Al-Shabaab a declarat «Moarte creștinilor». Kenya – locul 40 în Topul Mondial al Persecuției pentru anul 2019

 

Organizaţia Open Doors (Uşile Deschise) a publicat Ghidul privind Topul Mondial al Persecuţiei pentru anul 2019. Acesta este un raport în care sunt prezentate primele 50 de ţări din lume unde creştinii sunt persecutaţi pentru credinţa lor, în funcţie de intensitatea persecuţiei. Topul este publicat la începutul fiecărui an şi are la bază date culese de lucrători şi colaboratori Open Doors la faţa locului, precum şi experţi externi care analizează şi evaluează fenomenul persecuţiei la nivel mondial.

Ţările sunt evaluate în funcţie de severitatea persecuţiei, fiind analizate date privind violenţa împotriva creştinilor precum şi presiunile pe care sunt nevoiți să le suporte aceştia în cinci domenii: biserică, naţiune, comunitate, familie şi viaţa privată.

Kenya ocupă locul 40 în Topul Mondial al Persecuției pentru anul 2019. Pe primele trei locuri se află Coreea de Nord, Afganistan și Somalia.

Gruparea al-Shabaab a declarat „Moarte creștinilor”

Creştinii din Kenya au de suferit în primul rând datorită atacurilor grupului militant islamic al-Shabaab. Aceştia îşi au cartierul general în ţara vecină, Somalia, şi atacă în mod frecvent creştinii, care sunt majoritari în Kenya.

Pe lângă aceasta, în interiorul Kenyei, unii dintre liderii tribali se opun creştinismului pe care îl consideră o ameninţare.

Guvernul kenyan a impus secularismul ca ideologie de stat, iar creştinii sunt presaţi să renunţe la credinţă. Kenya este afectată de o stare de corupţie generalizată, ceea ce se reflectă într-o lipsă de preocupare faţă de suferinţele la care sunt supuşi creştinii, persecutorii acestora scăpând de multe ori nepedepsiţi. Unele rapoarte sugerează că atacul cumplit de la Universitatea Garissa din 2015 a fost executat de către al-Shabaab în urma unei mite dată unor oficiali pentru importul ilegal de arme şi muniţie.

Atacul armat asupra Universității Garissa a fost ultimul dintre cele mai sângeroase atacuri ale islamiștilor împotriva creștinilor, 147 de persoane fiind ucise și 79 rănite, depășind numărul de victime ale atacului din mall-ul Nairoboi, al aceleiași grupări, din 2013, când au fost omorâți 67 de creștini.

La 2 aprilie 2015, membrii grupării somaleze islamiste al Shabaab („tineretul”) au luat cu asalt Universitatea Garissa și au executat cei doi paznici ai complexului, iar apoi i-au separat dintre studenți pe cei creștini și i-au executat.

Patru dintre ucigași s-au sinucis detonându-și vestele cu explozibili, iar al cincilea terorist a fost arestat.

Conform martorilor prezenţi în universitate în momentul atacului, militanţii islamici au fost atenţi să separe creştinii de musulmani înainte de a începe masacrul. Kenya este o ţară majoritar creştină (83%), musulmanii reprezentând doar 11% din populaţie.

Collins Wetangula, vice-preşedinte al uniunii de studenţi, a declarat că a auzit din camera în care se afla cum teroriştii deschideau uşile, întrebau oamenii ce se aflau în camere dacă sunt musulmani sau creştini, iar „dacă cineva răspundea că este creştin, îl împuşcau pe loc. Cu fiecare împuşcătură pe care o auzeam mă temeam că eu urmez”.

Guvernul kenyan l-a numit pe Mohamed Kuno, unul dintre liderii grupării al Shabaab responsabil pentru acest atac. Mohamed Kuno a fost directorul şcolii islamice din Garissa până în anul 2007, când a demisionat.

Al Shabaab a declarat că atacul asupra universităţii a fost înfăptuit pentru că ei se află în stare de război cu Kenya. Trupele Kenyei au intrat în Somalia în anul 2011 într-o încercare de a opri islamiştii să mai atace oraşele aflate la graniţa dintre cele două țări. Rezultatul acestei măsuri nu a fost însă cel scontat, pentru că grupările islamiste şi-au intensificat atacurile în Kenya după acest eveniment.

Gruparea al Shabaab are un lung istoric de atacuri în care a avut ca ţintă creştinii. Doar într-un interval de câteva luni înaintea atacului de la Universitatea Garissa, au săvârșit acte criminale în care și-au pierdut viața circa 120 de creștini:
– 2 decembrie 2014: Membrii grupării Al Shabaab au atacat o tabără de muncitori ce dormeau lângă şantierul de lucru, aflat lângă oraşul Mandera, din apropierea graniței somaleze. Creştinii au fost separaţi de restul grupului şi executaţi. 36 de creştini şi-au pierdut viaţa în atac.
– 22 noiembrie 2014: Al Shabaab a atacat un autobuz şi a masacrat 28 de pasageri creştini. Din nou, pasagerii musulmani au fost lăsaţi în pace, şi doar cei creştini au fost executaţi.
– 24 august 2014: Al Shabaab au răpit un grup de 4 vânzători ambulanţi. Trei dintre ei, musulmani, au fost eliberaţi. Al patrulea, un creştin, a fost decapitat.
– 15 iunie 2014: Aproximativ 50 de membri ai grupării au atacat orăşelul Mpeketoni. Au mers din uşă în uşă ţipând „Allahu Akbar” şi împuşcându-i pe cei care răspundeau că sunt creştini. 57 de creştini au fost executaţi, 6 dintre ei fiind copii.


Citiți și:

Masacrul de la Universitatea din Garissa şi ipocrizia Occidentului în lupta împotriva terorismului 
În anul 2016 au fost masacraţi în întreaga lume 90.000 de creştini 

 

yogaesoteric
27 mai 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More