Americanii din spatele afacerii cerealelor ucrainene pun la cale la București marile tunuri

Un eveniment de mare greutate s-a derulat la București între 26-28 aprilie, cu o discreție suspectă în raport cu importanța. Este vorba de un mare forum agricol la care s-a tranșat viitorul agriculturilor din Centrul și Estul Europei în contextul războiului din Ucraina. La forum, pe lângă capii agriculturii ucrainene, au fost prezenți reprezentanți ai Departamentului de Stat American pentru Agricultură, ai altor giganți comerciali din domeniul agricol, începând cu Cargill, cea mai mare companie alimentară din lume. Ironie amară: în timp ce agriculturile din Est sunt falimentate de ucraineni, la forum s-a discutat despre cum ar urma să profite acestea de pe urma războiului din Ucraina, potrivit Inpolitics.

EuroGrainHub Exchange & Forum, reunind demnitari din mai multe state ale lumii, șefi de companii majore din domeniul alimentar ș.a.m.d. a avut loc la hotelul Marriott din București și a abordat cele mai importante evoluții din agricultură, într-un context complicat, cel al falimentării agriculturilor din Est de marile exporturi ucrainene. Forumul este o manifestare tradițională de promovare a exporturilor agricole ucrainene, acesta fiind primul an când el se ține la București și nu la Kiev.

Războiul din Ucraina a inițiat mari schimbări în fluxurile regionale de cereale care afectează comerțul global cu mărfuri. Exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est ‒ România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Țările Baltice, Moldova, Croația etc. ‒ sunt în centrul atenției pentru a umple golul după ce producția și comerțul ucrainean vor avea de suferit în anii următori”, se arată pe site-ul evenimentului.

Doar că „suferința” agriculturii ucrainene a adus țării lui Zelenski profituri imense după invazia rusă și scutirea de taxe pe piața europeană, iar statele din Est nu au ce gol să umple în condițiile în care nu își mai pot vinde produsele.

SUA și Europa caută modalități de a crește exporturile de cereale din Ucraina: Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail”, relata site-ul Mariustucă.ro. Ambasadorul SUA Bridget Brink, care s-a alăturat oficialilor ucraineni și UE, precum și companiilor de cereale ucrainene pentru a examina instalațiile portuare, a declarat pentru Associated Press că explorează modalități de a crește exporturile din porturile dunărene, mai scrie site-ul lui Marius Tucă.

La forumul de la București a fost reprezentat și gigantul alimentar american Cargill, unul dintre cei mai mari investitori internaționali privați din Ucraina, cu o capacitate de procesare a uleiului de un milion de tone pe an, plus silozuri pentru aproape 400.000 de tone de cereale.

Delegați străini la forumul de la Marriott au vizitat și portul Constanța, pentru a studia posibilitățile de transport al cerealelor ucrainene.

În ultima zi a forumului, au luat cuvântul și miniștrii români Petre Daea și Sorin Grindeanu, exact la ora la care Bruxellesul decidea prelungirea cu încă un an a scutirii de taxe la exporturile de alimente.

Prezent în emisiunea „Marius Tucă Show”, antreprenorul Mihai Anghel, care deține Cerealcom Dolj, una dintre cele mai mari ferme din România, a declarat că a participat la lucrările forumului și a aflat de acolo că producția de cereale din acest an a Ucrainei, inclusiv la ulei de floarea soarelui, va fi mult mai mare decât anul trecut. De asemenea, încă au stocuri semnificative de cereale pe care urmează să le aducă spre UE prin România. „Nu le va interzice nimeni să facă asta, așa cum nu le-a interzis nici până acum”, a mai spus afaceristul.

Citiți și:
Falimentul fermierilor români cu complicitatea baronilor PSD și PNL. România importă de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare din Ucraina în 2022
Av. Gheorghe Piperea, despre cerealele cu pesticide din Ucraina: Acolo nu există interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic

 

yogaesoteric
6 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More