Aforisme despre transfigurare

de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

Dragostea profund transfiguratoare îi arată omului cum ar trebui să fie și cum va ajunge în curând să se simtă el.

Oarbă la greșeli este mereu iubirea, datorită transfigurării; către veselie și fericire ea este veșnic înclinată. Mereu neînfrânată și înaripată, grație entuziasmului, ea rupe orice lanțuri și prejudecăți.

Farmecul aproape irezistibil este un câmp tainic de energie subtilă copleșitoare, el este ceva impalpabil și indefinibil care nu apare la oricine imediat. El se cultivă în mod subtil și cea mai adecvată modalitate de a-l trezi și amplifica este și rămâne amorul transfigurator care este realizat mereu numai cu transfigurare și continență sexuală.

În mod gradat, devin niște iubiți perfecți cei care caută prin transfigurare în tot ceea ce iubesc fie perfecțiunea, fie frumusețea, fie bunătatea, fie pe Însuși Dumnezeu.

Este mult mai dificil să faci bine dragoste cu transfigurare și să fii întotdeauna un foarte bun continent decât să faci scene de gelozie.

Amorul omenesc fără transfigurare și continență sexuală nu se distinge de rutul obișnuit al animalelor decât prin două funcții care-i sunt specifice: mângâierea și sărutul.

Amorul fără continență sexuală și transfigurare este aproape întotdeauna ceva cumplit de frustrant, profund animalic: aceasta este cruda sa realitate.

Iubirea este alcătuită din mii de subtilități tainice care fac ca întreaga noastră sensibilitate să fie brusc și în mod sublim exacerbată de prezența magică a ființei umane pe care o adorăm și care totodată ne transfigurează realitatea.

Adevărații maeștri ai iubirii trebuie să stăpânească întotdeauna la perfecțiune arta de a evoca de fiecare dată – din nou și din nou – momentul magic și copleșitor al începutului într-o relație amoroasă care se bazează pe continență sexuală și transfigurare.

Pentru ca să dureze și să fie mai mereu extraordinar, amorul cu continență sexuală și transfigurare implică să avem creativitate: trebuie să ne îngrijim amorul întocmai așa cum ne îngrijim o grădină; trebuie tocmai de aceea să avem grijă să semănăm în el noi idei fascinante, să îndepărtăm buruienile care riscă să-l înăbușe și să facem astfel încât totul în relația noastră să se armonizeze cu multă blândețe și răbdare.

Trebuie să avem, de asemenea, o mare grijă față de tot ceea ce lăsăm să pătrundă, prin declanșarea anumitor fenomene de rezonanță ocultă, în microcosmosul ființei noastre. Nu trebuie să uităm niciodată că, în realitate, tot ceea ce gândim atunci, exact aceea devenim, mai devreme sau mai târziu. Tot ceea ce gândim cu putere și în mod constant, aceea atragem, într-un mod tainic, în universul nostru lăuntric. Exact de ceea ce ne este frică, tocmai de aceea nu vom scăpa. Tot cceea ce iubim intens și profund, aceea devenim la scurt timp, chiar dacă de cele mai multe ori nu ne dăm seama de aceasta. Tocmai de aceea, este foarte important să fim atenți la ființele umane pe care le iubim pentru că, la scurt timp după ce începem să iubim o anumită ființă umană, vom începe să devenim destul de asemănători cu ființa umană pe care o iubim. Transfigurarea constantă a ființei iubite, în cazul relațiilor de iubire, are un rol uriaș, pentru că ea ne permite să intrăm în stare de rezonanță ocultă cu tot ceea ce are bun, minunat, spiritual și admirabil acea ființă umană. O puternică și constantă stare de trasfigurare a ființei iubite ne permite să captăm în universul nostru lăuntric, într-un mod elevat și selectiv, tot ceea ce are mai bun și mai înălțător acea ființă umană pe care o iubim. Prin intermediul unei transfigurări constante a ființei iubite, noi devenim astfel mai ales tot ceea ce ființa umană pe care o iubim are bun și minunat în ea. Prin intermediul unei transfigurări constante a ființei iubite, noi nu preluăm de la ea eventualele defecte sau vicii pe care ea le are, ci ne îmbogățim de fiecare dată numai cu tot ceea ce ea are bun, spiritual și admirabil în universul său lăuntric. Transfigurarea constantă a ființei iubite ne permite o devenire selectivă, care ne îmbogățește numai cu ceea ce are cu adevărat bun, spiritual și admirabil în ea. În concluzie, se poate spune că iubirea plină de transfigurare ne permite să devenim, într-un mod selectiv, exact ceea ce iubim și ea ne ajută să evităm să devenim într-un mod haotic exact ceea ce nu iubim. Pentru a înțelege cât mai bine această idee importantă, ne putem servi de o analogie. Să ne imaginăm acum că suntem invitați la o petrecere și în fața noastră, pe masă, se află 37 de feluri de mâncare, unele foarte bune, altele excelente și unele mediocre, care nu ne plac deloc. Noi știm însă că în acea situație avem alternativa: (a) Este posibil să mâncăm rând pe rând din toate cele 37 de feluri de mâncare, pentru a asimila astfel și ceea ce este bun și ceea ce este rău în toate cele 37 de feluri de mâncare existente. Aceasta este situația iubirii fără transfigurare. (b) Este perfect posibil să mâncăm atât cât ne este necesar, acționând într-un mod selectiv, pentru a savura numai acele feluri de mâncare care sunt cele mai bune și foarte hrănitoare printre cele 37 de feluri de mâncare existente. Aceasta este situația iubirii cu transfigurare.

