Andrei Marga și Constantin Cucoș semnează „scrisoarea celor 100” împotriva noilor legi ale educației: Actualele propuneri legislative poartă sau deschid numeroase aberații

Încă două nume importante din învățământul românesc s-au alăturat „Scrisorii celor 100 de intelectuali” împotriva proiectelor de lege ale educației propuse de ministerul Sorin Cîmpeanu.

Constantin Cucoș

Este vorba despre prof. univ. Andrei Marga și de prof. univ. Constantin Cucoș. Anterior, alți intelectuali s-au alăturat demersului, între care acad. Eugen Simion.

O mai mare batjocură la adresa profesionalismului – dar și a bunului simț – nici că se putea. Să creionezi o zonă a normativității educaționale, cu efecte incomensurabile asupra viitorului acestei țări, prin desconsiderarea celor care fac sau gândesc asupra educației (profesori experimentați, profesioniști în ale educației), e o prostie strategică și o ofensă față de bunele chiverniseli ale unui proces complex, cumulativ, integrativ. Să nu consulți, în faza de concepere a legilor, decât politruci devotați unei cauze partinice (printr-o fidelitate conjuncturală), prin persoane cuplate la interese extra-educative (vezi vocea unor ONG-uri care nu au nicio treabă cu educația), să excluzi, cu bună știință, persoane care au ceva de spus în legătură cu mersul educației, să propui o dezbatere «în bășcălie» în timpul vacanței de vară a profesorilor (după un an școlar greu – când online, când fizic etc.), să defilezi prin false dezbateri sau asimilări de propuneri, să pui pumnul în gură celor care au câte o critică, este maximum din ceea ce decidenții ne puteau demonstra, cu vârf și îndesat, în această direcție.

Actualele propuneri legislative poartă sau deschid numeroase aberații care, dacă vor fi adoptate, vor zgudui un sistem care și așa de abia se menține în parametri cât de cât funcționali. Să pui accent mai mult pe forme și structuri decât pe conținut și viziune, să ambiguizezi și să lași portițe de salvare pentru plagiatori prin relocarea de atribuții sau responsabilități privind obținerea sau validarea doctoratului, să vulnerabilizezi statutul cadrului didactic printr-o accedere facilă și nedreaptă trecând un simplu examen de pedagogie, să pulverizezi instituții sau pârghii existente (cu toate precaritățile lor), promulgând și multiplicând alte forme fără fond sau să le atribui funcțiuni pe care le au deja structuri educaționale consacrate (mă refer, de pildă, la abilitarea acelui Centru Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică pentru certificarea profesională a competențelor celor care devin profesori – atribut pe care îl au deja universitățile), să introduci în lege reglementări salariale sau administrative ce țin de atribuțiile altor instituții, să provoci denivelări și segregări ale elevilor, atentând la principiul asigurării unor drepturi egale pentru toți, pornind de la stipularea unor concursuri de intrare multiple sau ambigue, să provoci atâtea discuții despre examene și alte tipuri de evaluări în economia intrării pe anumite trepte de școlaritate etc. etc., sunt doar câteva situații mai mult decât problematice care provoacă stupoare și îngrijorare.

Personal, încă mai cred că mecanismele de auto-apărare vor funcționa (la nivel de procesualitate politică), iar vocile celor din cetate, din ce în ce mai aprige și mai numeroase, vor fi preluate și susținute de către făcătorii de lege. Însă, răul este deja produs, cel puțin pentru anul școlar ce tocmai începe: structurarea anului pe module, renunțarea la teze și generalizarea testării standardizate (care, nota bene, nu este totuna cu evaluarea școlară!). Astfel de „invenții” formale vor avea consecințe nebănuite asupra conținutului și calității procesului educativ, vor complica sau bulversa munca profesorilor, vor diminua performanțele elevilor, vor demotiva și mai mult actorii procesului instructiv-educativ. Oare de asta aveam nevoie?”, a spus prof. Constantin Cucoș.

Prof. Cucoș mai criticase aceste proiecte de lege, despre care a spus că „vor bulversa și mai mult procesele educaționale”.

La rândul său, profesorul Marga a spus că este necesară o anulare totală a acelor proiecte și reconstruirea lor.

