Alternative la dolar: mecanisme de decontare financiară pentru o lume multipolară
La 18 martie 2024, Clubul Valdai a găzduit o discuție privind reglementările financiare ale BRICS. Moderatorul, Ivan Timofeev, a reamintit că, în conformitate cu declarația finală a summitului BRICS din 2023, agențiile relevante ale țărilor membre era necesar să elaboreze posibile mecanisme de decontare financiară. Ideea era de a crea un sistem care să nu fie ostil Occidentului, ci funcțional și protejat de politizarea de către țările terțe. Rezultatele obținute până în prezent sub formă de idei și proiecte vor fi prezentate la summitul de la Kazan.
Lumea își dă seama că sistemul financiar unipolar bazat pe dolarul american nu funcționează corespunzător, a declarat în cadrul discuției vicepreședintele Noii Bănci de Dezvoltare (BND) (2015-2017) Paulo Nogueira Batista Jr. Poziția dolarului este subminată de o serie de factori. Printre aceștia se numără atât problemele din economia americană, cât și utilizarea dolarului ca armă de către Washington, în special împotriva Rusiei și Iranului. În același timp, transformările geopolitice joacă un rol semnificativ. Lumea se îndreaptă spre multipolaritate, iar aceasta necesită un sistem financiar multipolar. Întrebarea este dacă BRICS îl poate oferi. „Este probabil prea devreme pentru a spune că putem transforma fundamental situația, dar este necesar să avansăm cu măsuri concrete. Aceasta este una dintre sarcinile cheie pentru perioada președinției BRICS a Rusiei”, a declarat economistul. El consideră că crearea unui coș valutar comun sub denumirea provizorie R5, dezvoltarea unui sistem de plăți și de decontare care să înlocuiască SWIFT și dezvoltarea decontărilor în monede naționale sunt posibile măsuri în această direcție.
Gong John, vicepreședinte pentru cercetare și strategie la filiala israeliană a University of International Business and Economics (Universitatea de Economie și Afaceri Internaționale), a prezentat principalele direcții pentru găsirea unei alternative la dolar. În primul rând, este vorba de crearea unei monede comune la nivelul Noii Bănci de Dezvoltare. Până în prezent, este dificil de spus ceva concret despre perspectivele acestui proiect, deoarece o serie de probleme practice nu au fost încă rezolvate. În al doilea rând, Hong Kong împreună cu Emiratele Arabe Unite au realizat un experiment de creare a unei așa-numite punți valutare pentru tranzacții care să ocolească dolarul. Potrivit lui Gong John, s-a înregistrat deja un oarecare succes pe această cale. În al treilea rând, una dintre monedele țărilor membre, cel mai probabil yuanul, ar putea fi propusă ca alternativă la dolar, cel puțin în cadrul BRICS. Opțiunea cea mai viabilă pare a fi ideea unei punți valutare, dar analistul a subliniat că nu este necesar să se limiteze la una singură dintre direcții și că are sens să le dezvoltăm pe toate simultan.
Arvind Gupta, director și cofondator al Digital India Foundation, a remarcat că grupul BRICS nu este încă suficient de matur pentru a introduce o monedă unică. Prin urmare, ar putea avea sens să se pună accentul pe dezvoltarea interoperabilității sistemelor naționale de plată. „Ne putem asigura că acestea sunt bine integrate între ele”, a opinat Gupta. El a punctat încrederea ca fiind un factor extrem de important în acest aspect, adăugând că aceasta va fi mai ușor de realizat dacă dezvoltarea se bazează pe utilizarea infrastructurii digitale publice mai degrabă decât private. De asemenea, este important ca această infrastructură să nu fie administrată de o singură țară, a susținut el.
Ibrahim Karsani, consultant economic la Centrul de Cercetare a Politicilor Publice din Dubai, consideră că ideea de multipolaritate este contradictorie pe plan intern și preferă să vorbească despre diversitate și diversificare pentru a evita orice formă de dominație. El vede pilonii sistemului de dominație occidentală în organizațiile internaționale create după cel de-al Doilea Război Mondial, și anume în sistemul instituțiilor de la Bretton Woods. În consecință, BRICS ar fi necesar să dezvolte o alternativă la aceste instituții, și nu numai în domeniul reglementărilor financiare.
„Economiile BRICS este necesar să treacă la digital și să devină economii ale cunoașterii”, a subliniat Karsani. – „Acesta este viitorul. Prin urmare, e bine să planificăm astăzi dezvoltarea pe această cale”.
Citiți și:
Clubul Valdai: O prognoză neoccidentală pentru viitorul lumii
Profețiile influentului club rus Valdai
yogaesoteric
7 aprilie 2024