Aforisme şi cugetări variate (III)

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiţi partea a doua a articolului

44. Îmbrăţişaţi aproape întotdeauna, întocmai ca nişte copii puri ce sunt plini de candoare, manifestările spirituale ce apar la momentul potrivit în universul vostru lăuntric şi renunţaţi în prealabil la orice idee preconcepută. Urmaţi apoi, cu o mare atenţie, cu multă umilinţă şi cu o maximă deschidere, calea cea misterioasă ce este trasată de fenomenele complexe ale Naturii. Luaţi aminte că numai dacă veţi avea o astfel de atitudine veţi învăţa din ce în ce mai mult şi veţi ajunge să faceţi paşi siguri pe calea ce conduce la trezirea stării de înţelepciune.

45. Prima descoperire uimitoare pe care o fac fiinţele umane ce realizează de fiecare dată fuziuni amoroase bazate pe continenţă sexuală şi transfigurare este aceea că atât în universul lor lăuntric, cât şi în afara lui, există – în ciuda unor eventuale presupuneri contrare pripite – şi alte forţe, enigmatice, în afara celor care le sunt accesibile doar prin intermediul simţurilor.

46. Luaţi aminte că într-o inimă plină, în care deja a început să se trezească înţelepciunea cea misterioasă a inimii, există mult loc pentru toate cele care sunt bune, frumoase şi adevărate. Luaţi însă aminte că într-o inimă pustie şi seacă nu mai există loc pentru nimic.

47. Există unele fiinţe umane care îşi imaginează că spiritul lor este atât de vast şi de pătrunzător, încât ele consideră că sunt întotdeauna capabile să măsoare cu inteligenţa lor – ce este superficială şi mărginită – natura tuturor fiinţelor şi lucrurilor. Astfel de fiinţe umane consideră că este adevărat tot ceea ce ele apreciază întotdeauna ca atare şi se grăbesc să considere că este fals tot ceea ce ele resping.

48. Fiecare aspirant sincer şi perseverent, ce este în mod serios implicat în transformarea sa lăuntrică, spirituală, devine la un moment dat conştient de prezenţa cea tainică a lui Dumnezeu în cadrul tuturor legilor Universului. În felul acesta, astfel de aspiranţi descoperă cu uimire înţelepciunea perfectă, atotcuprinzătoare şi enigmatică a lui Dumnezeu, în faţa căreia unii dintre ei încep să-şi dea seama cât sunt de modeste capacităţile lor, iar aceasta îi umple de umilinţă.

49. Întotdeauna, fără nicio excepţie, legile dumnezeieşti nu urmează cărarea cea aridă a logicii seci, căci de cele mai multe ori, aceste legi dumnezeieşti nu sunt accesibile decât intuiţiei superioare şi dinamizării supramentale.

50. Pentru cei iniţiaţi, trupul şi sufletul nu sunt niciodată două entităţi diferite, ci reprezintă în realitate două moduri de a percepe ceea ce există. Pentru cel iniţiat, dincolo de aparenţe, atât fizica modernă, cât şi psihologia nu sunt, de fapt, decât două tentative de a corela în anumite moduri experienţele noastre, prin intermediul unei gândiri sistematice.

51. Aproape tot ceea ce este ocult, enigmatic, fie se simte, fie nu se simte deloc, fie se vede, fie nu se vede deloc. Luaţi aminte că atunci când cele ce nu se văd există totuşi, chiar şi cele mai frumoase discursuri sau cea mai mare subtilitate dialectică sunt, toate, incapabile să le evidenţieze. Atunci când, până la urmă, reuşim să vedem sau să simţim o mare parte din toate acestea, cuvintele (chiar adecvate), precum şi explicaţiile pe care unii le consideră necesare ne apar ca fiind aproape de prisos. Atunci când analizăm cu multă atenţie şi luciditate aceste aspecte, ajungem la concluzia că atât într-un caz, cât şi în celălalt, toate discuţiile şi controversele sunt inutile.

52. Atât empatia paranormală, cât şi telepatia sunt fapte certe, care nu ar putea să apară sau să se manifeste absolut deloc dacă teoriile şi speculaţiile sterile ale materialismului – de care fac atâta caz unele fiinţe umane – ar fi adevărate. Cu toate acestea, mulţi dintre noi ne-am convins deja că atât fenomenele telepatice, cât şi manifestările paranormale empatice se produc adeseori. Toate acestea (şi multe asemenea lor) zguduie din temelii teoria materialistă şi dovedesc într-un mod simplu, prin intermediul faptelor, că ea nu este reală.

53. Cei iniţiaţi afirmă că cele mai multe dintre visele noastre au totuşi o cauză subtilă profundă şi, mai mult decât atât, ele exprimă o tainică necesitate şi chiar au un rost dumnezeiesc tainic pe care mulţi dintre noi nu suntem deocamdată capabili să-l pătrundem.

54. Cel mai adesea, fiinţele umane ce refuză cu îndârjire să meargă dincolo de faptele concrete reuşesc rareori să se proiecteze cu mult dincolo de toate aceste fapte şi tocmai de aceea, astfel de fiinţe umane nu sunt capabile să realizeze conexiuni creatoare, geniale.

55. Yoghinii avansaţi ştiu chiar foarte bine că trupul este trecător, ei ştiu că trupul fiecăruia dintre noi dispare până la urmă (la câtva timp după momentul morţii), în timp ce sufletul trăieşte la nesfârşit şi, în anumite cazuri, atinge chiar starea cea misterioasă de nemurire.

56. Nu numai că Macrocosmosul ni se arată ca fiind cu mult mai ciudat şi mai misterios decât suntem noi, oamenii, capabili să ne imaginăm – chiar şi atunci când deja suntem înzestraţi cu o imaginaţie creatoare ce este cu totul ieşită din comun, dar în multe situaţii Macrocosmosul se vădeşte a fi chiar cu mult mai complex şi mai misterios decât apare el atât în viziunea marilor înţelepţi, cât şi (atunci când este privit) din punctul de vedere al marilor înţelepţi.

57. Uluitoarele aventuri experimentale, ce sunt totodată profund spirituale şi pe care metodologia adeseori secretă a sistemului milenar Tantra le face să apară în universul nostru lăuntric sunt – analogic vorbind – întocmai ca nişte tornade care mătură aproape totul în trecerea lor şi apoi spulberă ca fiind parţiale, superficiale şi incomplete multe dintre teoriile ştiinţifice actuale.

58. Adevăratul mister al acestei lumi este invizibilul şi nu vizibilul.


Citiţi şi:

Unele aforisme și cugetări inedite referitoare la starea de înţelepciune

Aforisme şi cugetări despre DAR ŞI DĂRUIRE
 

yogaesoteric
1 februarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More