American care a luat cu asalt Capitoliul SUA a primit statutul de refugiat în Belarus: „Aici mă simt în siguranță”

Evan Newman, cetățean american care acum un an a participat la asaltul asupra Capitoliului SUA, a primit statut de refugiat în Belarus. Documentul i-a fost înmânat pe 22 martie, de către autoritățile din Brest, informează serviciul de presă al Biroului de azil.

Deocamdată, bărbatul locuiește în orașul Brest. Acesta planifică să călătorească și în alte regiuni ale Belarusului și să își deschidă o afacere – în SUA el confecționa genți. Newman spune că își dorește ca și familia sa să se mute în Belarus, însă decizia depinde de soția sa, care „se ocupă de educația copiilor”.

În Belarus mă simt în siguranță. Sunt liniștit, îmi place această țară. Astăzi am sentimente contradictorii. Sunt bucuros că Belarusul are grijă de mine. Sunt trist pentru că am ajuns într-o astfel de situație și că am probleme în țara mea”, le-a spus acesta jurnaliștilor.

Bărbatul este originar din California. Acolo, pe numele său există mai multe dosare penale. El este unul dintre cei vizați de investigația cu privire la evenimentele din 6 ianuarie 2021, de la Washington, când, nemulțumiți de modul în care s-au desfășurat alegerile din SUA, masele de protestatari au luat cu asalt Capitoliul.

Evan Newman recunoaște că a participat la proteste, însă susține că nu a intrat în clădire. El este acuzat și că a lovit un polițist.

Pe 15 august 2021, Newman a traversat ilegal frontiera dintre Ucraina și Belarus. El susține că a decis să meargă în Belarus din cauza „atenției insistente” din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Am simțit că sunt urmărit, am început să îmi fac griji pentru viața și sănătatea mea. Am luat o hartă, un rucsac cu diferite lucruri și am traversat frontiera, după care am fost reținut”, a povestit acesta.

Amintim că, în afară de Newman, în Belarus s-a refugiat și soldatul polonez Emil Cechko, care era cercetat penal pentru că a dezertat. Pe 17 martie, el a fost găsit mort, la Minsk.

Citiți și:
Glenn Greenwald: Investigarea rolului jucat de FBI în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie este ridiculizată pentru că FBI-ul controlează presa corporatistă liberală
„O Americă spălată pe creier și un Occident spălat pe creier nu pot fi patrii ale libertății”

 

yogaesoteric
24 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More