Se cuvine să reflectăm cu toții la următorul aspect: dacă putem să ne gândim la fel și fel de lucruri lumești în timp ce ne rugăm la Dumnezeu, de ce atunci să nu putem să ne gândim la Dumnezeu și în timp ce îndeplinim felurite lucruri și activități lumești, cum ar fi, spre exemplu, atunci când facem dragoste cu continență sexuală și transfigurare. Merită să punem neîntârziat în aplicare această idee, începând de azi înainte. Vom fi astfel uimiți de tot ceea ce se va produce în astfel de momente – așa-zis lumești – în noi, atunci când totodată ne gândim plini de iubire la Dumnezeu în acele clipe.

La o analiză atentă și lucidă, ne putem da seama că nu oricine poate fi un mare conducător. Nu oricine poate fi președintele unei țări, dar, cu toate acestea, oricine dintre noi poate fi stăpân peste el însuși. Oricine dintre noi poate fi stăpân peste simțurile sale, peste mintea sa, peste dorințele sale josnice, peste impulsurile sale, peste energiile sale sexuale, peste instinctele sale, peste poftele sale animalice. Tocmai de aceea, este foarte important să învățăm să dobândim autocontrolul, stăpânirea de sine. Un pas foarte important în această direcție îl reprezintă practica perseverentă a amorului cu continență sexuală și transfigurare. Cu cât vom obține în această direcție o mai bună stăpânire de sine, cu atât ne va fi mai ușor să ne autocontrolăm și în celelalte situații cu care ne confruntăm în existența noastră de zi cu zi.

Mijlocul de a-ți face viața plăcută și fericită este să faci plăcută și fericită viața altora; mijlocul de a le face altora viața plăcută și fericită este să-i faci să simtă că îi iubești; mijlocul de a-i face să simtă că-i iubești este pur și simplu acela de a-i iubi, plin de transfigurare, profund și adevărat.

În orice iubire, ne iubim totodată pe noi înșine, transfigurându-l pe celălalt exact așa cum aspirăm să devenim.

Când spunem iubire adevărată trebuie să înțelegem aspirație transfiguratoare către fericire și frumusețe. Aceasta este definiția iubirii la unii înțelepți ai Orientului.

Iubindu-le plini de transfigurare, noi le conferim ființelor umane și chiar lucrurilor frumusețe. Iubirea cuprinde întregul mister al idealului… A iubi înseamnă a transfigura și a înfrumuseța; a transfigura și a înfrumuseța înseamnă a iubi divin.

Cea mai mare fericire, după aceea de a iubi plin de transfigurare, este să-ți mărturisești iubirea pe care deja simți că poți să o manifești.

Acela care nu consideră, grație transfigurării profunde, cusururile minore ale ființei iubite drept virtuți, înseamnă că nu iubește cu adevărat.

Iubirea profundă și transfiguratoare este, pentru cel care o descoperă, una dintre nevoile fundamentale ale ființei noastre.

Dacă vrei cu adevărat să fii iubit, atunci iubește la rândul tău plin de transfigurare și intens.

A iubi intens și înălțător înseamnă a nu cunoaște aproape deloc orgoliul și ura. A iubi înnobilat de transfigurare înseamnă a avea lumină în ochi, a fi plin de fericire și a auzi o muzică divină.

Principalul bun divin al vieții împlinite este dragostea uriașă și profund transfiguratoare de oameni.

Articol preluat din revista YOGA.

Citiți și:


Transfigurarea în actul amoros

Când facem dragoste cu continenţă şi transfigurare, sacrul se revelează în profan

 
 

yogaesoteric
9 iulie 2015

 
 
 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More