Alegerile parlamentare din Germania în landurile Turingia și Saxonia
Momentul adevărului
Experimentul de după unificarea Germaniei ne arată că cetățenii germani din fosta RDG, porecliți „estici” (Ossi) în sens peiorativ de cei din Vest, au mai mult discernământ decât cei care-și permit să-i denigreze. Alegerile din fostele landuri RDG-iste dau tonul în Germania!
Turingia: AfD: 32,8%; CDU: 23,6%; BSW: 15,8%; Linke: 13,1%; SPD: 6,1%;
Ecologiștii: 3,2% și Liberalii cu 1,1% pierd intrarea în Parlament.
Saxonia: CDU: 31,9%; AfD: 30,6%; BSW: 11,8%; SPD: 7,3%; Ecologiștii: 5,1%, iar Linke cu 4,5% pierde intrarea în Parlament.
(- AfD = Alternativa pentru Germania;
– CDU = Uniunea Creștin-Democrată;
– BSW = Alianța Sahra Wagenknecht;
– Linke = Stânga;
– SPD = Partidul Social Democrat).
Deoarece toate partidele exclud coaliția cu „partidul de extremă dreaptă” – AfD, iar CDU cu „Stânga”, situația devine incertă. Participarea masivă a populației la vot în cele două landuri fost RDG-iste exprimă hotărârea populației de a sancționa drastic coaliția guvernamentală („Semafor”): SPD (roșu), FDP-Liberalii (galben), Ecologiștii (verde).
Partidele AfD și BSW (nou, de 5 luni), abordând în programe teme actuale de interes major (imigrația, vasalitatea față de SUA etc.), au punctat, resuscitând de data aceasta electoratul. Situația actuală se contura deja în cadrul Alegerilor Parlamentare Europene, odată cu apariția partidelor suveraniste, care periclitau existența așa-zisei „democrații europene”.
Bazându-se pe docilitatea germanilor, mașina de propagandă manipulatoare a intrat rapid în funcțiune, apelând la clișeul deja schilodit al „democrației reprezentative”, prin denigrarea AfD, pe care Partidul Național Liberal (fondat în 2013), l-a etichetat ca fiind „de extremă dreapta” și „populist de dreapta”, cu legături spre grupările naziste, acuzându-l că face uz de „aluzii antisemitice subtile” (subtile antisemitische Andeutungen). Partidul a fost trecut sub supravegherea Tribunalului Constituțional la categoria „caz suspect” (Verdachtsfall), în vederea excluderii sale din Bundestag (Parlamentul german).
Articolul 21 din Constituția Germaniei prevede că partidele care, prin scopul lor sau prin comportamentul membrilor, prejudiciază existența Germaniei, urmărind să înlăture ordinea fundamentală democratică, sunt considerate neconstituționale.
Programul AfD (sumar):
– stricta limitare a imigrației. Situația s-a acutizat în ultima lună, înmulțindu-se atentatele islamiste (cel puțin 5). Se vor accepta imigranți numai din țările vecine ale Europei de Est;
– refuză UE ca alianță politică și promovează o Uniune Economică a Națiunilor, bazată pe suveranitate;
– consideră „Euro” un experiment ce este necesar să fie încheiat, „un proiect ratat”;
– rămânerea în UE e necesar să fie hotărâtă în urma unui referendum;
– refuză sancțiunile contra Rusiei, dorind o reapropiere de aceasta;
– cere repararea de urgență a conductei Nord Stream (justiția germană a emis deja un mandat de arestare pentru cetățeanul ucrainean, dar autorul atentatului este protejat de autoritățile poloneze);
– se distanțează față de SUA: Germania și Europa nu este necesar să fie „vasalele unei mari puteri” (Gefolgsleuten einer Großmacht);
– este pentru economia socială de piață, ulterior neoliberală;
– energetic cere recuplarea centralelor nucleare;
– în ce privește măsurile luate împotriva încălzirii globale, consideră că s-a ajuns la o isterie irațională pe acest subiect (irrationale CO2 Hysterie).
BSW
Un alt partid, BSW, cu o apariție „blitz”, înființat doar cu câteva luni în urmă, cu un program asemănător cu AfD, dar mai moderat, câștigă rapid susținători în rândul populației, factor hotărâtor în formarea unei coaliții:
– se autointitulează partid suveran independent, promovând dreptatea socială și democrația; critică fundamental actuala formă a UE, a cărei constituție prejudiciază ideea europeană;
– ceea ce este bun pe plan național nu e cazul să fie lăsat pe seama regulilor tehnocrației;
– consideră că pentru extinderea UE este necesar un moratoriu, și că deocamdată este mai bine să nu fie acceptat niciun nou membru și nici Ucraina;
– în problema migrației pledează pentru o procedură de obținere a azilului în afara granițelor UE sau într-un „al treilea stat”;
– în cazul războiului din Ucraina se pronunță pentru o rezolvare diplomatică și pentru pace, cerând oprirea imediată a livrărilor de arme din Europa și SUA.
Ambele partide sunt considerate „putiniste” de adepții europeni ai relației transatlantice, precum și de SUA, care are interesul în disputa hegemonială cu Rusia să prelungească războiul pe terenul ucrainenilor sacrificați drept carne de tun.
În conducerea bicefală a AfD, „vârful de lance” este Alice Weidel, o politiciană tânără (45 ani), cu personalitate, venită din zona de dreapta, care nu face rabat în deciziile luate.
Fondatoarea și președinta BSW, Sahra Wagenknecht, o persoană de excepție, inteligentă și cu caracter (cu 10 ani mai în vârstă), s-a desprins din rândurile partidului de stânga Die Linke, promovând o politică de mijloc. Idolul acesteia este cunoscutul politician Oskar Lafontaine (ce a militat împotriva distrugerii Iugoslaviei și, în tandem cu cancelarul Gerhard Schröder, împotriva invaziilor americanilor în Irak). Politiciana are sprijinul (în acțiunile pacifiste) generalului german de brigadă Erich Vad, fost sfătuitor al Angelei Merkel (2006-2013).
Citiți și:
AfD stârnește rumoare în Germania. Candidatul Rolf Weigand a câștigat alegerile cu 59,4% în orașul Großschirma din Saxonia
Alternativa pentru Germania (AfD) cere „dizolvarea controlată” a UE. „Răbdarea noastră cu UE s-a epuizat”
yogaesoteric
5 octombrie 2024