Anchetă la un spital din țară, după ce s-a sesizat un „consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante”
Încă de când au început problemele cauzate de noul coronavirus, la nivel național s-a discutat îndelung pe marginea dotărilor unităților spitalicești, în special despre problemele cu paturile de Terapie Intensivă – mai ales în perioada în care numărul pacienților internați la ATI era îngrijorător.
De această dată, însă, o situație care se află deja în atenția conducerii unui spital județean din țară a ajuns, marți, 15 iunie, și la urechile opiniei publice. Este vorba despre o verificare ce se face la nivel intern, pentru a lămuri care este, de fapt, situaţia.
Și anume s-a aflat că la nivelul conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a fost demarată o anchetă internă, după ce s-ar fi semnalat „un consum neobişnuit de mare” de morfină, dar nu numai, pe perioada pandemiei covid.
Director medical: Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienţilor internaţi
Din câte a declarat directorul medical al SCJU, Lenuţa Timiş, pentru Agerpres, ancheta vizează consumul de substanţe stupefiante în perioada 1 aprilie 2020 – 31 mai 2021.
„În acest moment putem afirma că în perioada respectivă există un consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante, faţă de perioadele anterioare, la nivelul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă care au tratat pacienţi bolnavi de covid-19. Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienţilor internaţi”, a precizat directorul medical al unității spitalicești.
Reprezentantul spitalului a menționat și faptul că, la acest moment, se fac doar verificări interne, neexistând și o anchetă a oamenilor legii, respectiv a Poliției.
Conform unor date prezentate de Agerpres, în baza unor declarații pe surse din cadrul unității spitalicești, încă din primăvara anului trecut a crescut în special consumul de morfină şi ar fi fost folosite 11.000 de doze până la 31 mai 2021.
Cine răspunde pentru consumul uriaș de morfină în secțiile covid?
„Astfel, în intervalul 1 aprilie 2020 – 1 mai 2021, pe trei secții de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență destinate pacienților infectați cu virusul covid, s-au folosit aproape 11.000 de doze de morfină. La ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în acest interval, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu.”
Potrivit directorului medical interimar al Spitalului Județean Arad „Situațiile primite vor fi analizate de către medici specialiști care, la final, vor înainta concluziile acestei analize”, a spus dr. Lenuta Timiș.
„Conform reglementărilor din registrul național al stupefiantelor, morfina se administrează în doze de câte 20 mililitri, la 4 ore, ceea ce înseamnă un maximum de 6 fiole în 24 de ore pentru un pacient”, precizează Claudia Marcu pentru Ziarul Național. „Or, aceleași surse certifică faptul că sunt cazuri în care ar fi fost depășită cu mult limita maximă acceptată. De exemplu, un pacient care a fost internat timp de trei săptămâni pe secția ATI IV ar fi primit peste 250 de doze de morfină. Ceea ce, dacă facem un calcul matematic simplu, ar însemna administrarea a 12 doze de morfină pe zi, adică dublul admis pentru 24 de ore”, scrie Arad Online.
Oana Lăzărescu, avocatul care îi reprezintă pe cei care și-au pierdut rudele în secțiile de covid din Arad a declarat că „Rudele celor decedați în spitalele din Arad au început să fie chemate la audieri, în calitate de părți vătămate. Din depozițiile acestora tot mai mult se conturează ideea că pacienții care au decedat au fost sedați. Cei mai mulți dintre aparținătorii decedaților care au depus plângeri penale spun că au putut discuta cu ei la telefon, că au fost lucizi, până când, subit, li s-au luat telefoanele și apoi, într-o zi, două, s-a instalat decesul. Mai mult decât atât, cadrele medicale au spus că starea pacienților s-a degradat și că li s-au administrat substanțe psihotrope. Din fișele medicale pe care le-am citit, marea majoritatea a pacienților decedați primiseră morfină, sedarea bolnavilor covid fiind una dintre acuzațiile aduse de rudele celor decedați. Avem fotografii la dosare cu pacienții legați, iar explicația medicilor a fost că pacienții deveneau agitați și că de aceea erau nevoiți să îi sedeze. Oricum, oamenii continuă și acum să depună plângeri împotriva Spitalului din Arad.”
Citiţi şi:
Fuga din iadul sedării de la Grădişte, în Arad. Un fost pacient descrie un spital al groazei, în care a stat zile întregi sedat
Asistentă în spitalele morții covid: „I-am filmat omorând pacienții”
yogaesoteric
19 iulie 2021