Caperul (Capparis spinosa), planta ce stimulează pofta de mâncare

 

În Asia Centrală, India, Europa de Sud şi zona Mării Mediterane este răspândit un arbust înalt de 1 metru numit caper sau tufă de capere. Are denumirea ştiinţifică de Capparis spinosa şi face parte din familia Capparaceae.

Arbustul se dezvoltă frumos în zonele însorite cu sol argilos, uscat, bine drenat, de-a lungul stâncilor sau pantelor pietroase de pe malul râurilor şi canalelor. Are rădăcina puternică, groasă şi lungă, ramurile spinoase, frunzele cu marginile rotunjite, florile solitare, cu diametrul de 5-8 cm, albe cu nuanţe roz sau crem şi fructele rotunde sau oval-alungite de 2 cm, verzi şi cărnoase, în interior cu numeroase seminţe. Când sunt coapte, fructele au o culoare roşiatică şi cuprind seminţe maronii. Perioada de înflorire a acestui arbust este în luna mai.

Astăzi caperul se cultivă mai ales în Pakistan, Caucaz, Cipru, Algeria, Italia şi Franţa.

În scop terapeutic, de la această plantă se utilizează fructele, bobocii de flori, seminţele, rădăcina şi scoarţa, datorită proprietăţilor lor diuretice, astringente, analgezice şi antiseptice.

Fructele conţin o cantitate mare de proteine, carbohidraţi, vitamina C, grăsimi, fier, iod, sodiu, substanţe saponine, acid ascorbic, glucide, alcaloizi etc. Seminţele conţin acid oleic, acid linoleic, proteine şi acizi graşi. Bobocii de flori au acid ascorbic, uleiuri esenţiale, un compus cu azot, pectină şi grăsimi.

Scoarţa arbustului ajută la creşterea apetitului, iar rădăcina este folosită la vindecarea unor afecţiuni ale pielii.

În medicina tradiţională se prepară ceaiul sub formă de macerat la rece din această plantă (din muguri şi frunze sau din rădăcină) sau sucul din fructe. Acestea sunt un bun remediu pentru ameliorarea alergiilor, tratamentul scabiei şi reumatismului.

Maceratul din flori, frunze şi ramuri este bun în cazuri de diabet zaharat. Pentru combaterea crizelor de isterie şi ameliorarea stărilor de nervi se recomandă maceratul din scoarţa arbustului bine mărunțită. De asemenea, acest macerat din scoarţă, dar şi rădăcina, ajută la vindecarea reumatismului.

Pentru calmarea durerilor de cap se folosesc seminţele de capere măcinate fin, sub formă de macerat la rece.

Mugurii de la acest arbust poartă numele de capere, au un colorit verde-măsliniu şi sunt folosiţi în gastronomie datorită gustului plăcut şi conţinutului de proteine, vitamina C şi glucide.

Florile sunt considerate un condiment în gastronomie, ele stimulează activitatea stomacului şi pancreasului și ajută la creşterea poftei de mâncare.

Caperele se găsesc în comerţ sub formă de conserve – sărate şi murate în oţet – şi sunt foarte apreciate pentru gustul lor acrişor, astringent, puţin picant şi deosebit.

Caperele conţin pigmentul glucozid rutină care face parte din categoria bioflavonoidelor. Se mai numeşte vitamina P – o mare descoperire medicală la fel ca şi carnitina sau coenzima Q10 – toate au rol de protecţie asupra organismului şi efecte benefice asupra sănătăţii.

Tratamente

Scabia (râia) este o boală foarte sâcâitoare, care se tratează cu următorul preparat: se adaugă 2 linguriţe de scoarţă de capere sau de rădăcină, măcinate fin, la o cană de apă pură de izvor sau apă plată și se lasă la macerat timp de 8 ore, după care se filtrează. Se aplică pe piele.

Angina pectorală şi icterul se tratează cu ajutorul maceratului din coajă sau rădăcină de capere. Se adaugă 2 linguriţe de rădăcină sau scoarţă măcinate fin la o cană de apă plată, se lasă timp de 8 ore și apoi se filtrează. Se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

Medicamentul Capparis alersin ce are în conţinut extract de capere este recomandat de medicii specialişti mai ales în perioada lunilor de primăvară pentru combaterea sau ameliorarea simptomelor cauzate de alergiile la polen.

În cazuri de diabet zaharat, se recomandă maceratul la rece din frunze de capere. Acesta se pregăteşte astfel: se adaugă 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă pură, se lasă la macerat timp de 6-8 ore. Se filtrează şi se bea câte puţin (doar 2 linguriţe) de 3 ori pe zi.

Hemoroizii se tratează cu maceratul din fructe de capere uscate. Se pune 1 linguriţă de fructe uscate şi mărunţite la 250 ml apă, se lasă să stea timp de 8 ore, apoi se filtrează şi se bea înainte de masă, câte 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi.

Durerea de dinţi se ameliorează cu ajutorul rădăcinii de capere. Se mestecă timp de câteva minute o bucăţică de rădăcină pentru calmarea durerii, acest tratament ajutând şi la vindecarea anumitor afecţiuni ale cavităţii bucale, mai ales ale gingiilor.


Citiți și:

Aceste fructe mici sunt adevărate bombe de vitamine. Ce beneficii extraordinare au agrișele 
Cătina – «uleiul cel miraculos al vieţii» 

 

yogaesoteric
27 mai 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More