Vă mulțumesc pentru invitația de a semna o scrisoare către actualul Minister al Educației, spre a opri adoptarea unor proiecte de legi ale învățământului care nu rezolvă nimic, decât continuă distrugerea. Împărtășesc opinia că oprirea ar fi salutară pentru țara noastră. Așa cum am scris în articolul «O lege a statului pe loc» (Cotidianul, 6 august 2022), soluția cea mai bună este oprirea acestor proiecte și elaborarea altora, cu profesionalism, clarviziune și răspundere.

Nu sunt de părere că legea care este în vigoare din 2011 merită dusă înainte, sub niciun aspect important. Sunt deja prea mari distrugerile pe care ea le-a produs în educația națională. Părerea mea este că avem nevoie de o lege efectiv modernă, care să valorifice potențialul existent reformând la propriu sistemul. Reiterez optica din articolul amintit. Actualele proiecte de legi este necesar să fie retrase spre a fi înlocuite cu altele corespunzătoare”, a spus Marga.

Pe lângă aceștia, la lista de semnături s-au mai adăugat 38 de persoane, după cum urmează:

Cele mai recente semnături:

Andrei Marga – profesor universitar doctor, filosof
Constantin Cucoș – pedagog, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Univ. Al. I. Cuza, Iași
Bogdan Ghiu – scriitor
Ionel Cioară – lector univ. dr, Universitatea din Oradea
Denisa Comănescu – scriitoare, editoare, realizator tv
Doru Căstăian – profesor Lic. de Arte „Dimitrie Cuclin”, profesor asociat Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, UDJ, Galați
Mircea Damaschin – prof. univ. dr., avocat, prorector Univ. Nicolae Titulescu, București
Cornelia Ene Dinu – lector univ. dr., Facultatea de Drept Nicolae Titulescu, București
Adriana Geantă – lector univ. dr., Facultatea de Științe ale Educației, Univ. din Pitești
Adrian Ibiș – profesor consilier doctor, scriitor
Emilia Ivancu – asistent univ. dr., ASE, București
Ștefan Melancu – scriitor, Cluj
Călin Mircu – conf. univ. dr., Facultatea de Medicină Veterinară, Timișoara
Sebastian Nazâru – lector univ. doctor, Universitatea din București
Alexandru Racu – lector univ. dr., Facultatea de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, Universitatea Hyperion, București
Anca Tîrcă – consultant educațional
Mihai Văcariu – lector asociat FJSC, Universitatea din București, director revista Timpul

Cadre din preuniversitar
Minodora Apșan – profesor pensionar, Pitești
Adrian Bădilă – profesor
Iulia Borza – profesor
Dumitru Cauc – profesor doctor, istoric
Dragoș Octavian Ciucan – Lic. Teoretic Ovidius, Constanța
Isabela Elena Ciurea – Lic. Tehn. Constantin Cantucuzino, Prahova
Robert Sergiu Dobrescu – prof. doctor, Școala Gimnazială 95, București
Veronica Manuela Dogărescu – C. Economic Administrativ, Iași
Cecilia Ionescu – profesor, București
Mirela Mihai Oana – profesor
Barbu Miu – prof. dr., C.N. I.C. Brătianu, Pitești
Octavian Pătrașcu – profesor pensionar
Mirela Platon – liceul Dimitrie Cantemir, Iași
Adrian Runceanu – C.N. Ecaterina Teodoroiu, Târgu-Jiu
Mihaela Runceanu – C.N. Ecaterina Teodoroiu, Târgu-Jiu
Ileana Tăcutu – profesor, fizician
Iris Tănăsescu – Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Pitești
Valeria Tourre – Liceul Economic Năsăud
Sorin Ioan Sitea – C.N. Mihai Eminescu, Iași
Anda Irina Sturza – C.N. Gheorghe Lazăr, București
Adrian Țiglea – profesor, scriitor
Maria Violeta Vasilcu – Sc. Gimn. Ioan Murariu, Botoșani
Ingrid Vânătoru – profesor, Iași
Liviu Voinea – profesor, Pitești

La această listă se adaugă părinți și alte persoane interesate.

Citiți și:
Alianța Părinților, către Ministerul Educației, împotriva obligativității „educației parentale”: Nu putem accepta intervenția statului în viața privată, uzurparea drepturilor parentale și reeducarea în masă
Andrei Marga: „În opinia mea, Biblia este cartea cu cel mai puternic conținut normativ, în care au fost captate adevăruri fundamentale ale trăirii umane”

 

yogaesoteric
12 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More