chiar şi când sunt trăite din plin. Întotdeauna un tâmpit este şi ne apare drept un tâmpit, iar Dumnezeu este şi ni se dezvăluie drept Dumnezeu. Despre cele două este dificil să spui mai mult.
În ceea ce îl priveşte pe Dumnezeu, această stare de fapt nu a stopat proliferarea tratatelor de teologie. Cel mai adesea sunt necesare o mulţime de cuvinte în tentativa de a exprima inexprimabilul.

• În privinţa tâmpeniei crase cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în vremurile tulburi în care trăim, râsul în hohote este aproape întotdeauna una dintre puţinele arme nu numai de luptă, ci şi de rezistenţă împotriva tâmpiţilor cu care vrând-nevrând interacţionăm.

Articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 82.

Citiţi şi:

Unele aforisme și cugetări inedite referitoare la starea de înţelepciune

Aforisme şi cugetări despre prostie şi despre alte defecte umane ce pot fi eliminate şi transcense prin practica yoga


Aforisme despre geniu şi genialitate (I)

yogaesoteric

21 mai 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More